Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Reisbranche: coronapaspoort cruciaal voor echt herstel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
De reisbranche denkt dat een zogenoemd coronapaspoort voor echt herstel in de hard getroffen sector kan zorgen. Reizigers kunnen die krijgen als ze zijn gevaccineerd tegen corona, recent negatief zijn getest of voldoende antistoffen tegen het virus hebben aangemaakt. Volgens directeur Frank Oostdam van reisbranchevereniging ANVR moet er zo snel mogelijk een dergelijk document komen.

Oostdam roept overheden en autoriteiten dan ook op tot spoed met de invoering van een coronapaspoort. "Waar een wil is, is een weg. We moeten zo snel mogelijk terugkeren naar de normale situatie", zegt de ANVR-directeur.

Eerder maanden ook al luchtvaartmaatschappijen en luchthavens tot haast met een coronapas. Met het certificaat moeten mensen binnen de Europese Unie weer vrij kunnen reizen. Belangenorganisaties voor de luchtvaartsector roepen de Europese Commissie op om in ieder geval voorafgaand aan de drukke zomermaanden een werkbaar systeem in te voeren.

Perspectief

Dat paspoort moet helpen om de reisbranche perspectief te geven voor de zomerperiode. Er wordt gehoopt dat er een versoepeling van de reisbeperkingen voor de zomer komt, want de sector is naar eigen zeggen volledig klaar om de zaken weer veilig en coronaproof op te pakken. Nu worden niet-noodzakelijke reizen naar het buitenland nog strikt afgeraden.

"Iedereen staat klaar om weer aan de bak te gaan. Laten we hopen dat mensen dan weer gaan boeken. Het is een kwestie van prikken, prikken, prikken. Ik heb er een positief gevoel over", stelt topman Steven van der Heijden van reisorganisatie Corendon. Topman Mattijs ten Brink van branchegenoot Sunweb zegt al heel lang te hebben gepleit voor een versoepeling. "We zijn al heel lang bezig om te laten zien dat het veilig kan."

Hoop op herstel

Ook bij reisaanbieder TUI is er hoop op herstel door de vaccinaties en het coronapaspoort. "We zijn er absoluut klaar voor, met alle coronaprotocollen op zijn plaats", laat een woordvoerder van TUI weten.

Bij Riksja Travel, dat zich vooral richt op individuele reizen, klinkt een vergelijkbaar geluid. "Wij wachten met smart. We zijn al maanden druk bezig geweest met coronaproof reizen. Mensen zijn klaar om te gaan boeken", verklaart topvrouw Fenny Koppen van Riksja. Zij zegt een coronapaspoort "te zullen omarmen".

Door: ANP

31 mei '23 ( 8:37)

Veel bosbranden verwacht: dubbel zoveel blusvliegtuigen in EU

De Europese Unie vreest voor een zomer met veel bosbranden. Zij verdubbelt daarom het aantal blusvliegtuigen en -helikopters om EU-landen te hulp te schieten.

30 mei '23 (13:07)

Arbeidsinspectie: Schiphol beschermt personeel onvoldoende tegen schadelijke uitstoot

Schiphol beschermt zijn personeel onvoldoende tegen blootstelling aan schadelijke vliegtuiguitstoot. Dat concludeert de Nederlandse Arbeidsinspectie, die ook vindt dat de plannen van de luchthaven om die blootstelling te minimaliseren onvoldoende zijn.

26 mei '23 (14:52)

Luchtvaartbonden waarschuwen Kamer voor 'leugens' staatsagent Kremers KLM

Vijf luchtvaartvakbonden waarschuwen de Tweede Kamer dat staatsagent Jeroen Kremers bij KLM in zijn rapportages "de werkelijkheid geweld aandoet". VKP, VNV, VNC, De Unie en NVLT schrijven dat in een brief aan de Kamer in aanloop naar een debat over de vierde en vijfde rapportage van die staatsagent. Die moest namens de overheid toezien dat KLM zich aan de voorwaarden hield, die aan de staatssteun waren gesteld die tijdens de coronatijd werd gegeven aan de luchtvaartmaatschappij.

