Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Openbaar Ministerie eist celstraf tot 8,5 jaar voor cokesmokkel medewerkers Zeeuwse haven

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Openbaar Ministerie eist celstraf tot 8,5 jaar voor cokesmokkel medewerkers Zeeuwse haven
Het Openbaar Ministerie heeft maandag celstraffen tot 8,5 jaar en een boete van 50.000 euro geëist tegen acht havenmedewerkers die zich in de haven van Vlissingen bezighielden met cocaïnesmokkel. Het zou in totaal om zo’n 1800 kilo cocaïne gaan, verdeeld over vijf transporten.

De hoogste strafeis ging naar Ali B. uit Goes. Hij zou collega’s hebben aangestuurd. De meeste van de in totaal tien verdachten in deze zaak werden opgepakt op 1 juli 2020 tijdens de grootste drugsactie die de politie ooit in Zeeland hield. Ongeveer vierhonderd agenten vielen die dag binnen in woningen en bedrijfspanden in onder meer Vlissingen, Middelburg en Goes.

Eén verdachte bekende 

Tegen één verdachte klonk vorige week al een strafeis van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. Hij is de enige die bekende. Hij vertelde dat hij betrokken was bij zeven drugstransporten en dat hij per transport 25.000 euro opstreek. De zaak tegen één verdachte werd uitgesteld, omdat hij een nieuwe advocaat wilde.

Gebruik van vuurwapens 

De medewerkers waren onderverdeeld in twee criminele samenwerkingsverbanden, aldus justitie. Ze werkten bij verschillende bedrijven. De ene groep haalde minder cocaïne binnen, maar was door het gebruik van vuurwapens veel gevaarlijker. "Daar ging veel dreiging vanuit", aldus de officier van justitie.

Twee pallets bananen 

De grootste partij cocaïne die de mannen naar Vlissingen zouden hebben laten komen, was 1200 kilo. Die partij was in december 2019 verstopt op twee pallets bananen uit Zuid-Amerika. De drugs werden door de douane ontdekt doordat de bananen rijp waren geworden. Verdachte Björn K. zou daar later met een partner nog over hebben gechat toen het over een nieuwe klus ging. "Je moet opletten dat je maximaal 350 per pallet doet, anders kan het fruit niet ademen en worden de bananen geel. Laatst had iemand 600 gedaan per pallet, toen werden de bananen geel en was de lijn naar de klote."

Geld witwassen 

Het meeste bewijs in de zaak komt uit dergelijke onderschepte communicatie via EncroChat. K. wordt bovendien verdacht van het witwassen van zijn verdiende geld. Hij gebruikte dat geld voor de verbouwing van zijn woning, waarbij hij anderhalve ton met contant geld zou hebben afgerekend.

Door; ANP 

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.

15 maart '23 ( 9:10)

Scheepswerf IHC verkoopt funderingenmaker om schulden te verlagen

Scheepsbouwer IHC heeft de verkoop van zijn dochterbedrijf voor funderingen afgerond. Investeerder HAL neemt dit bedrijf, IQIP genaamd, over voor een niet openbaar gemaakt bedrag. De opbrengst gebruikt IHC om de eigen schulden te verlagen.