Veilig Verkeer Nederland: apps als Flitsmeister leiden tot gevaarlijke situaties

Deze week maakte de Rijksoverheid bekend dat het aantal boetes voor snelheidsovertredingen in 2019 flink gedaald is ten opzichte van een jaar daarvoor. Deze daling wordt deels verklaard doordat er steeds meer files staan, maar ook apps als Flitsmeister, die waarschuwen voor trajectcontroles, hebben invloed. Veilig Verkeer Nederland (VVN) is niet te spreken over die ontwikkeling. Dit meldt NPO Radio 1.

Rob Stomphorst, woordvoerder van VVN, reageerde op het nieuws in het radioprogramma Dit Is De Dag. Volgens hem komen apps als Flitsmeister de verkeersveiligheid absoluut niet ten goede: “Het is levensgevaarlijk als mensen plotseling op de rem gaan staan als ze een melding van zo’n app krijgen.”

‘Flitsmeister leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties’

Flitsmeister geeft automobilisten een melding als ze op een flitser afrijden, waardoor ze op tijd kunnen remmen om te zorgen dat ze niet te hard rijden als ze de flitser passeren. Volgens VVN is dit geen goede ontwikkeling. “Deze app geeft de automobilist de mogelijkheid om na het controlepunt weer vol gas te geven”, aldus Stomphorst. Hij geeft aan dat deze snelheidsverschillen tot gevaarlijke situaties kunnen leiden. Bovendien leidt de smartphone ook nog eens af van de weg, zegt Stomphorst: “Mensen vergeten dat ze op de weg moeten letten in plaats van hun telefoon.”

Verkeersregels

Er zijn ook tegengeluiden te horen over de populaire app. Volgens verkeersrecht-advocaat Bert Kabel zorgt Flitsmeister er juist voor dat de wegen veiliger zijn. Hij is van mening dat de app zorgt dat mensen zich beter aan de verkeersregels houden.

Door: Nationale Transportgids