Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Reisorganisatie ANVR: hopelijk weer reizen in de zomer door vaccin

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Reisorganisatie ANVR hoopt dat het vaccineren in Nederland spoedig verloopt, en dat er dit voorjaar, en in ieder geval in de zomer weer gereisd kan worden. "We hopen dat we zo snel mogelijk en verantwoord weer met reizen kunnen starten", aldus een woordvoerder.

Tegelijkertijd vindt de organisatie dat enkel gezondheidsinstellingen zich moeten bezighouden met het vaccineren, en dat dat zorgvuldig moet gebeuren. "Of Nederland nou een week eerder of later begint, maakt geen groot verschil. Het gaat nog wel even duren voordat er 17 miljoen mensen zijn ingeënt." Ook is het voor de reissector bepalend hoe snel andere landen hun inwoners kunnen vaccineren en ook weer Nederlandse reizigers toelaten.

Geen vakantievluchten

Alle reisondernemingen die bij de ANVR zijn aangesloten, reizen niet naar gebieden met code oranje. Dat betekent dat de organisaties sinds woensdag helemaal geen vakantievluchten meer aanbieden, nu heel de wereld van Buitenlandse Zaken code oranje of rood heeft gekregen. Toch zijn er volgens de ANVR nog altijd wat mensen die buiten de reissector om zelf een niet-noodzakelijke reis regelen. "Wij vragen die mensen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Net als wij dat al tien maanden doen. Dat reizigers de reisadviezen naast zich neerleggen, straalt ook negatief af op de hele reisbranche", aldus de woordvoerder.

Verklaring noodzakelijkheid

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) wil een verklaring invoeren waarin reizigers aangeven of de reis die ze willen maken noodzakelijk is. Ze laat die mogelijkheid onderzoeken, schreef ze woensdagavond aan de Tweede Kamer. Het gaat in eerste instantie om mensen die vanuit Nederland naar het buitenland willen gaan. Ze wil hiermee mensen verder ontmoedigen om te vliegen. Deze week is de oproep om niet naar het buitenland te reizen en geen reizen te boeken, verlengd tot 15 maart.

Naar verwachting wordt maandag het vaccin van Pfizer goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Donderdag zei voorzitter Ursula van der Leyen van de Europese Commissie dat het inenten in heel de EU begint op 27, 28 en 29 december. Wanneer Nederland precies begint met de vaccinatiecampagne moet volgende week duidelijk worden. De Amerikanen en Britten zijn al begonnen met inenten. Duitsland begint op 27 december, en Frankrijk geeft aan in de laatste week van december van start te gaan met vaccineren.

Door: ANP

26 maart '24 (11:45)

Schiphol mag verliezen door corona doorberekenen aan maatschappijen

Schiphol mag verliezen uit de coronaperiode doorberekenen in de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen die de luchthaven gebruiken. Luchtvaartbedrijven klagen al een tijdlang over de sterk gestegen havengelden. Voor de rechter betoogden ze dat de met 37 procent verhoogde prijzen buitensporig zijn. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) oordeelt dat er van onredelijke tarieven geen sprake is.

26 maart '24 ( 8:08)

WBC-passagiers KLM kunnen vooraf maaltijden bestellen

Passagiers van KLM die reizen in World Business Class kunnen met een nieuwe service vanaf 45 dagen tot 24 uur voor vertrek hun hoofdgerecht bestellen. De maaltijd kunnen zij kiezen als ze hun reis boeken op de KLM-website, in de app van KLM of na boeking via MyTrip. Daarover bericht KLM.

22 maart '24 ( 9:00)

Passagiersterminal Eindhoven Airport vanaf eind 2024 uitgebreid

Eindhoven Airport begint aan het eind van dit jaar met uitbreiding van de passagiersterminal, inclusief een bagagekelder. De bouw moet zo min mogelijk hinder opleveren voor passagiers, bezoekers en medewerkers, aldus de luchthaven.

21 maart '24 (16:00)

Provincie Noord-Holland werkt samen met Californië aan luchtvaartinnovaties

De provincie Noord-Holland gaat de komende drie jaar kennis en ervaring uitwisselen met de Amerikaanse staat Californië over de mogelijkheden van innovatieve, duurzame luchtvaart. Het gaat dan bijvoorbeeld om drones en technologische ontwikkelingen die elektrisch vliegen mogelijk maken.

20 maart '24 (18:30)

Defensieminister Ollongren verwacht dat F-16's in najaar naar Oekraïne gaan

Nederlandse F-16's gaan in het najaar naar Oekraïne. Dat verwacht minister Kajsa Ollongren (Defensie) die op bezoek is in het land dat iets meer dan twee jaar geleden werd aangevallen door buurland Rusland. Voor het eerst nam de minister een handelsdelegatie mee.

20 maart '24 (12:45)

ANVR bezorgd over 'instabiele' treinverbinding Schiphol

De koepel voor reisorganisaties ANVR is bezorgd over de stabiliteit van de treinverbinding van en naar Schiphol. Volgens de brancheorganisatie geven leden aan "gefrustreerd en geïrriteerd" te zijn over de recente vertragingen rond de luchthaven. Ook zijn er zorgen over de bereikbaarheid met de mei- en zomervakantie in aantocht, zegt een woordvoerster.

20 maart '24 (11:15)

Rechtbank: omwonenden Schiphol onvoldoende beschermd tegen geluidshinder

De Staat heeft de belangen van omwonenden rond Schiphol "stelselmatig onrechtmatig" ondergeschikt gesteld aan die van de luchtvaart. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald. De rechter stelt dat de Nederlandse overheid daarmee in strijd handelde met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Centraal in de zaak, die werd aangespannen door omwonenden van Schiphol, stond de handhaving op geluidshinder door de overheid.

20 maart '24 (11:00)

KLM heeft volgens rechter consumenten misleid met groene reclames

KLM heeft met diverse groene claims in reclames consumenten misleid, oordeelt de rechtbank in Amsterdam. De luchtvaartmaatschappij schetste in het verleden volgens de rechters "een te rooskleurig beeld" van de gunstige effecten van bijvoorbeeld bosprojecten en het gebruik van duurzamere vliegtuigbrandstof. Zulke maatregelen "verminderen de negatieve milieuaspecten slechts marginaal en wekken ten onrechte de indruk dat vliegen met KLM duurzaam is", staat in het vonnis.

19 maart '24 (16:13)

Wat is de situatie omtrent de klokkenluider bij Boeing?

De dood van de 62-jarige John Barnett was een schok voor de luchtvaartsector. Hij werd gezien als de ‘’klokkenluider’’ binnen Boeing toen hij in 2019 misstanden bij de Amerikaanse vliegtuigbouwer aankaartte, meldt De Standaard. Wat is nu de situatie omtrent de curieuze dood van John Barnett?

19 maart '24 (13:08)

Busstation Schiphol gaat op de schop

Het busstation op de Amsterdamse luchthaven Schiphol wordt vernieuwd. Dat meldt luchtvaartwebsite Up In The Sky. Het project moet in oktober dit jaar starten en is naar verwachting in 2027 klaar.