Maatschappijen KLM en Delta gaan passagiers testen op corona

Luchtvaartmaatschappij KLM en de Amerikaanse partner Delta Air Lines gaan vluchten van Atlanta naar Schiphol uitvoeren waarbij passagiers op corona worden getest. Alleen passagiers met een negatieve coronatest mogen daadwerkelijk mee met de vlucht. De test begint op 15 december en duurt in eerste instantie drie weken.

Voor reizigers vanuit Atlanta betekent de uitgebreide testperiode dat wanneer ze na aankomst op Schiphol negatief getest worden, ze niet langer in quarantaine hoeven te blijven. Die quarantaine gaat in zodra ze in Nederland aankomen, maar mag afgebroken worden als ze de negatieve uitslag krijgen van een hier afgenomen test.

Daarvoor moeten ze dan wel vijf dagen voor aankomst in Nederland een negatieve test hebben laten doen en vervolgens in zelfisolatie zijn gegaan. Voor het aan boord gaan in Atlanta moeten ze ook een snelle coronatest ondergaan.

Vier vluchten per week

Niet alle vluchten van Atlanta naar Schiphol vallen onder de proef. Er worden wekelijks vier vluchten aangewezen van de 21 die Delta en KLM uitvoeren. Het gaat daarbij om twee KLM-vluchten en twee vluchten van Delta.

Delta, KLM en Schiphol hebben de test opgezet met steun van de Nederlandse overheid. Tijdens de test en daarna wordt gekeken of mensen zich beter aan de quarantaineregels houden en of de test kan worden voortgezet. Het ministerie benadrukt dat het inreisverbod voor de Europese Unie voor niet-essentiële reizen van kracht blijft.

Door: ANP