Uniek in de Rotterdamse haven: keurpunt levende have geopend

In de haven van Rotterdam is sinds vorige week vrijdag een zogeheten keurpunt levende have operationeel. Het Animal Centre Hoek van Holland (ACH) is gevestigd op de terminal van ferry operator Stena Line en is een samenwerking tussen ECS Livestock en Stena Line. Dit meldt Port of Rotterdam.

Het keurpunt in Hoek van Holland is het enige keurpunt in de Nederlandse zeehavens waar levende dieren veterinair kunnen worden gekeurd en is daarmee uniek voor de Rotterdamse haven. Sinds 1 januari van dit jaar zijn keuringen verplicht voor dieren afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk. Op die datum eindigde de Brexit overgangstermijn.

Kuiken, broeideieren en paarden

De Europese Commissie heeft inmiddels groen licht gegeven aan ACH voor het keuren van eendagskuikens en broedeieren. Een aanvullende vergunning voor het keuren van paarden wordt later in januari verwacht. Stena Line is een van de bepalende vervoerders op de Noordzee van deze levende have van en naar de Britse havens Harwich en Killingholme.

Dierenartsen van de NVWA voeren de keuringen uit en deze vinden plaats in de faciliteiten van ACH op het terrein van Stena Line. Er is ook al stalruimte beschikbaar voor paarden. ACH start met het keuren van paarden zodra hier ook groen licht voor gegeven is.

Door: Nationale Transportgids
Beeld: Port of Rotterdam1