CU en GL: voorkom nieuwe ramp, sluit vaarroute Waddenzee af bij storm

Om een nieuwe ramp in de Waddenzee te voorkomen moet het kabinet zo snel mogelijk met Duitsland gaan praten over een noodverordening waarmee de vaarroute boven de Waddenzee kan worden afgesloten. Dat vinden regeringspartij ChristenUnie en oppositiepartij GroenLinks. Deze week verloor opnieuw een schip containers op deze route.

Een jaar geleden vielen in stormachtig weer bijna 350 containers van het schip MSC Zoe. Het opruimen van de containers en de inhoud is nog steeds niet klaar. Na het nieuwe incident vinden beide partijen dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) zo snel mogelijk moet gaan overleggen met haar Duitse collega "om de veiligheid van de kust te verzekeren".

Nieuwe natuurramp moet voorkomen worden

"We moeten maatregelen nemen die nodig zijn voor de veiligheid van onze kust, de bescherming van de Wadden en het voorkomen van een nieuwe milieuramp", aldus Stieneke van der Graaf (ChristenUnie). Volgens haar collega Suzanne Kröger (GroenLinks) moet "te allen tijde voorkomen worden dat de kwetsbare natuur in de Wadden wordt aangetast door overboord geslagen containers".

Afsluiten vaarroute kan jaren duren

Van Nieuwenhuizen liet de Kamer eerder weten dat het afsluiten van de vaarroute een zaak is die jaren kan duren. Bij golven hoger dan vijf meter doet de Kustwacht al een dringende oproep aan schepen van 300 meter en langer om geen gebruik te maken van deze vaarroute die het dichtst bij de Waddeneilanden ligt. De scheepvaart houdt zich aan dit advies, aldus de minister.

Door: ANP