Oorzaak storing gemaal IJmuiden tijdens storm Ciarán onduidelijk
Daarin wordt kritiek geuit op de technische staat van het spui- en gemaalcomplex door onder meer uitgesteld onderhoud. Medewerkers van Rijkswaterstaat uitten onlangs in een brandbrief daarover ook al hun zorgen omdat er meermaals storingen waren. De exacte oorzaak van een technische storing die vorig jaar op 2 november even voor 04.00 uur plaatsvond, blijft in de evaluaties onopgehelderd.
Handmatig gebruik
Door die storing schakelde de bediening van het spuicomplex over naar handmatig gebruik toen de spuischuiven volledig openstonden. Het zeewater stroomde daardoor zo'n 3,5 uur het Noordzeekanaal in, richting Amsterdam. Op de centrale bedienpost in Schellingwoude werd dat niet direct opgemerkt door "hiaten in het ontwerp van de bedienplek". Volgens de evaluaties was er in de centrale bedienpost "onvoldoende zicht op de storingsmeldingen, de stand van spuischuiven en de ontwikkelingen in het waterpeil".
Stijgend waterpeil
Het stijgende waterpeil van het Noordzeekanaal werd in Schellingwoude om 05.45 uur opgemerkt. Om 07.24 uur lukte het om handmatig de spuischuiven in IJmuiden te sluiten. Het water was toen al gestegen tot aan de ramen van de huizen in de aan het IJ gelegen Amsterdamse stadswijk Houthavens. Na het opmerken van het stijgende waterpeil is volgens de onderzoekers wel goed gehandeld, waardoor problemen in de stad zelf uitbleven.
Maatregelen
Rijkswaterstaat heeft maatregelen genomen om te voorkomen dat dit in de toekomst nog een keer kan gebeuren. Zo is de bediening van het spui- en gemaalcomplex verplaatst van Schellingwoude naar IJmuiden, zodat de mensen ter plekke aanwezig zijn. Ook is daar een extra signaal geplaatst voor als het waterpeil op het Noordzeekanaal stijgt. Verder is er dit voorjaar een extra pomp geplaatst, zodat de capaciteit op peil blijft als andere pompen in onderhoud zijn.