Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Rekenkamer: honderden miljoenen extra nodig voor onderzeeboten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Defensie reserveert honderden miljoenen euro's te weinig voor de aanschaf en exploitatie van de vier nieuwe onderzeeboten. Volgens onderzoek van de Algemene Rekenkamer is het budget 730 miljoen euro te laag.

De huidige vier onderzeeboten van de Walrus-klasse moeten dit decennium worden vervangen. Ze komen aan het einde van hun levensduur. In 2022 wordt duidelijk welke onderneming de boten mag bouwen. Daar zijn nu nog drie bedrijven voor in de race.

Hoeveel de vervanging gaat kosten is commercieel vertrouwelijk. Het ministerie laat in de begroting alleen weten dat er meer dan 2,5 miljard euro voor wordt uitgetrokken. Naar verluidt zullen de vier nieuwe boten zeker 4 miljard kosten.

Budget verdrievoudigd

"Omdat niet alle te voorziene uitgaven voor de nieuwe onderzeeboten en de exploitatie daarvan zijn meegenomen, concluderen wij dat het budget te laag is", aldus de Rekenkamer. Het budget voor de vervanging is sinds 2016 met 1,14 miljard euro extra verhoogd en het totale budget is sindsdien "vrijwel verdrievoudigd".

Volgens verantwoordelijk staatssecretaris Barbara Visser is het niet nodig het budget met 730 miljoen euro op te hogen. Ze wijst onder meer erop dat "de totale risicoreservering fors hoger dan gebruikelijk" is en verwacht ook niet dat de overgang van de oude naar de nieuwe boot meerkosten zal meebrengen.

Buitenlandse werven

Ook op de inzetbaarheid zijn er de komende jaren problemen, aldus het rapport. Tot 2029 zijn steeds één of twee onderzeeboten gereed. "Hiermee wordt de eigen norm voor operationele gereedheid van twee boten in ieder geval tot 2030 niet gehaald, laat staan de NAVO-doelstelling van drie boten."

Drie buitenlandse werven zijn in de race om de opdracht binnen te halen. Het gaat om het Zweedse Saab dat samenwerkt met het Nederlandse Damen, het Franse Naval dat de handen ineen heeft geslagen met Royal IHC uit Kinderdijk, en TKMS uit Duitsland.

Door: ANP

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.