Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Groot alarm na losgeraakte duwbakken met grind op Maas bij Roermond

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Rijkswaterstaat heeft met assistentie van behulpzame schippers zaterdag vijf stuurloze grindbakken op de Maas bij Roermond naar veiliger wateren weten te loodsen. De vijf met zand en grind geladen duwbakken waren losgeraakt van de duwboot, en vervolgens door de hevige stroming van de Maas op drift geraakt.

Een van de boten schampte een pijler van de Maasbrug bij Roermond. Volgens Rijkswaterstaat raakten er enkele stenen los, maar vanwege de veiligheid van het wegverkeer werd de schade aan de pijler nog nader bekeken. 's Avonds meldde Rijkswaterstaat na onderzoek dat er geen "verstopte schade in de constructie" van de brug is. Alleen de pijler en "bebording hebben lichte uitwendige schade".

Ook een stuw bij Roermond werd geraakt, maar de schade valt mee en is beperkt tot een reling, aldus Rijkswaterstaat. Die maakt geen essentieel onderdeel uit van de stuw die nu nodig is om de hoge waterstand van de Maas te reguleren.

Oolderhuuske

Nadat de boten rond 14.00 uur mogelijk ter hoogte van Oolderhuuske in Roermond waren losgeraakt van de duwboot sloegen de hulpdiensten groot alarm, mede vanwege de veiligheid van de scheepvaart. Op beelden is te zien hoe een van de lange boten met toenemende snelheid over de Maas stroomafwaarts koerste. Uiteindelijk lukte het Rijkswaterstaat met behulp van particuliere schippers de boten te stoppen. De vaartuigen worden naar een veiliger oord bij de stuw bij Linne gevaren.

Hoe de vaartuigen los konden raken van de duwboot en waar dat precies gebeurd is kon de woordvoerster van Rijkswaterstaat zaterdagmiddag nog niet zeggen. Mogelijk heeft de hevige stroming van de Maas ermee te maken, maar dat is niet zeker. De politie stelt een onderzoek in.

Goed zekeren

Persoonlijke ongelukken deden zich niet voor. Wel doet Rijkswaterstaat een oproep aan eigenaren van duwbakken en andere objecten die los kunnen raken, om die goed te zekeren.

Door: ANP

18 juli '25 ( 8:37)

Innovatieve chemicaliëntanker Bow Olympus in Rotterdamse haven

Donderdag 17 juli 2025 is de innovatieve chemicaliëntanker Bow Olympus in de haven van Rotterdam aangemeerd. In het oog sprongen de vier 22 meter hoge eSAILs aan boord: geavanceerde windzeilen die het brandstofverbruik verlagen en de CO₂-uitstoot aanzienlijk verminderen. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 juli '25 (14:50)

Storing Calandbrug (A15) voorbij

Sinds donderdag 10 juli 2025 was sprake van een storing aan de Calandbrug (A15). Deze brug kon daardoor niet meer op afstand bediend worden voor de scheepvaart. Hiervan ondervonden de scheepvaart en het wegverkeer hinder. De storing is gistermiddag verholpen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

15 juli '25 (11:15)

Burgervlotbrug in Noord-Holland weer in gebruik

Sinds vrijdagavond 11 juli 2025 is de Burgervlotbrug weer in gebruik. De herstelwerkzaamheden en de montage van de vlotbrug op locatie zijn afgerond en de brug is uitgebreid getest. De brugbedieningscentrale in Heerhugowaard kan de brug weer bedienen. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

15 juli '25 ( 9:18)

Leerlingen RGO Beroepscampus helpen circulaire kunststofschepen ontwikkelen

Scheepsbouwbedrijf Padmos heeft RGO Beroepscampus gevraagd mee te werken aan een innovatief demonstratieproject waarin circulaire kunststofschepen worden ontwikkeld. Met onder meer een leverancier van kunststoffen en een mosselvisserijbedrijf werkt de in Middelharnis gevestigde onderwijsinstelling samen aan dit project voor de provincie Zeeland. Dat meldt Eilandennieuws.nl.

14 juli '25 (13:03)

Coenbrug voorlopig nog niet bediend voor hoge scheepvaart

De Coenbrug in de A8 bij Zaanstad zou vrijdag 11 juli 2025 (voor het eerst sinds mei 2021) weer bediend gaan worden voor de hoge scheepvaart. Bij de laatste tests is echter een technisch probleem geconstateerd in het gebruikte materiaal van de veerbuffer. Dat meldt Rijkswaterstaat.

11 juli '25 (15:04)

Tepsa neemt terminal van Global Energy Storage over

Tepsa, een onafhankelijke exploitant van opslagterminals voor vloeibare bulkgoederen, heeft een terminal in de Europoort overgenomen van Global Energy Storage (GES). Deze terminal beschikt over een opslagcapaciteit van 212.000 m³ en circa 18 hectare aan ontwikkelbare grond. De locatie biedt diepzee toegang en is aangesloten op spoor- en pijpleidingnetwerken. Dat meldt Port of Rotterdam.

11 juli '25 (11:59)

Vrouw op boot trekt pistool bij ruzie met voorbijganger

Een vrouw op een boot op de Nieuwe Meer in Amsterdam Nieuw-West heeft donderdagmiddag een pistool getrokken. Ze had ruzie met een passagier van een andere boot en begon diegene te bedreigen. Inmiddels heeft de politie de vrouw aangehouden en meegenomen. Nu blijkt dat het helemaal niet om een echt pistool ging. Dit meldt de Telegraaf.

11 juli '25 ( 8:05)

Provincie Noord-Holland gaat zelf weer sluizen en bruggen bedienen

De provincie Noord-Holland neemt de bediening, planning en sturing van al haar bruggen en sluizen per 1 november 2025 weer in eigen hand. Sinds 2020 is dit al het geval voor de bediening van bruggen en sluizen op afstand. Vanaf 1 november is het provinciepersoneel ook op de bedienhuisjes van bruggen, pontjes en sluizen te vinden. Daarover bericht de provincie Noord-Holland.

10 juli '25 ( 3:25)

Mogelijk goederenoverslag bij Hoek van Holland via water en spoor

De provincie Zuid-Holland onderzoekt of bij Hoek van Holland een terminal kan worden gebouwd voor de overslag van onder meer groente, fruit en bloemen via het water en het spoor. De Provinciale Staten hebben hiervoor 150.000 euro uitgetrokken. Twee keer per dag vaart tussen Hoek van Holland en de Engelse havenstad Harwich een boot met vrachtwagens.

09 juli '25 (15:20)

Tientallen kilo's cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

De douane heeft dinsdag 92 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven, met een straatwaarde van ruim 2 miljoen euro. De drugs werden gevonden in twee containers die op hetzelfde schip stonden. De partij is inmiddels vernietigd.