Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Marechaussee Schiphol weigerde Britten toegang tot Nederland

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
De Koninklijke Marechaussee heeft de afgelopen drie dagen minstens tien Britten de toegang tot Nederland geweigerd. Vanwege de brexit vallen reizigers uit het Verenigd Koninkrijk sinds 1 januari niet meer onder EU-regels en mogen zij alleen als dat strikt noodzakelijk is Nederland nog in, meldt de marechaussee. Uitzonderingen worden onder voorwaarden gemaakt voor bijvoorbeeld artsen of journalisten.

Alle Britten die de toegang tot Nederland werd ontzegd, landden op Schiphol. Een aantal van hen reageerde verontwaardigd dat ze niet welkom zijn. "Een enkeling begreep het wel, maar de meesten dachten dat een negatieve coronatest wel voldoende zou zijn om het land in te mogen", aldus een woordvoerder van de Marechaussee.

In heel 2020 werd aan zo'n 1900 mensen de toegang tot Nederland ontzegd. Dat waren er minder dan in 2019, maar volgens de woordvoerder "nog steeds een aanzienlijk aantal aangezien er vanwege de corona-pandemie minder passagiers op de luchthavens zijn".

Inreisverbod

Sinds maart 2020 geldt voor veel landen een inreisverbod, vanwege het coronavirus. Sindsdien zijn bij grenscontroles zo'n 900 mensen geweigerd, onder wie zo'n 300 Amerikanen. Als voorbeeld noemt de woordvoerder een Amerikaan die zondag op doorreis was en via Schiphol naar de Alpen wilde gaan om daar te skiën. "Die had de informatie duidelijk niet goed gelezen of begrepen. Het merendeel van die 900 mensen hebben we op Schiphol tegengehouden, maar ook een flink aantal bij veerboten in zeehavens en op andere vliegvelden."

Andere mensen die Nederland niet in mochten, hadden volgens de marechaussee bijvoorbeeld een reisdocument dat niet deugde, te weinig geld om hier te kunnen verblijven of ze werden gezien als een mogelijk gevaar voor de openbare orde.

Door: ANP

25 april '24 (14:45)

Hack niet de oorzaak van storing luchtverkeersleidingssysteem

De storing aan het luchtverkeersleidingssyteem waardoor vorige week maandagavond een tijdlang vrijwel geen vliegverkeer van en naar Nederland mogelijk was, is niet veroorzaakt door een hack of andere factoren van buitenaf. Dat meldt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). De precieze oorzaak van de technische storing is nog niet duidelijk. De organisatie gaat een extern bureau inschakelen voor ondersteuning bij het verdere onderzoek.

25 april '24 ( 8:30)

Vluchten vanaf Schiphol naar Parijs mogelijk gehinderd door staking in Frankrijk

Het luchtverkeer in grote delen van Europa dreigt donderdag grote hinder te ondervinden door een staking van Franse luchtverkeersleiders. De staking heeft niet alleen gevolgen voor vluchten naar Frankrijk maar ook voor vluchten door het luchtruim van het land.

24 april '24 (15:30)

Marechaussee Schiphol goed voorbereid op drukke meivakantie

De drukke meivakantie op Schiphol betekent ook dat de Koninklijke Marechaussee vol aan de bak moet. Volgens een woordvoerder is de bezetting "goed gevuld". "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole."

24 april '24 ( 8:45)

Luchthaven Schiphol verwacht in meivakantie tien procent meer reizigers

Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf 26 april vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol.

19 april '24 (12:45)

Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

19 april '24 ( 9:45)

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

19 april '24 ( 6:00)

XR-actie: komend weekend noodverordening rond Groningen Airport Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

17 april '24 (14:15)

Transavia geeft 124 zomerslots terug aan Rotterdam The Hague Airport

Transavia geeft 124 start- en landingsrechten, zogeheten slots, voor het zomerseizoen terug aan luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL) na berichtgeving van De Telegraaf.

17 april '24 (11:15)

Ondanks oorlog Israël is Egypte nog altijd populaire reisbestemming

De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.