Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stakingsschade KLM loopt in de miljoenen, stakers worden ontzien

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Stakingsschade KLM loopt in de miljoenen, stakers worden ontzien
De kosten van de wilde staking van KLM-personeel op zaterdag lopen in de miljoenen. Zo'n 150 werknemers die verantwoordelijk zijn voor onder andere de afhandeling van de vracht en bagage legden 's ochtends het werk neer. Daardoor konden tientallen vluchten bij de start van de meivakantie niet doorgaan en ontstond er chaos op de luchthaven. KLM is, ondanks dat het om een niet vooraf aangekondigde staking gaat, niet van plan de schade op de veroorzakers te verhalen.

Een snelle rekensom leert dat elke vlucht die niet doorging, KLM tot wel 100.000 euro kost. De maatschappij is bij een vertraging van minstens drie uur en bij annuleringen bijvoorbeeld verplicht om vergoedingen aan gedupeerde passagiers over te maken. Dat kan oplopen tot 600 euro per passagier, afhankelijk van de bestemming. Daarnaast is KLM verantwoordelijk voor het alsnog uitvoeren van vluchten of het omboeken van passagiers op een andere vlucht, maar ook andere kosten.

De luchtvaartmaatschappij is niet blij met de actie, maar ontkent de problemen met betrekking tot de werkdruk niet. De klacht van het grondpersoneel gaat daar met name over. Het lukt KLM niet om de roosters rond te krijgen. De maatschappij denkt extern een oplossing te hebben gevonden. Daarvoor wil het bedrijf aankloppen bij bagageafhandelaar Viggo, die bij elkaar zo'n driehonderd diensten moet overnemen. Dat komt neer op zo'n honderd paar extra handen die volgens KLM nodig zijn om de werkdruk te verlichten.

Onregelmatigheidstoeslag 

De boodschap met die strekking viel donderdag bij personeel verkeerd. Die vrezen vooral op de langere termijn voor hun baan. Iets wat KLM met kracht tegenspreekt. Anders dan andere afhandelaars vallen de KLM-medewerkers niet onder een sectorbrede cao die onlangs werd afgesloten. Zowel KLM als FNV zei eerder dat de arbeidsvoorwaarden bij KLM Ground Services beter zijn dan die van de andere afhandelaars op Schiphol. Zo krijgt personeel van KLM een onregelmatigheidstoeslag van 20 tot 25 procent op het totale maandinkomen. Naast de toeslagen zijn ook de pensioenvoorwaarden bij KLM beter.

In de drukke zomermaanden werken bij KLM zo'n 1300 mensen op de platformen. De verhouding vast versus flex over een heel jaar genomen is volgens afspraak met de bonden 80-20. Op de drukste dagen is het percentage flex iets hoger omdat ook personeel van KLM op vakantie is en het gewoonweg drukker is. Omdat de inhuur via uitzendbureaus tegenvalt, greep KLM naar de optie van externe inhuur. De komende tijd wil de maatschappij in eerste instantie met de ondernemingsraad van KLM en later mogelijk ook met de bonden om tafel om de onduidelijkheden weg te nemen.

Door: ANP

19 april '24 ( 9:45)

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

19 april '24 ( 6:00)

XR-actie: komend weekend noodverordening rond Groningen Airport Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

17 april '24 (14:15)

Transavia geeft 124 zomerslots terug aan Rotterdam The Hague Airport

Transavia geeft 124 start- en landingsrechten, zogeheten slots, voor het zomerseizoen terug aan luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL) na berichtgeving van De Telegraaf.

17 april '24 (11:15)

Ondanks oorlog Israël is Egypte nog altijd populaire reisbestemming

De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.

16 april '24 ( 6:00)

Nauwelijks vliegverkeer van en naar Nederland vanwege storing

Door een storing aan het luchtverkeersleidingssysteem is er sinds maandagavond laat bijna geen vliegverkeer mogelijk van en naar Nederlandse vliegvelden. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De storing ontstond rond 23.00 uur en treft onder meer Schiphol en Rotterdam The Hague Airport.

15 april '24 (16:15)

Schiphol en Groningen Airport Eelde gaan samenwerken

Schiphol en Groningen Airport Eelde (GAE) gaan samenwerken, onder meer om de regionale luchthaven verder te helpen op het gebied van duurzaamheid. Ook gaan de twee vliegvelden kennis uitwisselen over het ontwikkelen van routes. Zo willen Schiphol en de Groningse luchthaven de "beperkte luchthavencapaciteit in Nederland" beter gebruiken, maken ze bekend.

15 april '24 (12:45)

Zware windstoten: tientallen vluchten op Schiphol geannuleerd

Tientallen vluchten op luchthaven Schiphol worden maandagmiddag en -avond geannuleerd in verband met zware windstoten. Dat laat een woordvoerder van Schiphol weten. Het gaat in totaal om negentig retourvluchten die komen te vervallen, het merendeel van KLM.