Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Greenpeace spant kort geding aan voor strenge klimaatregels steun KLM

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Milieuorganisatie Greenpeace probeert woensdag bij de rechtbank in Den Haag af te dwingen dat de overheid strengere duurzaamheidsvoorwaarden stelt aan de miljardensteun voor KLM. De overheid moet de luchtvaartmaatschappij dwingen tot maatregelen die leiden tot fors minder CO2-uitstoot, vindt Greenpeace, dat een kort geding heeft aangespannen.

Samen met de banken houdt het kabinet KLM overeind met 3,4 miljard euro aan leningen en garanties. De coronacrisis heeft het belangrijkste luchtvaartbedrijf van het land aan de rand van de financiële afgrond gebracht. De overheid schiet te hulp en hoopt zo duizenden banen te redden, zowel bij KLM zelf als bijvoorbeeld op Schiphol.

Uitstoor halveren

Het kabinet stelt de voorwaarde dat KLM zich houdt aan de afspraken uit het vorig jaar gesloten Akkoord Duurzame Luchtvaart. KLM moet in 2030 bovendien de uitstoot per passagier per afgelegde kilometer hebben gehalveerd. Kanttekening daarbij is dat het aantal passagiers mag toenemen. De totale uitstoot van broeikasgassen moet in 2030 terug op het niveau van 2005 zijn. Verder moet KLM zich "blijven committeren" aan het doel om zijn toestellen over tien jaar op 14 procent duurzame brandstof te laten vliegen.

Toekomst met minder vluchten

"Vaag, boterzacht en minimaal" noemt Greenpeace de gestelde voorwaarden. De organisatie eist een bindende daling van de CO2-uitstoot die "in lijn is met het klimaatakkoord van Parijs". Dat wil zeggen dat de uitstoot zodanig moet dalen, dat de luchtvaart echt bijdraagt aan het ultieme doel om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad celcius.

"KLM moet zich voorbereiden op een toekomst met minder vluchten", aldus de eisende partij. Wat Greenpeace betreft, moeten bijvoorbeeld alle vluchten onder de 1000 kilometer worden vervangen door treinreizen.

Door: ANP

24 april '24 (15:30)

Marechaussee Schiphol goed voorbereid op drukke meivakantie

De drukke meivakantie op Schiphol betekent ook dat de Koninklijke Marechaussee vol aan de bak moet. Volgens een woordvoerder is de bezetting "goed gevuld". "Als het heel druk wordt, dan leggen we onze prioriteiten bij de vertrekkende en overstappende passagiers, zodat niemand zijn vlucht hoeft te missen. Het kan dan zijn dat je bij aankomst iets langer moet wachten bij de paspoortcontrole."

24 april '24 ( 8:45)

Luchthaven Schiphol verwacht in meivakantie tien procent meer reizigers

Luchthaven Schiphol verwacht tijdens de meivakantie, die komend weekend begint, 10 procent meer reizigers dan vorig jaar. Vanaf 26 april vertrekken dagelijks gemiddeld ruim 70.000 reizigers vanaf Schiphol.

19 april '24 (12:45)

Transavia sluit vertrek uit Nederland bij nachtsluiting niet uit

Transavia-topman Marcel de Nooijer sluit niet uit dat de luchtvaartmaatschappij uit Nederland vertrekt als de nachtsluiting van Schiphol er komt. Dat zei hij tijdens het radioprogramma Sven op 1. "Ik denk dat wij op een tijdpad zitten dat we niets uitsluiten", aldus De Nooijer.

19 april '24 ( 9:45)

Schiphol Group koopt stikstofrechten voor vliegveld bij Rotterdam

Luchthavenexploitant Schiphol Group heeft stikstofrechten van twee boerenbedrijven in Zuid-Holland gekocht voor vliegveld Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt een woordvoerder na een bericht van de Volkskrant. Het vliegveld bij Rotterdam heeft een natuurvergunning nodig en moet daarvoor voldoende rechten hebben om stikstof uit te stoten.

19 april '24 ( 6:00)

XR-actie: komend weekend noodverordening rond Groningen Airport Eelde

Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo heeft een noodverordening afgegeven voor Groningen Airport Eelde (GAE) en de directe omgeving. De reden is een demonstratie van Extinction Rebellion (XR) bij het vliegveld zaterdag. De noodverordening geldt van vrijdag 19 april 15.00 uur tot zondag 21 april 15.00 uur.

17 april '24 (14:15)

Transavia geeft 124 zomerslots terug aan Rotterdam The Hague Airport

Transavia geeft 124 start- en landingsrechten, zogeheten slots, voor het zomerseizoen terug aan luchthaven Rotterdam The Hague Airport. Dat bevestigt slotcoördinator Hugo Thomassen van Airport Coordination Netherlands (ACNL) na berichtgeving van De Telegraaf.

17 april '24 (11:15)

Ondanks oorlog Israël is Egypte nog altijd populaire reisbestemming

De Nederlandse reisbranche ervaart nog steeds een hoge vraag naar reizen richting Egypte, ondanks het conflict in buurland Israël. "Ook voor de komende meivakantie is er goed geboekt", meldt reiskoepel ANVR, die constateert dat reizigers zich goed laten voorlichten over bijvoorbeeld de afstanden ten opzichte van Israël. Jordanië, dat in het westen aan Israël grenst, lijkt daarentegen minder in trek bij toeristen.

16 april '24 (10:00)

Door perikelen op Schiphol 1500 tot 2000 passagiers getroffen

De combinatie van een storing in het luchtverkeersleidingssysteem en onstuimig weer heeft maandagavond en -nacht op Schiphol tussen de 1500 en 2000 passagiers getroffen. Zij moesten de nacht doorbrengen op de luchthaven of in een hotel, zegt een woordvoerster van Schiphol. In totaal zijn tot dinsdagochtend 76 vluchten geannuleerd.

16 april '24 ( 7:32)

Turkse badplaats Alanya in meivakantie weer populaire bestemming

Voor de meivakantie ziet reisaanbieder Corendon een opvallende toename van het aantal vakantieboekingen naar Turkije. Het gaat om een stijging van 23% ten opzichte van 2023. Dat meldt Corendon.

16 april '24 ( 6:15)

Vanochtend opnieuw tientallen vluchten geschrapt op Schiphol

Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven tot ongeveer het middaguur last van vertragingen en uitval.