Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

2022 is een overgangsjaar voor KLM, daarna herstel tot pre-crisisniveau

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
2022 is een overgangsjaar voor KLM, daarna herstel tot pre-crisisniveau
Voor luchtvaartmaatschappij KLM, onderdeel van Air France-KLM, zal 2022 een overgangsjaar zijn waarbij het herstel uit de crisis zal doorzetten. Daarna zullen de activiteiten weer doorgroeien tot pre-crisisniveaus. Die verwachting schept scheidend topman van KLM Pieter Elbers in een toelichting op de jaarcijfers van het concern. Hij wijst er daarbij wel op dat niet alles bij het oude zal blijven. "Maar de vraag naar reizen en mobiliteit blijft", aldus Elbers.

Zo is het KLM er volgens Elbers alles aan gelegen duurzamer te opereren. Dat doet het concern bijvoorbeeld door verplicht biobrandstof bij te mengen. Ook vernieuwt KLM zijn vloot. De vertrouwde Boeing 737's waar KLM en Transavia de kortere en middellange vluchten mee uitvoert, worden op termijn vervangen voor nieuwe zuinigere vliegtuigen van Airbus. De eerste van die toestellen worden eind 2023 geleverd. De vrees onder personeel bestaat dat met de overstap op Airbus het onderhoud van de toestellen meer in Parijs komt te liggen. Elbers benadrukt dat er nog geen keuze is gemaakt voor de motoren die straks onder de vleugels van de Airbussen worden geschroefd. "Ik voorzie ook dat er de komende tijd nog genoeg werk aan de Boeings te doen is", aldus Elbers.

De KLM-topman maakte eerder bekend per volgend jaar niet op te gaan voor een derde termijn als topman van KLM. Over zijn opvolging wil de KLM-baas niet te veel kwijt. "De beslissing is tijdig genomen zodat het opvolgingsproces zorgvuldig kan worden uitgevoerd. Maar ik wil niet speculeren." Van Elbers is bekend dat hij pal stond voor de Nederlandse belangen binnen moederbedrijf Air France-KLM. Dat zou wel eens frictie hebben gegeven op het hoofdkantoor van het moederbedrijf in Parijs.

Verbetering

KLM sloot 2021 af met een operationeel verlies van 227 miljoen euro. Dat betekende een stevige verbetering ten opzichte van het operationele tekort van dik 1,1 miljard euro een jaar eerder. In het slotkwartaal van 2021 was dit resultaat van KLM 127 miljoen euro positief, na een ook al licht positief derde kwartaal. De opleving kwam mede door de heropening van de grenzen in de Verenigde Staten. Elbers ziet ook dat in belangrijke bestemmingen in Azië het sentiment ten goede aan het keren is. Dat gebeurt onder andere in Singapore en Zuid-Korea. "Het is ook positief dat de kleurcoderingen in Nederland op geel gaan en dat de quarantaineverplichting is opgeheven. De volgende stap richting herstel is dat de PCR-testverplichting voor gevaccineerde reizigers die van buiten de EU naar Nederland reizen, wordt opgeheven", aldus Elbers.

Al met al zal er volgens Elbers in 2022 "normalisatie" plaatsvinden. "We hebben twee ongelooflijke crisisjaren achter de rug. 2020 was daarbij heel slecht. 2021 best goed gegeven de omstandigheden. Het herstel zet zich voort", aldus de topman.

Door: ANP

02 oktober '23 (10:07)

Miljarden voor onderhoud en vernieuwing Schiphol

Schiphol wil de komende jaren 3 miljard euro investeren in onderhoud en vernieuwing van de luchthaven. Dat geld gaat onder meer naar de bagagekelder, looppaden, klimaatsystemen en vliegtuigopstelplaatsen. De luchthaven acht de investeringen "noodzakelijk om de kwaliteit te waarborgen die Schiphol wil bieden aan medewerkers, reizigers en luchtvaartmaatschappijen".

29 september '23 (10:22)

Luchtvaartmaatschappij JetBlue klaagt bij Amerikaans ministerie over krimp Schiphol

Luchtvaartmaatschappij JetBlue heeft bij het Amerikaanse ministerie van Transport een klacht ingediend over de voorgenomen krimp die de Nederlandse regering wil doorvoeren op Schiphol. De Amerikaanse budgetvlieger vreest zijn start- en landingsrechten op de luchthaven kwijt te raken door de vermindering van het aantal vluchten. Het bedrijf spoort het ministerie van Transport daarom aan zo'n verbanning van Schiphol te vergelden door KLM minder ruimte te geven op Amerikaanse luchthavens.

