Nederlandse reisbranche ondertekent klimaatverdrag Glasgow

Reisbrancheorganisatie ANVR heeft het klimaatverdrag van Glasgow ondertekend. Dat betekent onder meer dat de Nederlandse reisbranche de CO2 die wordt uitgestoten door het toerisme wil beperken. Dat wil niet zeggen dat verre vliegreizen voortaan worden afgeraden. Wel zal bijvoorbeeld voor kortere stukken eerder een treinreis worden aangeboden.

Een van de belangrijke onderwerpen op de klimaattop in Glasgow is het wereldwijd terugdringen van de uitstoot van CO2. Dat wil de reissector ook, maar niet door verre reizen te ontmoedigen. "We moeten wel zorgen dat het toerisme op een duurzame en verantwoorde manier gebeurt", zegt een woordvoerster van de ANVR. "Dat moet op de terreinen vervoer, verblijf en vermaak."

Zo kan de vervuiling van een vliegreis worden gecompenseerd. De klant betaalt een bedrag bovenop de reissom en met het geld wordt een project ondersteund dat de CO2-uitstoot compenseert. Verre reizen worden niet ontmoedigd, onder meer omdat veel landen wereldwijd afhankelijk zijn van toerisme. Als die wegblijven, zou dat volgens de branche juist een averechts effect kunnen hebben.

Duurzaam ondernemen

Ook werkt de reiskoepel samen met Travelife, een internationaal certificeringprogramma voor reisorganisaties en accommodaties die duurzaam willen ondernemen. Die controleert de accommodaties op hoe ze omgaan met elektriciteit, water en plastic.

Maar volgens de Nederlandse reissector is duurzaamheid niet alleen een kwestie van klimaat. "Toerisme helpt ook mee om natuurbehoud mogelijk te maken", aldus de ANVR. Een zegsvrouw wijst erop dat Afrikaanse parken geld verdienen met safari's en zo mensen kunnen inzetten om stropers te weren.

Olifantenritjes 

De Nederlandse reisbranche hanteert al welzijnsregels. Zo worden olifantenritjes in Aziatische landen al jaren niet meer gedaan. Maar ook 'knuffelparken' in Afrikaanse landen, waar bijvoorbeeld leeuwtjes kunnen worden vertroeteld, worden niet meer aangedaan.

Door: ANP