Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Export naar Taiwan sinds 2010 verviervoudigd

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Tussen 2010 en 2021 is de waarde van de Nederlandse goederenexport naar Taiwan verviervoudigd. In dezelfde periode is de export naar Oost-Azië als geheel 2,5 keer groter geworden in geldwaarde. Taiwan is sinds 2021 de tweede exportbestemming voor Nederland in Oost-Azië. In 2010 was het nog de vierde bestemming. Dat meldt het CBS.

China is de grootste Oost-Aziatische exportbestemming voor Nederland. In 2021 bedroeg de Nederlandse export naar China 14,1 miljard euro. Taiwan (9,7 miljard euro) en Zuid-Korea (8,6 miljard euro) staan op twee en drie. De export naar China, Taiwan en Zuid-Korea is sinds 2010 veel harder gegroeid dan naar de nummers vier en vijf: Japan en Hongkong. Daarbij speelt een sterke groei van de export van gespecialiseerde machines, met name chipmachines, naar China, Taiwan en Zuid-Korea een grote rol. De export naar Macau, Noord-Korea en Mongolië is zeer gering.

Tussen 2015 en 2020 zijn de Nederlandse verdiensten aan de goederenexport naar Taiwan bijna verdrievoudigd, van 1,1 miljard tot 3,2 miljard euro. Uitgaande van dezelfde exportverdiensten per euro goederenexport als in 2020, zijn de verdiensten aan de export naar Taiwan in 2021 toegenomen tot circa 4,8 miljard euro.

Taiwan belangrijkste afnemer van gespecialiseerde machines

Nederlandse bedrijven voeren vooral gespecialiseerde machines (met name chipmachines) uit naar Taiwan en Zuid-Korea. Drie kwart van het exportpakket met bestemming Taiwan bestond in 2021 uit gespecialiseerde machines. Bijna een kwart van de totale exportwaarde aan gespecialiseerde machines ging in 2021 naar Taiwan, daarmee was Taiwan de grootste afnemer van dit type goederen. In 2010 ging nog 12 procent van alle gespecialiseerde machines naar Taiwan. Met 64 procent zijn gespecialiseerde machines ook in de export naar Zuid-Korea dominant. Zuid-Korea was in 2021 Nederlands tweede afnemer van gespecialiseerde machines.

2,5 keer zoveel import uit Taiwan sinds 2010

Ten opzichte van 2010 is de goederenimport uit Oost-Azië in 2021 met twee derde toegenomen, terwijl de goederenimport uit Taiwan, zoals computeronderdelen en e-bikes, meer dan verdubbelde. In 2021 importeerde Nederland voor 6 miljard euro aan goederen uit Taiwan. Daarmee is Taiwan na China en Japan de derde belangrijkste goederenleverancier in Oost-Azië. De importwaarde uit China bedraagt 54 miljard euro. De Nederlandse import van goederen uit Macau, Mongolië en Noord-Korea is miniem.

Door: Nationale Transportgids

06 december '22 (14:25)

Borden bij Friese vaarwegen ook in het Fries

Nederland verdient meer Friesland. Dat vindt gedeputeerde Sietske Poepjes van Provincie Fryslân. Voortaan worden alle borden op het vaarwater in Friesland ook Friestalig. Dat meldt Omrop Fryslân.

06 december '22 (11:16)

Haven Rotterdam denkt met 'ammoniakkraker' 1 miljoen ton aan waterstof te importeren

Havenbedrijf Rotterdam denkt met een zogeheten ammoniakkraker de import van 1 miljoen ton aan waterstof per jaar mogelijk te maken. Momenteel onderzoekt het bedrijf in samenwerking met zeventien andere bedrijven de mogelijkheden om een dergelijke installatie te bouwen in de haven van Rotterdam, waarmee ammoniak wordt omgezet in waterstof.

02 december '22 (13:46)

Herstelwerkzaamheden Hoeckelingsdam volgens natuurlijke principes

Natuurverbetering in het IJmeer. Dat is het streven van Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dinsdag 29 november 2022 tekenden beide organisaties een samenwerkingsovereenkomst om de Hoeckelingsdam te herstellen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

30 november '22 (12:49)

Overheid en sector werken samen aan de binnenvaart van de toekomst

De binnenvaart is in Nederland verantwoordelijk voor maar liefst 35 procent van al het goederenvervoer, en zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Tegelijkertijd staat de sector voor grote uitdagingen: een verduurzamingsopgave, de gevolgen van klimaatverandering en digitalisering zijn daar goede voorbeelden van. Met de Toekomstvisie voor de binnenvaart, presenteert minister Mark Harbers een integrale aanpak voor de komende decennia. Dit meldt Rijksoverheid.

30 november '22 (11:06)

Geldboetes voor vissers en andere schippers die veiligheidszones Noordzee schenden

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een aantal vissers en andere schippers het schenden van de veiligheidszones van verschillende mijnbouwinstallaties op de Noordzee. Eén van de verdachten is daadwerkelijk tegen een mijnbouwinstallatie aangevaren. De verdachten overtraden daardoor in 2020 en in 2021 de Mijnbouwwet. Het OM eist geldboetes tot een bedrag van 4.100 euro, waarvan 2.000 voorwaardelijk. Het negeren van dit verbod kan tot (levens)gevaarlijke situaties leiden. Dit meldt het OM.

25 november '22 (13:32)

Binnenvaartschip kapseist bij lossen big bags in Lemmer

Bij het lossen van big bags is een binnnenvaartschip in Lemmer donderdag gekapseisd. Voordat het schip daadwerkelijk op zijn zij kwam te liggen, verliet de bemanning het schip. Dit meldt Schuttevaer.

22 november '22 ( 8:41)

Aandacht voor georganiseerde criminaliteit in binnenhavens

Nederland is een transport knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee. Hiervan wil de transportsector geen slachtoffer zijn, de overheid helpt hen hierbij. Daarom was er afgelopen week in Oss, Den Bosch en Cuijk speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector rondom binnenhavens. Samen met de branche werken politie, gemeenten en Douane aan het weerbaar maken van ondernemers en chauffeurs tegen criminele inmenging.

01 november '22 (14:26)

Cruiseschip voor vluchtelingen uit Ter Apel voor anker in Harlingen

Maandag 31 oktober 2022 is in de Friese havenstad Harlingen het riviercruiseschip River Diamond gearriveerd. Dit schip dient als crisisnoodopvang voor maximaal 170 vluchtelingen uit Ter Apel. Dit meldt de gemeente Harlingen.

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.