Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Geen uitzondering voor watertaxi's bij nachtelijk snelheidslimiet Waddeneilanden

Door Milan Bos
schedule 3 min
location_on [xx]km
Geen uitzondering voor watertaxi's bij nachtelijk snelheidslimiet Waddeneilanden
Watertaxi's zullen zich aan de nachtelijke maximumsnelheid van 20 km/uur moeten houden bij de Waddeneilanden. Minister Mark Harbers van Infrastructuur en Waterstaat stelt dat er geen uitzonderingsposities is voor de vaartuigen. Dit na aanleiding van een motie van Caroline van der Plas (BBB). Dit meldt Taxipro.

Op de Waddenzee geldt een snelheidslimiet van 20 km/u in de avonduren. Dit is met name om de overlast van de vaartuigen in het natuurgebied te beperken. Wie toch harder wil varen moet daarvoor een vergunning op grond van de Wet natuurbescherming en een aanwijzingsbesluit op grond van het Binnenvaartpolitiereglement verkrijgen. Er zijn echter uitzonderingen voor urgent ziekenvervoer en reddings-, bergings- en opsporingsoperaties. De watertaxi tussen Ameland en Holwerd vaart al niet meer tussen zondsondergang en zonsopgang wegens deze snelheidsbeperking. 

Vervoer mogelijk binnen de regels

Hoewel Harbers erkent dat de bereikbaarheid van de eilanden belangrijk is, ziet hij geen reden voor een uitzonderingspositie voor de watertaxi. Na overleg  met Rijkswaterstaat, Veltman Marine Service, de gemeente Ameland, de provincie Fryslân en de Veiligheidsregio Fryslân, is geconcludeert dat personenvervoer goed mogelijk is binnen de bestaande beperkingen. Een reis naar Ameland per watertaxi duurt dan minder dan een half uur. Als de ondernemer de snelheidsbeperking ’s nachts wil overschrijden, zal die een passende beoordeling moet laten uitvoeren op grond van de Natuurbeschermingswet. 

Door: Nationale Transportgids

 

14 juni '24 ( 9:38)

Proef met hoogtedetectie schepen bij sluis Gaarkeuken

Bij de sluis Gaarkeuken op de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl (HLD) voert Rijkswaterstaat de komende periode een proef uit met hoogtedetectie van (beroepsvaart)schepen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 juni '24 (14:15)

Wereldhavendagen kunnen ook doorgaan zonder bijdrage Rotterdam

Mocht de gemeente Rotterdam definitief besluiten geen financiële bijdrage meer te leveren aan de Wereldhavendagen, dan komt het voortbestaan niet in gevaar. Dat zegt een woordvoerder van het jaarlijkse evenement. "De Port of Rotterdam is bereid gevonden het ontbrekende bedrag bij te passen, zodat we door kunnen blijven gaan", aldus de zegsman. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen.

03 juni '24 (13:15)

Hoge waterstanden: Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor scheepvaart

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

03 juni '24 (10:15)

Zoektocht drenkelingen in Maas vanmiddag met sonarboot hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

31 mei '24 (12:15)

Nederlandse zeevissers hadden in 2023 een zorgelijk jaar

Nederlandse zeevissers hebben "een zorgelijk jaar" achter de rug. De kottervisserij leed verlies en met name garnalenvissers hadden het moeilijk, meldt Wageningen University & Research (WUR). Zo werd de vloot kleiner, waardoor er minder gevist werd en in het algemeen vielen de opbrengsten ook tegen. De prijs heeft dat niet kunnen compenseren en de kosten liepen door, legt onderzoeker Kees Taal uit.

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.