Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Zeevaart wil al in 2050 klimaatneutraal zijn

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Ook de internationale zeescheepvaart wil zijn klimaatdoelen flink aanscherpen. Eerder beloofde de sector de uitstoot van CO2 tegen 2050 gehalveerd te willen hebben zoals de bedoeling was van de Wereldvaartorganisatie IMO. Nu wil de zeescheepvaart tegen die tijd geen extra CO2 meer in de atmosfeer brengen.

"Onze industrie wil al in 2050 klimaatneutraal zijn", zegt Alfred Hartmann, voorzitter van de Duitse vereniging van scheepseigenaars VDR. Op initiatief van de Duitse reders heeft Wereldredersvereniging ICS scherpere doelen geformuleerd en ingediend bij de IMO, de VN-organisatie die over maritieme zaken gaat.

De redersvereniging hoopt dat het initiatief een signaal zal zijn voor energieleveranciers, scheepsbouwers en motorfabrikanten om meer te investeren in "groene" aandrijvingstechnologieën en brandstoffen. Volgens ICS is het optimaliseren van de bouw en exploitatie van schepen niet voldoende. Daarom is er een "revolutie in brandstoffen" nodig in termen van ontwikkeling en beschikbaarheid. "In principe is niet de motor het probleem, maar de brandstof", benadrukte Hartmann.

E-fuels

In tegenstelling tot auto's kunnen containerschepen geen lange afstanden afleggen op accu's. In de maritieme industrie wordt evenwel een breed scala van alternatieve voortstuwingsconcepten en brandstoffen besproken. Naast waterstof en ammoniak staan ook zogenoemde 'e-fuels' in de belangstelling. Probleem nu is dat groene toepassingen nog niet op grote schaal beschikbaar zijn. Een reder die nu een schip bestelt, kan momenteel vrijwel alleen kiezen tussen dieselaandrijving of vloeibaar aardgas (lng), wat ook een fossiele brandstof is.

Volgens Hartmann duldt klimaatbescherming geen verder uitstel, zoals volgens hem het meest recente rapport van de Internationale Werkgroep inzake klimaatverandering (IPCC) bewijst. "Wij hopen dat alle deelnemers aan de zeevervoersketen, maar vooral landen, ons hun volledige steun zullen geven bij deze belangrijke taak".

De scheepvaart, die goed is voor het transport van 90 procent van alle goederen wereldwijd, is verantwoordelijk voor meer dan 2 procent van alle CO2-emissies, zo blijkt uit cijfers van de IMO. De industrie staat ook onder druk omdat de EU de doelstellingen voor de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen wil aanscherpen.

Door: ANP

02 juni '23 ( 8:22)

Autobrug Holwert kan door nieuwe problemen nog niet worden vrijgegeven

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

01 juni '23 (10:07)

Rederij Wagenborg schrapt diensten naar eilanden

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant. De reden daarvoor is dat de vaargeulen niet meer breed en diep genoeg zijn en schepen elkaar om die reden niet goed meer kunnen passeren.

01 juni '23 ( 8:52)

Europa verscheept 1,1 miljoen ton overtollig steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden. Volgens persbureau Bloomberg gaat het dit jaar al om ruim 1,1 miljoen ton steenkool dat onder meer is gegaan naar landen als Marokko, Senegal, Guatemala en India.

01 juni '23 ( 8:07)

Autobrug Holwert werkt nog niet naar behoren; noodoplossing blijft staan

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 ( 7:41)

Arnhem gaat tot 380 extra vluchtelingen opvangen op schepen

Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de toenemende asielcrisis in Nederland. Deze mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, krijgen per direct onderdak op de Rijnkade. Hier worden deze week twee extra opvangschepen geplaatst. Dit meldt de gemeente Arnhem. 

31 mei '23 ( 7:25)

ILT presenteert landelijk beeld staat van primaire waterkeringen in Nederland

Het rapport over de primaire waterkeringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vandaag naar de Tweede Kamer verstuurd. Daarin staat welke Nederlandse primaire waterkeringen wel en welke niet voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen. In uiterlijk 2050 moeten alle keringen aan die normen voldoen. Dit meldt ILT. 

30 mei '23 ( 9:47)

Eerste schip kan over anderhalf jaar door de Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2024 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis Terneuzen. De realisatiefase wordt in het vierde kwartaal van 2023 afgerond. Later dan gepland. Dit meldt Rijkswaterstaat.

30 mei '23 ( 7:52)

Veerdienst naar Ameland hervat na storing autobrug

De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

26 mei '23 ( 9:51)

A0-emissielabel voor eerste binnenvaartschip dat op waterstof vaart

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft donderdag het eerste A0-emissielabel uitgereikt aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart. Het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) liet het schip de MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Dit meldt Rijksoverheid.