28 september '23 (17:07)

Op Schiphol in zomer 2024 ruim 12.000 vluchten minder toegestaan

Het aantal toegestane vluchten via Schiphol zal in het zomerseizoen van volgend jaar 12.400 lager uitvallen dan in dezelfde periode dit jaar. Dat meldt de luchthaven bij de publicatie van zijn capaciteitsdeclaratie, het document waarin de beschikbare capaciteit op Schiphol van eind maart tot en met eind oktober is vastgesteld. Ook het maximale aantal vluchten met privéjets wordt teruggeschroefd.

28 september '23 (11:22)

Vanwege vertraging levering Boeings moet Ryanair vluchten schrappen

Ryanair ziet zich genoodzaakt vluchten te schrappen uit het vluchtschema voor komende winter, vanwege vertraging in de leveringen van nieuwe vliegtuigen door Boeing. De Ierse budgetmaatschappij had verwacht tussen september en december 27 vliegtuigen te ontvangen, maar dat worden er waarschijnlijk maar veertien.

27 september '23 (19:22)

Mogelijk bod van Air France-KLM en IAG op Portugese luchtvaartmaatschappij

Air France-KLM en IAG, het moederconcern van onder meer British Airways en Iberia, hebben interesse in een overname van de Portugese nationale luchtvaartmaatschappij TAP. De Portugese regering wil TAP privatiseren en de topmannen van Air France-KLM en IAG hebben gezegd mogelijk biedingen te willen doen voor TAP.

27 september '23 (12:37)

Mobilisation for the Environment gaat natuurvergunning Schiphol aanvechten bij rechter

Mobilisation for the Environment (MOB) gaat de natuurvergunning voor Schiphol "zeker aanvechten" bij de rechter. Voorzitter Johan Vollenbroek laat dat aan het ANP weten. "Er zitten zo veel zwakke punten in, zowel inhoudelijk als procedureel. We gaan hier volop op inzetten met onze juristen", zegt hij.

26 september '23 (14:37)

Faillissement dreigt voor touroperator Vacansoleil

Touroperator Vacansoleil verkeert in grote financiële moeilijkheden. De aanbieder van campingvakanties heeft uitstel van betaling aangevraagd, wat vaak een voorbode is van faillissement.

26 september '23 (12:37)

Natuurvergunning Schiphol: milieuclubs en boeren boos

De luchtvaartsector haalt opgelucht adem nu Schiphol na jaren eindelijk een natuurvergunning binnen heeft, maar sommige boeren en de milieubeweging reageren verontwaardigd. Boerenactiegroep Agractie noemt het "bijzonder wrang en onrechtvaardig" dat luchthaven Schiphol een natuurvergunning heeft gekregen, terwijl een grote groep boeren daar al jaren over in onzekerheid zit. "Waar PAS-melders en interimmers al 4,5 jaar zonder vergunning in onzekerheid zitten wordt Schiphol nog net even voor de verkiezingen gelegaliseerd", reageert Agractie.

26 september '23 (10:52)

Schiphol heeft weer natuurvergunning gekregen voor uitstoot van stikstof

Luchthaven Schiphol heeft weer een natuurvergunning gekregen waardoor stikstof mag worden uitgestoten. Het gaat om een vergunning waardoor tijdelijk 500.000 starts en landingen mogelijk zijn, meldt stikstofminister Christianne van der Wal. Ze wijst er wel op dat vanaf komend voorjaar een feitelijk plafond geldt van 460.000 vliegbewegingen.

26 september '23 ( 9:15)

Air France-KLM investeert miljarden in vijftig schonere Airbus-vliegtuigen

Luchtvaartmaatschappij KLM is van plan haar vloot voor de lange afstand de komende jaren te vernieuwen met Airbus A350-toestellen. De Airbus A350-serie geldt als het zuinigste en stilste model van haar generatie. De nieuwe widebodyvliegtuigen zorgen voor een aanzienlijke winst wat betreft vermindering van CO2-uitstoot en geluidsproductie. Het besluit is onder voorbehoud van advies van de Ondernemingsraad. Dat meldt KLM.