25 mei '23 (13:07)

Tweede bedrijf toont interesse in elektrisch vliegen vanaf Twente Airport

lectron Aviation wil vanaf 2027 met elektrische vliegtuigen gaan vliegen vanaf Twente Airport. Daarmee toont er opnieuw een bedrijf interesse om elektrisch vliegen mogelijk te maken vanaf het vliegveld bij Enschede. Eerder dit jaar zag Fly with Lucy (LUCY) Twente al als geschikte uitvalsbasis.

25 mei '23 ( 9:22)

Transavia schrapt in juni en juli 210 vluchten

Transavia schrapt in juli en augustus in totaal 210 vluchten. Daarmee wil de budgetluchtvaartmaatschappij van luchtvaartconcern Air France-KLM de problemen die ontstonden door een tekort aan beschikbare vliegtuigen definitief het hoofd bieden. Volgens Transavia is voor "bijna alle passagiers" die een ticket voor een geschrapte vlucht hadden een andere vlucht gevonden "binnen ons eigen netwerk". Reizigers van wie de vlucht geannuleerd is zijn ingelicht, net als reisorganisaties die hun klanten met Transavia op reis sturen.

25 mei '23 ( 7:52)

Alle zomervakanties van Sunweb met Transavia-vlucht gaan door

Alle vakanties met Transavia-vluchten bij Sunweb in het hoogseizoen kunnen doorgaan. Dat heeft de reisorganisatie, die ook de merken Eliza was here, GOGO en Primavera voert, laten weten. Transavia schrapte eerder veel vluchten vanwege een vliegtuigtekort en waarschuwde dat er ook in de zomermaanden nog vluchten uit het vluchtschema zouden moeten.

24 mei '23 ( 7:37)

Omwonenden en Staat in hoger beroep om krimp Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan deelnemen aan het hoger beroep in een rechtszaak over de krimp van de luchthaven. In die zaak eisen luchtvaartmaatschappij KLM en de internationale luchtvaartbranchevereniging IATA dat de door de Staat voorgenomen krimp, van 500.000 naar 460.000 vluchten per jaar, van tafel gaat.

22 mei '23 (13:52)

Meer reizigers moeten Ryanair nog winstgevender maken

De Ierse luchtvaartmaatschappij Ryanair verwacht dit jaar 10 procent meer reizigers te vervoeren, met name dankzij een sterke vraag naar vliegreizen in de zomer. Doordat de ticketprijzen deze zomer hoger zijn dan voor de coronapandemie, wil de budgetmaatschappij de omzet opvoeren. Daarmee hoopt Ryanair onder meer de stijging van de brandstofkosten op te vangen en de winstgevendheid verder te vergroten.

22 mei '23 (10:52)

Demonstraties bij eerste Russische lijnvlucht naar Georgië

Voor het eerst sinds 2019 is een Russisch passagiersvliegtuig geland in Georgië. Het vliegtuig van de Russische luchtvaartmaatschappij Azimuth werd bij het vliegveld van Tbilisi door demonstranten opgewacht. Volgens de oppositiepartij die de demonstratie organiseerde, werden zes mensen opgepakt. 

17 mei '23 (11:53)

Schiphol sluit voor Kort Parkeren een deal met EasyPark

Schiphol sluit voor P1 Kort Parkeren een deal met EasyPark formerly Parkmobile, onderdeel van de EasyPark Group. Het openen van de slagboom bij binnenkomst en vertrek en betalen gebeurt hier geheel automatisch. Halers en brengers of kort parkeerders hoeven niet meer langs de parkeerautomaat te gaan, maar kunnen dit eenvoudig regelen via de app. Dit meldt EasyPark in een persbericht.