Normal_rss_entry-536765

Het Havenbedrijf Rotterdam wacht nog op richtlijnen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over hoe het moet omgaan met Russische schepen. Dat zegt een woordvoerder. Donderdag werd bekend dat Rotterdam en andere havens in de Europese Unie Russische schepen de toegang moeten verbieden. Volgens Het Havenbedrijf liggen er momenteel twee Russische schepen in de haven.

Voor schepen met bepaalde ladingen gelden uitzonderingen. Het gaat bijvoorbeeld om landbouwproducten, voedingsmiddelen, humanitaire goederen en energie.

1320 schepen uit Rusland

Jaarlijks arriveren zo'n 1320 schepen uit Rusland in de Rotterdamse haven. Naar Rusland vertrekken er zo'n 1080 vanuit de grootste haven van de Europese Unie. Lang niet al die schepen zijn officieel Russisch. Vorig jaar kwamen er maandelijks gemiddeld dertien Russische schepen aan in Rotterdam.

Zo'n 8 procent van alle containers die via Rotterdam worden vervoerd hebben Rusland als bestemmings- of herkomstland. Bepaalde containerterminals weren overigens containers die naar Rusland gaan, uit angst voor verstoringen door sancties. Nederland importeert ook veel steenkool uit Rusland, waarvan een deel via de haven binnenkomt. De import van kolen wordt ook verboden.

Door: ANP