Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

Door ANP
schedule 3 min
location_on [xx]km
Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen
De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

Een tak van het in Gorinchem gevestigde Damen is gekozen als hoofdaannemer voor de bouw van de fregatten en gaat daarbij samenwerken met het Franse Thales en Blohm+Voss uit Duitsland. Volgens Bloomberg overweegt de Duitse regering nog twee extra F126-fregatten bij te bestellen, waardoor Duitsland zijn totaal naar zes zou brengen.

Uit het plan gaat 4 miljard euro naar de aanschaf van negenhonderd gepantserde legervoertuigen, geproduceerd door het Duitse Rheinmetall. Zo wil Duitsland zijn defensie moderniseren, nog als reactie op de Russische inval van Oekraïne.

Inhaalslag

Door de inhaalslag besteedt Duitsland dit jaar voor het eerst sinds de invoering van de NAVO-norm in 2006 minstens 2 procent van zijn bbp aan zijn defensie. De regering van bondskanselier Olaf Scholz heeft tot 2027 100 miljard euro gereserveerd voor de modernisering, en heeft toegezegd dat het land ook daarna aan de NAVO-norm blijft voldoen. Het reguliere jaarlijkse Duitse budget voor defensie ligt op ongeveer 52 miljard euro.

Damen greep vorige maand naast een order uit eigen land voor het maken van vier onderzeeërs. Het demissionaire kabinet koos voor het Franse Naval. Damen reageerde destijds teleurgesteld. "Met de voorlopige gunning van het meest innovatieve Nederlandse maritieme project aan een Frans staatsbedrijf, is het fundament weggeslagen onder onze complete en goed functionerende Nederlandse marinebouw."

15 oktober '24 ( 9:08)

Baggerproject Lateraalkanaal op tijd afgerond

Het uitdiepen van de bodem van het Lateraalkanaal bij Linne-Buggenum is gereed. Daardoor blijft dit kanaal de komende jaren goed doorgankelijk voor de scheepvaart. Dat meldt Rijkswaterstaat.

09 oktober '24 ( 8:15)

Bedrijven Rotterdamse haven willen snellere verduurzaming

Bedrijven in de Rotterdamse haven dringen aan op "nieuwe onconventionele maatregelen" om de verduurzaming van de industrie in het havengebied te versnellen en de concurrentiekracht op niveau te houden. "Alleen zo kunnen we de klimaatdoelen halen en dreigende de-industrialisatie afwenden", waarschuwt ondernemersvereniging Deltalinqs in een brief aan de Tweede Kamer.

04 oktober '24 ( 9:00)

Workshops, tijdreis en meer bij FutureLand in herfstvakantie

Bij FutureLand, het informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2, vinden ook tijdens de naderende herfstvakantie tal van activiteiten plaats. Van knutselworkshops tot een fossielenexpeditie. En van instappresentaties tot een reis door honderd jaar havenontwikkeling met de FutureLand Experience. Dat meldt Port of Rotterdam.

02 oktober '24 (12:15)

MSC Cruises moet reclames schrappen vanwege misleidende klimaatclaims

MSC Cruises mag in reclames geen omstreden beweringen over de duurzaamheid van cruisereizen doen. Claims dat passagiers op een verantwoorde en groene wijze kunnen cruisen, zijn volgens de Reclame Code Commissie (RCC) misleidend.

30 september '24 (15:15)

Nederland tekent voor nieuwe onderzeeboten

Nederland heeft het contract met het Franse Naval Group getekend voor de levering van vier nieuwe onderzeeboten. Die worden binnen tien jaar geleverd. Met het hele project is bijna 6 miljard euro gemoeid, waarvan ongeveer 1 miljard euro naar Nederlandse bedrijven gaat, aldus het ministerie van Defensie.

25 september '24 (10:30)

Raad van State: Amsterdam moet rondvaartbeleid aanpassen

Amsterdamse reders van rondvaartboten krijgen gelijk in hun verzet tegen het vergunningenstelsel van de gemeente. De Raad van State heeft in 28 zaken bepaald dat de wijziging van het systeem "onevenredig bezwarend" is voor met name kleine reders. De gemeente moet beter motiveren dat het stellen van een maximum aantal vergunningen voor de passagiersvaart noodzakelijk is, zo stelt de raad.

20 september '24 ( 8:45)

In Rotterdamse haven al vijfhonderdduizend containers vrijgegeven via Vertrouwensketen

Deze week is in de haven van Rotterdam de vijfhonderdduizendste importcontainer veilig en betrouwbaar digitaal vrijgegeven via de Vertrouwensketen. Een mijlpaal. Voor deze containers verstrekken rederijen geen fraudegevoelige pincodes meer. Dat meldt Port of Rotterdam.

18 september '24 (17:15)

Ook Nederlandse binnenvaartschippers vast in Oostenrijk door hoogwater

Tientallen binnenvaartschepen en riviercruiseschepen zitten vast in Oostenrijk door het hoge water in de Donau. Een deel van die rivier in Oostenrijk is afgesloten voor scheepvaart, meldt het Oostenrijkse ministerie voor Klimaatbescherming en Mobiliteit. Te hoge waterstanden kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen in de scheepvaart, bijvoorbeeld doordat er te weinig ruimte onder bruggen blijft.

13 september '24 ( 9:11)

Dam2Dam Shuttle verbindt havens van Rotterdam en Amsterdam via duurzame spoorverbinding

De havenbedrijven van Rotterdam en Amsterdam verstevigen hun samenwerking. Dit doen ze door de Dam2Dam Shuttle officieel toe te voegen aan het landelijke netwerk van Joint Corridors Off-Road. Deze nieuwe treinservice biedt een efficiënte, duurzame oplossing voor containertransport tussen beide havenregio’s. Dat meldt Port of Rotterdam.

11 september '24 (15:15)

Douane ziet voorlopig af van aankoop containerscanners

De douane ziet voorlopig af van de aankoop van vijf mobiele scanners waarmee drugs kunnen worden opgespoord in containers. De aanbesteding die daarvoor al liep, is ingetrokken. Dat meldt verantwoordelijk staatssecretaris Nora Achahbar aan de Tweede Kamer.