Normal_rss_entry-478536

Iedereen die vanuit een risicogebied naar Nederland wil reizen, moet voor vertrek een negatieve uitslag van een coronatest en een sneltest laten zien. Die verplichting blijft gelden, heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag bepaald.

Actiegroep Viruswaarheid eiste in een kort geding dat de verplichting zou worden verboden, of dat die in elk geval niet voor Nederlandse burgers zou gelden. Het gerechtshof wees dat af, net als de rechtbank eerder.

De zaak was, met steun van Viruswaarheid, aangespannen door een vrouw die eind vorig jaar vanwege familieomstandigheden naar Israël was gereisd. Tijdens haar verblijf daar werd de testplicht ingevoerd. De vrouw zegt dat 81 familieleden tijdens de Holocaust zijn vermoord in het vernietigingskamp Auschwitz en dat andere familieleden het slachtoffer werden van medische experimenten. Daarom weigert zij nu elke gedwongen medische behandeling en volgens haar valt een verplichte coronatest daar ook onder.

Volksgezondheid

Het gerechtshof was het daar niet mee eens. In de grondwet staat dat de overheid de plicht heeft om maatregelen te nemen om de volksgezondheid te beschermen. Dat kan ten koste gaan van iemands rechten.

Viruswaarheid zei ook dat Nederlanders altijd het recht hebben om Nederland binnen te komen en dat ze nooit uit eigen land geweerd mogen worden. Ook daar ging het gerechtshof niet in mee. Nederlanders mogen niet zomaar voorgoed verbannen worden, maar een tijdelijke maatregel als de testverplichting is geen "weigering van toegang", aldus het gerechtshof.

PCR-test

Viruswaarheid wilde ook dat het gerechtshof de Staat zou verbieden om het coronabeleid te baseren op de uitkomsten van zogeheten PCR-testen, maar ook die eis werd afgewezen. Bij een PCR-test krijgen mensen teststaafjes in neus en keel om monsters af te nemen. In een laboratorium wordt vervolgens vastgesteld of de geteste persoon het coronavirus onder de leden heeft. Die uitslagen worden verzameld en naar buiten gebracht in de dagelijkse cijfers van het aantal nieuwe coronagevallen. Volgens Viruswaarheid is de PCR-test niet betrouwbaar genoeg maar het gerechtshof vindt de test wel degelijk geschikt, net als de rechtbank eerder.

Het gerechtshof ging ook niet in op de eis van Viruswaarheid dat de overheid verplicht zou worden om de communicatie over het coronavirus aan te passen. Viruswaarheid vond de berichten van de overheid "misleidend en onnodig alarmerend", maar daarvoor ziet het gerechtshof geen bewijs.

Door: ANP

Lees ook: TUI vliegt niet naar landen waar reizigers in quarantaine moeten