Storing Coenbrug (A8) zorgt voor langdurige beperking scheepvaart

Afgelopen dinsdag is er een storing opgetreden aan de Coenbrug met hinder voor wegverkeer en scheepvaart tot gevolg. Sinds woensdagochtend is de Coenbrug weer vrijgegeven voor wegverkeer in beide richtingen. Wel geldt voor de scheepvaart voorlopig een beperking in de doorvaarhoogte van 6.20 m. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Door de storing is schade ontstaan aan de interne bewegende delen van de brug. De brug is in de nacht van dinsdag op woensdag gefixeerd (vastgezet), zodat het wegverkeer hervat kon worden. Hierdoor kan de brug echter niet worden bediend. Dit levert langdurige hinder op voor de scheepvaart vanwege de beperkte doorvaarhoogte.

Omvaarroutes

Voor scheepvaartverkeer dat niet onder de brug door past zijn er op dit moment twee omleidingsroutes (in beide richtingen); Den Helder - over de Noordzee, of Waddenzee - Lorentzsluizen - IJssel - Markermeer. Uiterlijk 21 mei komt met het afronden van de werkzaamheden aan de Stevinsluis een kortere omleidingsroute beschikbaar.

Herstel Coenbrug

Om de brug weer veilig in gebruik te nemen doet Rijkswaterstaat onderzoek naar de oorzaak van deze storing en de opgelopen schade. Gezien de omvang van de schade wordt verwacht dat deze situatie enkele maanden zal duren. Zodra er meer bekend is over de planning van het herstel, worden de omgeving en andere belanghebbenden verder geïnformeerd.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Rijkswaterstaat