Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Cameramast voor afhandeling vliegverkeer op afstand op plek gehesen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) heeft onlangs het hoogste punt bereikt bij de bouw van de cameramast op Groningen Airport Eelde. Met het hijsen van deze mast is een belangrijke stap gezet naar afhandeling van vliegverkeer op afstand in plaats van vanuit de fysieke toren op de luchthaven. Dit meldt Groningen Airport Eelde.

Vier maanden geleden is gestart met de bouw van de cameramast en de technische behuizing op het luchthaventerrein. Nu de mast op zijn plek staat, begint de periode van aanleg van de technische infrastructuur en het uitvoerig testen van de systemen.

Innovatieve luchtverkeersleiding

Malou van der Pal, General Manager Regional Unit bij LVNL: "Groningen Airport Eelde is de eerste luchthaven waar LVNL op deze innovatieve manier luchtverkeersleiding gaat geven. Veel partijen werken toe naar dit moment, waarbij de opbouw van de cameramast een belangrijke zichtbare mijlpaal is."

Met behulp van camera's op de mast hebben luchtverkeersleiders straks via beeldschermen live zicht op het luchthaventerrein en het nabije luchtruim. Dit maakt het mogelijk het vliegverkeer op Groningen Airport Eelde te begeleiden vanuit het nog te ontwikkelen remote tower center in het LVNL-gebouw op Schiphol-Oost. Met deze technologie blijft LVNL zorgen voor een veilige en efficiënte luchtverkeersleiding met een kostenverlaging op de lange termijn. Na Groningen Airport Eelde krijgt ook Maastricht Aachen Airport een cameramast om over te schakelen op remote tower.

Veiligheid

Veiligheid is en blijft de belangrijkste factor bij de afhandeling van het vliegverkeer op alle luchthavens. Als de bouw en technische realisatie is afgerond, breekt een complex traject aan van testen en valideren. Dat zal bepalen wanneer precies de knop omgaat om luchtverkeersleiding op afstand te geven.

Door: Nationale Transportgids

20 september '22 (16:24)

Elektrische vliegtoestellen naar Groningen Airport Eelde?

Volgens directeur Meiltje de Groot van Groningen Airport Eelde vliegen over enkele jaren elektrische vliegtuigen op de regionale luchthaven. Dat meldt Groninger Internet Courant.

29 september '22 ( 9:28)

KLM vliegt voorlopig nog beperkt naar China toe

KLM vliegt voorlopig nog in beperkte mate naar China. In het winterschema is plaats voor drie vluchten per week naar Shanghai/Hangzhou met tussenstop in Seoul, zo meldde de luchtvaartmaatschappij bij de presentatie van haar winterdienstregeling.

27 september '22 ( 8:42)

Aantal vluchten worden verplaatst van Schiphol naar vliegveld Brussel

Reisorganisatie TUI gaat in oktober een aantal vluchten verplaatsen van Amsterdam naar Brussel vanwege de beperkingen van de vluchtcapaciteit door Schiphol. Volgens TUI gaat het om vakanties met vertrek in de periode 10 tot en met 31 oktober naar de bestemmingen Tenerife, Kos, Mallorca, Kreta en Gambia.

22 september '22 ( 9:31)

Luchtvaartindustrie waarschuwt voor hogere prijzen tickets

De ticketprijzen voor vliegreizen zullen mogelijk flink stijgen nu de sector te kampen heeft met de gevolgen van de coronapandemie, hoge olieprijzen en geopolitieke spanningen. Daarvoor waarschuwen bestuurders in de sector.

21 september '22 (13:10)

KLM annuleert weer tientallen vluchten op Schiphol

KLM moet de komende dagen weer vele tientallen vluchten annuleren om aan de nieuwe beperkingen van Schiphol te voldoen. Tot vrijdag gaat het dagelijks om gemiddeld vijftien vluchten die niet doorgaan, in het weekend zijn dit er volgens een woordvoerster "naar verwachting iets meer". Voor de periode daarna is de luchtvaartmaatschappij nog bezig "de puzzel compleet te krijgen".

20 september '22 (16:59)

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport

Schiphol hoeft niet te rekenen op hulp van Eindhoven Airport bij het aanpakken van de drukte. Tot eind oktober kan de luchthaven namelijk slechts een aantal vluchten overnemen. Dit meldt Studio 040.

20 september '22 (16:06)

Forse loonsverhoging bij Schiphol moet daar werken aantrekkelijker maken

Schiphol gaat een samenwerking aan met belangenorganisatie Nederlandse Veiligheidsbranche. Dit vanwege het personeelstekort dat nog lang niet is verholpen. Dit meldt Up in the Sky.

19 september '22 (10:46)

Vanwege drukte op Schiphol helpt het kantoorpersoneel mee in vertrekhallen

Onder meer de inzet van kantoorpersoneel moet de drukte op Schiphol maandag beheersbaar houden. Voor maandag verwacht de luchthaven namelijk opnieuw een "piekdag". Volgens een woordvoerder is het vooralsnog relatief rustig en staan de rijen voor de beveiliging binnen in de vertrekhallen.

19 september '22 ( 9:15)

KLM schrapt vandaag 42 vluchten vanwege drukte op Schiphol

Vanwege de drukte en personeelskrapte op Schiphol heeft KLM voor maandag 42 vluchten uit de dienstregeling gehaald. Die ingreep deed de maatschappij na een eerdere oproep van de luchthaven om minder passagiers vanaf Schiphol te vervoeren om de drukte het hoofd te bieden.

15 september '22 (17:07)

“Bij elke activiteit zetten we de Bèta&TechMentality-bril op”

Een wereld die er door corona heel andersuitziet: dat vraagt om een andere aanpak van techniekpromotie. NetwerkbedrijfAlliander ontwikkelt nieuwe vormen van kennismaken met techniek. Na het volgenvan een workshop bij Jet-Net & TechNet doen zij dit langs de meetlat vanhet Bèta&TechMentality-model.