Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kort geding eigenaar Fremantle Highway en ILT vanwege transport naar China

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Kort geding eigenaar Fremantle Highway en ILT vanwege transport naar China
De eigenaar van het door brand beschadigde transportschip Fremantle Highway heeft een kort geding aangespannen tegen de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Die eigenaar, het Nederlandse bedrijf Koole, wil het schip naar China transporteren voor reparatie en verkoop aan een Chinese werf. De ILT geeft geen toestemming omdat de toezichthouder het schip beschouwt als afval en het niet naar China getransporteerd mag worden aangezien China geen lid is van de OESO-landen.

Het geding speelt vrijdag voor de rechtbank in Den Haag. De Fremantle ligt nu in de Botlek bij scheepswerf Damen. In juli vorig jaar brak brand uit aan boord van het 200 meter lange vaartuig toen het op zee ten noorden van Ameland lag. Er viel een dode en meerdere mensen raakten gewond. De Fremantle vervoerde ruim 3700 auto's, waaronder bijna vijfhonderd elektrische.

1 euro

Het in Vijfhuizen gevestigde Koole heeft het schip in oktober voor het symbolische bedrag van 1 euro gekocht van de Japanse eigenaar, Luster Maritime. Het bedrijf heeft alle autowrakken van boord gehaald en naar de eindverwerker gebracht. Volgens Koole is het in 2013 gebouwde schip technisch in orde en is er al een overeenkomst getekend met een Chinese werf voor een verkoop van 11 miljoen euro.

Tweede leven

De Fremantle zal met behulp van een speciaal transportschip naar China worden gebracht. Koole zegt dat het na aankomst binnen acht maanden gerepareerd kan worden. Het bedrijf heeft een deal met Luster Maritime. Koole krijgt de eerste 3 miljoen en de rest, dus 8 miljoen euro, wordt fiftyfifty verdeeld met de voormalige eigenaar. De transportkosten van 5 miljoen komen voor rekening van de Chinese koper en scheepswerf.

Financieel directeur Jurgen Treffers van Koole zegt dat er helemaal geen sprake van is dat de Fremantle afval is. Hij benadrukt dat deskundigen aan boord zijn geweest, waaronder van Damen, die hebben bevestigd dat het vaartuig in prima conditie is en gerepareerd kan worden.

Treffers zegt dat een nieuw autotransportschip wel 160 miljoen euro kan kosten en dat er een tekort aan dit soort schepen is. Hij vindt dan ook dat het geen duurzame oplossing en kapitaalvernietiging zou zijn als het schip gesloopt zou worden. "Het is vooral van belang dat het schip in deze huidige conditie een tweede leven krijgt."

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.