Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kunstwerk langs A12 vestigt aandacht op waterliniegebied Laagraven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Beeld: Gijs van Vaerenbergh - Monument voor de waterlinie (2021), fotograaf: Johnny Umans
Oplettende automobilisten en fietsers hebben het nieuwe kunstwerk op het talud langs de A12 bij Houten vast al zien staan. Het verbeeldt een sluis die de aandacht vestigt op het landschap van de Nieuwe Hollandse Waterlinie in Laagraven. Het kunstwerk staat bij de Koppelbrug, een fietsbrug over de A12 vlakbij afslag Laagraven en knooppunt Lunetten. Het kunstwerk werd op 23 november digitaal onthuld door gedeputeerde Rob van Muilekom. Dit meldt de provincie Utrecht.
Rob van Muilekom: 'Dit imposante kunstwerk verwijst naar de vele sluizen die het oeroude verdedigingssysteem van de Hollandse Waterlinies mogelijk maakten. Het is een markering van ons bijzondere UNESCO-werelderfgoedgebied. We willen de waterlinie zoveel mogelijk in het landschap zichtbaar maken en de bijbehorende verhalen vertellen.'
 

Sluizen

 
Met de sluizen van het waterlinie-verdedigingssysteem konden stukken land onder water worden gezet, ofwel ‘geïnundeerd’, om de vijand tegen te houden. Het kunstenaarsduo van het bedrijf van Gijs Van Vaerenbergh heeft dit prachtig vormgegeven met hun kunstwerk dat is opgebouwd uit één component, een stalen koker. Van Vaerenbergh: 'Van veraf zie je de contouren van de sluis, van dichtbij zie je als het ware de pixels waarmee het is opgebouwd. Zo heb je een andere ervaring als je het werk ziet als automobilist vanaf de snelweg dan als je het ziet als wandelaar of als fietser vanaf Laagraven.'
 

Steeds meer te beleven

 
Het culturele erfgoed in het waterliniegebied van Laagraven is nog niet zo bekend, omdat het voornamelijk een inundatiegebied is. Het waterliniekarakter wordt in dit gebied steeds meer blootgelegd en er valt steeds meer te beleven. Zo zijn de toegankelijkheid en de levendigheid met de aanleg van wandel- en fietsroutes en het Toeristisch Overstappunt Laagravense plassen vergroot.
 
De provincie Utrecht blijft de kwaliteit van het waterliniegebied in Laagraven verder ontwikkelen met het erfgoed als inspiratiebron. Zo willen we de zichtbaarheid en beleefbaarheid van dit landschap met haar militaire erfgoed te versterken.
 
De provincie is trots op de totstandkoming van dit kunstwerk. Er is goed samengewerkt en medewerking verleend door recreatieschap Stichtse Groenlanden, Rijkswaterstaat, Down Under en de gemeenten Houten en Nieuwegein. BPD Cultuurfonds ondersteunde de realisatie van het kunstwerk.
 
Door: Nationale Transportgids
Beeld: Gijs van Vaerenbergh - Monument voor de waterlinie (2021), fotograaf: Johnny Umans
26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.

22 maart '24 (10:15)

Provincie Limburg uit zorgen over maandenlange afsluiting Julianakanaal

De provincie Limburg is "zeer bezorgd" over de maandenlange afsluiting van het Julianakanaal voor de scheepvaart. De provincie spreekt bovendien van een "geheel eenzijdige afweging".

21 maart '24 ( 8:55)

Medewerkers Havenbedrijf Rotterdam doneren aan goede doelen

Stichting Gaarkeuken van Rotterdam, het Familiehuis Daniël den Hoed en Stichting 010 Zwerfie hebben drie cheques van respectievelijk € 3.005, € 2.610 en € 1.010 ontvangen van personeel van Havenbedrijf Rotterdam. Dat meldt Port of Rotterdam.

19 maart '24 ( 8:01)

Brits vliegdekschip Prince of Wales vandaag in haven van Rotterdam

Dinsdag 19 maart 2024 komt het Britse vliegdekschip Prince of Wales aan in de haven van Rotterdam. Het bezoek van het schip is een primeur voor de Rotterdamse haven. Dat meldt Port of Rotterdam.

18 maart '24 (17:15)

Kort geding eigenaar Fremantle Highway en ILT vanwege transport naar China

De eigenaar van het door brand beschadigde transportschip Fremantle Highway heeft een kort geding aangespannen tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die eigenaar, het Nederlandse bedrijf Koole, wil het schip naar China transporteren voor reparatie en verkoop aan een Chinese werf. De ILT geeft geen toestemming omdat de toezichthouder het schip beschouwt als afval en het niet naar China getransporteerd mag worden aangezien China geen lid is van de OESO-landen.

15 maart '24 (14:00)

Franse werf Naval gaat vier onderzeeboten bouwen voor Defensie

De Franse botenbouwer Naval Group mag van het kabinet vier nieuwe onderzeeboten gaan bouwen voor Defensie, zo heeft staatssecretaris Christophe van der Maat bekendgemaakt bij de marine in Den Helder. De onderzeeërs worden voorzien van de nieuwste technologie en een krachtig nieuw wapensysteem. Zo kunnen straks kruisraketten worden afgeschoten van onder water tot ver achter de kustlijn.

15 maart '24 (13:06)

Van der Maat 'houdt hoofd koel' bij besluit over onderzeeboten

Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) zegt het "hoofd koel te houden" bij het besluit over de nieuwe onderzeeboten. Het demissionaire kabinet houdt zich volgens hem aan de spelregels die zijn afgesproken. "Daar is hard aan gewerkt", zei hij voorafgaand aan de ministerraad. De bewindsman benadrukt "zorgvuldig" te werk te gaan bij deze miljardeninvestering. Het kabinet besluit vrijdag over de gunning van de bouw, waarvoor drie werven in de running zijn.

15 maart '24 ( 8:12)

Overnachtingshaven bij Spijk officieel geopend

Woensdag 14 maart 2024 heeft demissionair minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de overnachtingshaven bij het Gelderse dorp Spijk officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van Rijkswaterstaat en regionale bestuurders. Daarover bericht Rijkswaterstaat.