Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Luchtvaartsector denkt niet dat verhogen luchtvaarttaks leidt tot beter milieu

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Luchtvaartsector denkt niet dat verhogen luchtvaarttaks leidt tot beter milieu
Het verhogen van de vliegtaks van 8 euro naar 24 euro per vlucht, zoals het kabinet wil, zal niet zorgen voor een beter milieu. Die conclusie trekken verschillende partijen in de luchtvaart in een reactie op de uitwerking van de Nederlandse plannen om een beroep te doen op Europese miljarden uit het herstel- en veerkrachtfonds. In ruil voor geld uit dat fonds moeten landen hervormingen doorvoeren, bijvoorbeeld op het gebied van klimaat.

Volgens prijsvechter easyJet, een van de grootste gebruikers van Schiphol, is de belasting niet direct gekoppeld aan de CO2-uitstoot. Daarmee worden luchtvaartmaatschappijen niet gestimuleerd om hun uitstoot te verminderen. "Het maakt vliegen alleen duurder en slechts toegankelijk voor de elite", aldus een woordvoerster. Verder zegt easyJet dat de luchtvaart de middelen nodig heeft om te innoveren op weg naar schonere technologieën. "Wat betreft de impact op onze operatie op Schiphol, is het nu nog te vroeg om hier iets over te zeggen. Op het moment opereren we negen toestellen op Schiphol en zijn er lokaal driehonderd mensen in dienst.

KLM gaat ervan uit dat, gelet op de inhoud van het regeerakkoord, de opbrengsten van de vliegbelasting naar de verduurzaming van de sector gaan. Zolang de maatschappij niet in staat is de vliegbelasting in de tickets te verwerken gaat dit ten koste van investeringen, aldus de maatschappij. Het is volgens KLM, gelet op de concurrentie, niet zo dat de prijzen zomaar even omhoog gegooid kunnen worden. Dat zou ook passagiers kosten.

BARIN

BARIN, de branchevereniging voor luchtvaartmaatschappijen die actief zijn in Nederland, meent dat het kabinet als aandeelhouder van KLM en Schiphol beter zou moeten weten. Daarbij moet gewaakt worden dat vliegen niet voor een beperkte groep mensen beschikbaar blijft. Zeker omdat Nederland hierin alleen opereert. "De luchtvaart wordt niet alleen getroffen door de vliegtaks, corona of het Oekraïne-conflict", aldus BARIN-voorzitter Marnix Fruitema. "Maar ook door extra kosten voor geluidsheffingen, duurdere duurzame brandstof, de tariefsverhoging van 37 procent van monopolist Schiphol, CO2-plafonds en alle maatregelen die Brussel oplegt." Dat laat volgens hem onverlet dat de luchtvaart inspanningen moet en wil doen om de industrie duurzamer te maken.

Door: ANP

25 april '24 (14:45)

Hack niet de oorzaak van storing luchtverkeersleidingssysteem

De storing aan het luchtverkeersleidingssyteem waardoor vorige week maandagavond een tijdlang vrijwel geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk was, is niet veroorzaakt door een hack of andere factoren van buitenaf. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De precieze oorzaak van de technische storing is nog niet duidelijk. De organisatie gaat een extern bureau inschakelen voor ondersteuning bij het verdere onderzoek.

25 april '24 ( 8:30)

Vluchten vanaf Schiphol naar Parijs mogelijk gehinderd door staking in Frankrijk

Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

24 april '24 (15:30)

Marechaussee Schiphol goed voorbereid op drukke meivakantie

De drukke meivakantie op Schiphol betekent ook dat de Koninklijke Marechaussee vol aan de bak moet. Volgens een woordvoerder is de bezetting "goed gevuld". "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole."

24 april '24 ( 8:45)

Luchthaven Schiphol verwacht in meivakantie tien procent meer reizigers

Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf 26 april vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol.

19 april '24 (12:45)

Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

19 april '24 ( 9:45)

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

19 april '24 ( 6:00)

XR-actie: komend weekend noodverordening rond Groningen Airport Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

17 april '24 (14:15)

Transavia geeft 124 zomerslots terug aan Rotterdam The Hague Airport

Transavia geeft 124 start- en landingsrechten, zogeheten slots, voor het zomerseizoen terug aan luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL) na berichtgeving van De Telegraaf.

17 april '24 (11:15)

Ondanks oorlog Israël is Egypte nog altijd populaire reisbestemming

De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.