Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Kabinet: uitstel gunning onderzeeboten zou ''desastreus'' zijn

Door ANP
schedule 4 min
location_on [xx]km
Kabinet: uitstel gunning onderzeeboten zou ''desastreus'' zijn
Vertraging bij de aanbesteding van de nieuwe onderzeeboten zou "desastreus" zijn, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel verhoogt het risico dat Nederland zonder onderzeeboot komt te zitten.

De Tweede Kamer debatteerde woensdagavond over de aanschaf van vier nieuwe onderzeeboten, hoewel er nog geen besluit is genomen door het kabinet over de aankoop. Dat gebeurt vrijdag pas. Het debat voelt dan ook "prematuur", zei de bewindsman.

SGP-fractieleider Chris Stoffer had het debat aangevraagd omdat volgens mediaberichten het Franse Naval de opdracht krijgt. Hij vreest dat banen daardoor uit Nederland zullen verdwijnen. De SGP kreeg steun van PVV, BBB, SP, JA21 en FVD. Andere partijen hadden felle kritiek op de SGP en noemden het debat voortijdig.

Deze partijen willen het besluit overlaten aan een nieuw kabinet, maar dat zal volgens Van der Maat voor veel onzekerheid zorgen. Dan zal het proces zeker negen tot twaalf maanden vertraging gaan oplopen. Het proces om nieuwe onderzeeboten aan te schaffen loopt al sinds 2016.

Uit de vaart genomen

Defensie vreest dat vertraging ertoe zal leiden dat de huidige boten van de Walrusklasse uit de vaart moeten worden genomen en dat nieuwe onderzeeboten dan nog niet klaar zijn. Dan bestaat de kans dat kennis en personeel zullen verdwijnen bij de onderzeedienst.

Van der Maat wilde "bevestigen noch ontkennen" dat Naval de order binnensleept. Wel benadrukte hij dat het proces zorgvuldig is geweest en dat al het lobbywerk van bedrijven geen invloed heeft gehad op de beslissing. Nederlandse bedrijven kunnen geen onderzeeboot meer bouwen.

Volgens minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) hoeft Stoffer zich geen zorgen te maken over de rol van de Nederlandse industrie. Er zijn "keiharde toezeggingen" van de drie werven die meedoen (het Franse Naval, het Zweedse Saab en het Duitse TKMS) over het Nederlandse aandeel in de bouw.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.

22 maart '24 (10:15)

Provincie Limburg uit zorgen over maandenlange afsluiting Julianakanaal

De provincie Limburg is "zeer bezorgd" over de maandenlange afsluiting van het Julianakanaal voor de scheepvaart. De provincie spreekt bovendien van een "geheel eenzijdige afweging".

21 maart '24 ( 8:55)

Medewerkers Havenbedrijf Rotterdam doneren aan goede doelen

Stichting Gaarkeuken van Rotterdam, het Familiehuis Daniël den Hoed en Stichting 010 Zwerfie hebben drie cheques van respectievelijk € 3.005, € 2.610 en € 1.010 ontvangen van personeel van Havenbedrijf Rotterdam. Dat meldt Port of Rotterdam.