Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Defensie gaat zeer waarschijnlijk niet helpen op Schiphol

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Defensie gaat zeer waarschijnlijk niet helpen op Schiphol
Het leger zal voorlopig niet bijspringen op Schiphol, zoals Tweede Kamerlid Wybren van Haga en de reisbrancheorganisatie ANVR graag zouden zien. Defensie komt pas in actie als de veiligheidsregio daarom vraagt. Zo'n verzoek is niet gedaan, laat een woordvoerder weten, en als het er alsnog komt "zal de kans niet heel groot zijn dat Defensie dit verzoek inwilligt".

Het leger wordt in principe niet ingezet voor taken die ook door gewone bedrijven gedaan zouden kunnen worden, zegt Defensie. "Pas als al die commerciële opties uitgeput zijn én er sprake is van een maatschappelijk vitaal belang, dan zal Defensie bezien wat er mogelijk is". Het is ook nog maar de vraag of de benodigde spullen en menskracht beschikbaar zijn. "Zeker omdat Defensie zelf ook kampt met vacatures."

ANVR-directeur van Frank Oostdam bepleitte tegenover RTL Nieuws dat het kabinet moet overwegen om tijdelijk de krijgsmacht in te zetten "om deze periode maar door te komen". Het vliegveld kampt met grote personeelstekorten, waardoor met name de beveiliging en bagageafhandeling vastlopen. Het gevolg voor de reiziger is dat er vertragingen ontstaan of vluchten geschrapt worden.

Bonussen

Oostdam erkende later zelf ook wel dat het leger niet zomaar ingezet kan worden, maar volgens hem moet er meer worden gedaan om de problemen op te lossen. "Denk na over bonussen voor medewerkers die tijdelijk aan de slag willen. Alles om maar de drukte beheersbaar te maken." Oostdam maakt zich geen illusies en denkt niet dat de problemen voor de zomer opgelost zullen zijn. Dat komt ook door de groter dan verwachte vakantiedrukte bij reisorganisaties. Het aantal boekingen voor vakanties in het Middellandse Zeegebied ligt nu bijvoorbeeld hoger dan in topjaar 2019.

Voor de ANVR is het vooral van belang dat reisorganisaties na twee jaar van "doffe ellende" door de coronacrisis weer geld kunnen verdienen. Oostdam is ook wel verrast door het snelle herstel. Dat komt volgens hem ook door de eerder uitgedeelde vouchers die nu worden ingezet.

Tweede Kamerlid Van Haga zegt dat de luchthaven Schiphol "die voor ons land van nationaal belang is, door wanbeleid naar de ratsmodee wordt geholpen". Defensie zou "handjes" kunnen leveren om de problemen op te lossen en economische schade te voorkomen. Economische overwegingen zullen onderdeel zijn van het "maatschappelijk vitaal belang" waar de veiligheidsregio een analyse van moet maken voordat zij om steun vraagt, laat Defensie weten. Een zegsman van de Veiligheidsregio Kennemerland laat weten dat hierover geen contact is geweest met Schiphol.

Door: ANP

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.

12 april '24 (12:00)

Defensie wil in gesprek met omwonenden vliegbasis Leeuwarden

Defensie wil praten met omwonenden van vliegbasis Leeuwarden over de geluidsoverlast die F-35 gevechtsvliegtuigen veroorzaken, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren. Maar volgens haar blijft er ook altijd overlast in de buurt van een vliegbasis.

09 april '24 (16:30)

ILT ziet meer geluidsmeldingen Schiphol terwijl vloot stiller is

Vliegtuigen worden stiller, terwijl het aantal meldingen over geluidshinder rond Schiphol toeneemt. Dat schrijft de Inspectie Leefomgeving en Transport dinsdag in een rapport.

09 april '24 (10:00)

Boete voor Transavia vanwege oneerlijke behandeling stagiairs

Transavia heeft van de Arbeidsinspectie een boete van ruim 46.000 euro gekregen omdat het in 2021 stagiairs als volwaardige medewerkers inzette. Ook moet de luchtvaartmaatschappij de zestig stagiairs met terugwerkende kracht loon en vakantiebijslag betalen. Dat kost de luchtvaartmaatschappij in totaal 623.000 euro.

04 april '24 (14:30)

Voor het eerst sinds coronapandemie meer vraag naar vliegreizen

De wereldwijde vraag naar vliegreizen is in februari voor het eerst boven het niveau van voor de coronapandemie uitgekomen, maakt de internationale brancheorganisatie voor de luchtvaart IATA bekend.