Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

CO2-uitstoot Rotterdamse haven daalt sneller dan landelijk gemiddelde

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
De CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven is in de periode 2016-2020 afgenomen met maar liefst 27 procent. Landelijk liep de emissie van broeikasgassen in deze periode met 14 procent terug. In 2020 daalde de uitstoot in Rotterdam met 12 procent, in heel Nederland met 8 procent. Het gevolg van deze snelle afname is dat de bedrijven in de Rotterdamse haven nu 13,5 procen van alle Nederlandse CO2 uitstoten. Enkele jaren geleden was dat nog 16 procent. Dit meldt Port of Rotterdam.

De uitstoot van de haven is een optelsom van die van de industrie (raffinaderijen, chemiebedrijven) en de elektriciteitscentrales (gas- en kolencentrales).

Landelijke stijging hernieuwbare elektriciteit

De Rotterdamse elektriciteitscentrales stootten vorig jaar 1,9 miljoen ton (21%) minder CO2 uit, procentueel evenveel als landelijk. Dit kwam deels door de vermindering van het elektriciteitsverbruik, maar vooral door een forse landelijke stijging van de opwekking van hernieuwbare elektriciteit (zon, wind en biomassa) met ruim 40%. Opvallend is dat voor het eerst sinds mensenheugenis de aardgascentrales in Rotterdam meer CO2 uitstootten dan de kolencentrales.

De CO2-emissie van de Rotterdamse industrie nam 1,1 miljoen ton (7%) af, terwijl de industriële uitstoot op landelijk niveau gelijk bleef. De lagere industriële emissies zijn het gevolg van de krimp van de economie in 2020. Die zorgde voor minder vraag naar olie- en chemieproducten, zodat de industrie op een lager pitje draaide.

Uitstoot sinds 1990 teruggelopen

In 1990 was de CO2-uitstoot van de Rotterdamse haven ruim 20 miljoen ton. Tot 2016 steeg de uitstoot tot ruim 30 miljoen ton door uitbreidingen van bestaande bedrijven en de komst van nieuwe. Vanaf 2016 is een stevige daling ingezet. In 2020 zaten de emissies weer bijna op het niveau van 30 jaar geleden, terwijl de haven in die tijd met 20 procent is uitgebreid (Maasvlakte 2) en de overslag met ruim 50 procnet is toegenomen.

Door: Nationale Transportgids

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.