Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schippers Watertaxi Rotterdam overtreden dagelijks veiligheidsinstructies

Door Johanne Levinsky
schedule 2 min
location_on [xx]km
Schippers Watertaxi Rotterdam overtreden dagelijks veiligheidsinstructies
Uit onderzoek naar vaargegevens van schippers van Watertaxi Rotterdam blijkt dat zij nog steeds iedere dag tegen het verkeer in gaan. Ze negeren hiermee hun interne veiligheidsinstructies en kunnen zo ongelukken veroorzaken. Een watertaxi die in juli 2022 in aanvaring kwam met een rondvaartboot, week ook van zijn route af. Hierdoor kon de schipper andere vaartuigen maar lastig in het vizier houden. Dit meldt NOS.

Ruim een derde van de schippers op 218 vaartochten volgde tussen 20 december en 15 januari niet de route zoals deze door Watertaxi Rotterdam is voorgeschreven. Ze moeten namelijk eerst de Nieuw Maas over, maar nemen een snellere sluiproute over de binnenbocht. Dit zou blijken uit onderzoek van NOS en Rijnmond naar de vaargegevens van de schippers. Watertaxi Rotterdam zegt dat hun eigen gegevens andere conclusies tonen. Ook zou de gps-informatie van de watertaxi’s niet betrouwbaar genoeg zijn.

Berisping

De conclusie van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) dat de schipper bij de aanvaring met bijna dodelijke afloop niet op de voorgeschreven route voer, geeft de organisatie wel toe. Daarom gaat Watertaxi Rotterdam erop toezien dat de schippers de vaarregels op de Nieuwe maas naleven. Schippers die een snellere route varen, krijgen volgens het bedrijf een berisping of schorsing opgelegd. Dat is in het afgelopen jaar respectievelijk 37 en 2 keer gebeurd.

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.

12 februari '24 (13:30)

Rijn bij Lobith minder boven NAP dan verwachting Rijkswaterstaat

De Rijn bij Lobith komt minder hoog te staan dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Volgens de dienst bereikt de rivier in de loop van maandag bij Lobith het hoogste punt van 12,74 meter boven NAP. Eerder verwachtte Rijkswaterstaat nog dat de waterstand ruim boven de 13 meter boven NAP zou komen. Dat het water minder hoog komt te staan, komt doordat het de afgelopen dagen in het Duitse stroomgebied van de Rijn minder heeft geregend dan verwacht.

09 februari '24 (13:05)

Harbour Run 2024: hardlopen door havengebied Rotterdam

Zondag 6 oktober 2024 kunnen hardloop- en havenfans hun hart ophalen. Deze dag biedt een obstacle run door het Rotterdamse havengebied deelnemers flinke uitdagingen. Dat meldt Port of Rotterdam.

08 februari '24 (15:47)

Man overleden na val uit heistelling bij Waalhaven

Bij de Waalhaven in Rotterdam is vanochtend een man uit de lift van een heistelling gevallen toen die stelling omviel. Reanimatie mocht niet meer baten. De man is overleden. Dat meldt omroep Rijnmond.