Groot alarm na losgeraakte duwbakken met grind op Maas bij Roermond

Rijkswaterstaat heeft met assistentie van behulpzame schippers zaterdag vijf stuurloze grindbakken op de Maas bij Roermond naar veiliger wateren weten te loodsen. De vijf met zand en grind geladen duwbakken waren losgeraakt van de duwboot, en vervolgens door de hevige stroming van de Maas op drift geraakt.

Een van de boten schampte een pijler van de Maasbrug bij Roermond. Volgens Rijkswaterstaat raakten er enkele stenen los, maar vanwege de veiligheid van het wegverkeer werd de schade aan de pijler nog nader bekeken. 's Avonds meldde Rijkswaterstaat na onderzoek dat er geen "verstopte schade in de constructie" van de brug is. Alleen de pijler en "bebording hebben lichte uitwendige schade".

Ook een stuw bij Roermond werd geraakt, maar de schade valt mee en is beperkt tot een reling, aldus Rijkswaterstaat. Die maakt geen essentieel onderdeel uit van de stuw die nu nodig is om de hoge waterstand van de Maas te reguleren.

Oolderhuuske

Nadat de boten rond 14.00 uur mogelijk ter hoogte van Oolderhuuske in Roermond waren losgeraakt van de duwboot sloegen de hulpdiensten groot alarm, mede vanwege de veiligheid van de scheepvaart. Op beelden is te zien hoe een van de lange boten met toenemende snelheid over de Maas stroomafwaarts koerste. Uiteindelijk lukte het Rijkswaterstaat met behulp van particuliere schippers de boten te stoppen. De vaartuigen worden naar een veiliger oord bij de stuw bij Linne gevaren.

Hoe de vaartuigen los konden raken van de duwboot en waar dat precies gebeurd is kon de woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdagmiddag nog niet zeggen. Mogelijk heeft de hevige stroming van de Maas ermee te maken, maar dat is niet zeker. De politie stelt een onderzoek in.

Goed zekeren

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel doet Rijkswaterstaat een oproep aan eigenaren van duwbakken en andere objecten die los kunnen raken, om die goed te zekeren.

Door: ANP