Bedrijven waarschuwen: er is een tekort aan elektrische voertuigen

Volgens de EV100, een groep van bedrijven die samenwerken om de overgang naar een elektrisch wagenpark te maken, is er een tekort aan elektrische voertuigen. De 23 internationale bedrijven die samen de groep vormen willen voorop lopen in de overstap naar elektrisch, maar vrezen dat er niet genoeg elektrische voertuigen zijn om dit te bewerkstelligen. Dit meldt Duurzaam Bedrijfsleven.

Vooral de vraag naar elektrische bestelbusjes en andere zware voertuigen lijkt groter te zijn dan het aanbod. Tachtig procent van de bedrijven binnen de EV100, waaronder Unilever, Ikea en het Nederlandse LeasePlan, heeft moeite om de elektrische wagens te vinden die ze willen, met name als het gaat om vrachtwagens en busjes. Er worden al wel elektrische vrachtwagens geproduceerd, maar niet in de hoeveelheden die de EV100 graag zou zien.

Steeds meer elektrisch

Toch zit er wel een stijgende lijn in het aantal elektrische voertuigen voor de bedrijven binnen de EV100. In 2019 was 13 procent van het wagenpark van de bedrijven elektrisch. Dat gaat om 42.000 elektrische auto’s. Ook het Nederlandse LeasePlan boekt vooruitgang, maar de groei voor dit bedrijf ligt wel lager dan het gemiddelde: 2,1 procent van de geleaste auto’s bij LeasePlan is elektrisch.

Door: Nationale Transportgids