Tweede Kamer: capaciteit teststraat Schiphol moet vergroot worden

De capaciteit in de corona-teststraat op Schiphol moet zó worden vergroot, dat alle reizigers uit risicogebieden daar kunnen worden getest. Ook moeten de openingstijden veel ruimer worden. Dat wil een meerderheid van de Tweede Kamer.

Er komen de laatste tijd ongeveer 5000 mensen per dag uit een risicogebied aan op de luchthaven en daarvan worden er zo'n duizend getest. Een Kamermeerderheid van onder meer GroenLinks, D66 CDA, PvdA, SP, SGP, 50PLUS en DENK vindt dat veel te weinig. Iedereen moet kunnen worden getest. "Liever gisteren dan vandaag", zegt D66-Kamerlid Jan Paternotte.

De openingstijden - van 06.00 uur tot 18.00 uur - zijn de partijen een doorn in het oog. Als er een vlucht uit een risicogebied landt, moet de teststraat te gebruiken zijn, vinden ze. "Een virus houdt zich niet aan kantoortijden", zegt GL-Kamerlid Suzanne Kröger.

Schiphol is niet het enige vliegveld waarop vakantievluchten landen. Ook op de luchthavens van Eindhoven, Rotterdam en Maastricht zouden mensen zich op corona moeten kunnen laten testen, vinden de partijen.

Toen de teststraat 13 augustus openging, konden er zo'n vierhonderd mensen per dag worden getest. Het ministerie van Volksgezondheid wil ook dat uiteindelijk alle mensen uit risicogebieden kunnen worden getest en streeft daar naar eigen zeggen "stapsgewijs" naar.

Praktische bezwaren

Bij de opschaling spelen er echter wel een paar praktische bezwaren, legt een woordvoerder uit. Als er te snel wordt opgeschaald op Schiphol kan de capaciteit in reguliere teststraten onder druk komen te staan, waardoor mensen met klachten mogelijk niet kunnen worden getest. Ook moet de ruimere capaciteit goed worden ingeruimd op de luchthaven, zodat de tests veilig kunnen worden afgenomen.

Volgens een woordvoerder van de GGD Kennemerland, die de controles in de teststraat uitvoert, worden er dagelijks ongeveer duizend mensen getest. "Dat is voldoende voor nu, bekeken wordt of en wanneer er moet worden opgeschaald. We hebben tot nu toe niemand hoeven wegsturen die een test wilde." Over de mogelijkheid van ruimere openingstijden zegt hij: "Als we opdracht van het ministerie krijgen, dan gaan we kijken hoe we dat gaan doen. Het is overigens wel zo dat meeste vliegtuigen overdag binnenkomen."

Door: ANP