Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Openbaar Ministerie eist celstraf tot 8,5 jaar voor cokesmokkel medewerkers Zeeuwse haven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Openbaar Ministerie eist celstraf tot 8,5 jaar voor cokesmokkel medewerkers Zeeuwse haven
Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen tot 8,5 jaar en een boete van 50.000 euro geëist tegen acht havenmedewerkers die zich in de haven van Vlissingen bezighielden met cocaïnesmokkel. Het zou in totaal om zo’n 1800 kilo cocaïne gaan, verdeeld over vijf transporten.

De hoogste strafeis ging naar Ali B. uit Goes. Hij zou collega’s hebben aangestuurd. De meeste van de in totaal tien verdachten in deze zaak werden opgepakt op 1 juli 2020 tijdens de grootste drugsactie die de politie ooit in Zeeland hield. Ongeveer vierhonderd agenten vielen die dag binnen in woningen en bedrijfspanden in onder meer Vlissingen, Middelburg en Goes.

Eén verdachte bekende 

Tegen één verdachte klonk vorige week al een strafeis van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. Hij is de enige die bekende. Hij vertelde dat hij betrokken was bij zeven drugstransporten en dat hij per transport 25.000 euro opstreek. De zaak tegen één verdachte werd uitgesteld, omdat hij een nieuwe advocaat wilde.

Gebruik van vuurwapens 

De medewerkers waren onderverdeeld in twee criminele samenwerkingsverbanden, aldus justitie. Ze werkten bij verschillende bedrijven. De ene groep haalde minder cocaïne binnen, maar was door het gebruik van vuurwapens veel gevaarlijker. "Daar ging veel dreiging vanuit", aldus de officier van justitie.

Twee pallets bananen 

De grootste partij cocaïne die de mannen naar Vlissingen zouden hebben laten komen, was 1200 kilo. Die partij was in december 2019 verstopt op twee pallets bananen uit Zuid-Amerika. De drugs werden door de douane ontdekt doordat de bananen rijp waren geworden. Verdachte Björn K. zou daar later met een partner nog over hebben gechat toen het over een nieuwe klus ging. "Je moet opletten dat je maximaal 350 per pallet doet, anders kan het fruit niet ademen en worden de bananen geel. Laatst had iemand 600 gedaan per pallet, toen werden de bananen geel en was de lijn naar de klote."

Geld witwassen 

Het meeste bewijs in de zaak komt uit dergelijke onderschepte communicatie via EncroChat. K. wordt bovendien verdacht van het witwassen van zijn verdiende geld. Hij gebruikte dat geld voor de verbouwing van zijn woning, waarbij hij anderhalve ton met contant geld zou hebben afgerekend.

Door; ANP 

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

30 april '24 ( 7:54)

Leading Maritime Cities of the World: Rotterdam koploper in Europa

In het rapport 'Leading Maritime Cities of the World' van DNV en Menon Economics is havenstad Rotterdam uitgeroepen tot Europees koploper. Dat gebeurde ook in 2022. Op de wereldranglijst hoeft Rotterdam alleen Singapore voor zich te dulden. Dat meldt Port of Rotterdam.

23 april '24 (13:45)

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

23 april '24 ( 8:18)

Toename containeroverslag in haven Rotterdam in eerste kwartaal 2024

In de haven van Rotterdam is de totale overslag in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.