Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

10 miljoen euro aan noodsteun voor vissers is nood

Door Johanne Levinsky
schedule 2 min
location_on [xx]km
10 miljoen euro aan noodsteun voor vissers is nood
Het kabinet stelt 10 miljoen euro aan noodsteun beschikbaar voor de Nederlandse visserij. Door hoge brandstofprijzen, gekrompen visgebieden en het verbod op pulsvissen zijn er financieel zware tijden aangebroken voor vissers. Landbouwminister Piet Adema van de ChristenUnie zegt zich ervan bewust te zijn dat het bedrag – eenmalig maximaal 30.000 euro per ondernemer – niet kostendekkend is, maar dat het geld gezien moet worden als een steuntje in de rug. Dit meldt de Telegraaf.

Naast de financiële tegemoetkoming bestaat er inmiddels ook een subsidie waarmee ze kunnen overstappen op energiezuinige motoren. En dat is hoognodig, gezien de forse brandstofprijzen. De noodsteun komt pas na grote druk vanuit de Tweede Kamers. Vissers hebben er maanden op moeten wachten. Via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) komt begin volgend jaar meer informatie beschikbaar, dus de regeling is nog niet helemaal uitgewerkt.

Saneringsregeling

De visserij kreeg eerder al 400 miljoen euro voor duurzaamheidsinvesteringen. Daarnaast stelt het kabinet geld beschikbaar voor een saneringsregeling. “Op dit moment zitten vele vissersfamilies in de moeilijke keuze of ze al dan niet deel gaan nemen aan de nog openstaande saneringsregeling. Ik besef goed dat dit zware en pijnlijke besluiten zijn met enorme impact”, schrijft Adema aan de Tweede Kamer.

Door: Nationale Transportgids / Johanne Levinsky

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.

08 april '24 (19:30)

Bloomberg: scheepsbouwer Damen mag Duitse marineschepen bouwen

De Nederlandse scheepsbouwer Damen heeft een Duitse miljardenorder voor de levering van in ieder geval twee grote marineschepen binnengesleept, zogeheten fregatten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Leden van het Duitse parlement moeten nog instemmen met het investeringsplan voor de strijdkrachten, met een totale waarde van ongeveer 7 miljard euro.

05 april '24 ( 7:27)

Grootscheepse controle in Rotterdams havengebied

Dinsdag 2 april 2024 zijn 's ochtends tijdens een grote integrale verkeers- en transportcontrole in het Rotterdamse havengebied 54 voertuigen uitgebreid gecontroleerd. Daarbij werden bekeuringen uitgedeeld. Dat meldt Politie.nl.

04 april '24 (22:15)

Havenbedrijf Rotterdam vindt grote kerncentrale op Maasvlakte niet logisch

De Rotterdamse haven is geen voor de hand liggende locatie voor een grote kerncentrale. Dat betoogt Havenbedrijf Rotterdam in een brief over de plannen voor twee nieuwe kerncentrales van de regering. Naast het Zeeuwse dorp Borssele is de Eerste Maasvlakte bij het Rijk in beeld als plaats voor een nieuwe centrale.

02 april '24 ( 6:48)

Twee enorme pijlers geplaatst in Zoutdam IJmuiden

Zondag 31 maart 2024 is de grote hijsoperatie om de twee pijlers van Zoutdam IJmuiden in het Binnenspuikanaal van het sluizencomplex IJmuiden te plaatsen met succes afgerond. Dat meldt Rijkswaterstaat.

29 maart '24 ( 7:36)

Eerste Paasdag eerste afvaart veerdienst Hoeksveer

Zondag 31 maart 2024 (Eerste Paasdag) opent Glupo om 09.45 uur het nieuwe vaarseizoen van het Hoeksveer. De eerste retourreis van deze veerdienst tussen Berghaven, Hoek van Holland en FutureLand/Rotterdam Maasvlakte wordt door een blaasorkest voorzien van een muzikale noot. Daarover bericht Port of Rotterdam.

26 maart '24 ( 8:44)

Zeehavenpolitie houdt vier verdachten aan in Heerhugowaard

In samenwerking met de politie in Noord-Holland heeft de Zeehavenpolitie Zeeland-West-Brabant vrijdag 22 maart 2024 vier personen aangehouden in Heerhugowaard. Dat meldt Politie.nl.

25 maart '24 (11:45)

Onderzoek van OVV naar dodelijk ongeluk cruiseschip in Caribisch gebied

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) doet onderzoek naar een ongeluk op een cruiseschip van Holland America Line, waarbij vrijdag twee bemanningsleden om het leven zijn gekomen. Er zijn twee OVV-medewerkers afgereisd naar het Caribisch gebied, waar het ongeluk gebeurde, laat de raad weten.

25 maart '24 (10:15)

Recordomzet voor baggeraar Van Oord

De Rotterdamse baggeraar Van Oord heeft vorig jaar een recordomzet geboekt en zag de winst meer dan verdubbelen. Het bedrijf zegt dat de markten gestaag aan het stabiliseren zijn na een aantal "uitdagende" jaren.