Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Export naar Taiwan sinds 2010 verviervoudigd

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
location_on [xx]km
Tussen 2010 en 2021 is de waarde van de Nederlandse goederenexport naar Taiwan verviervoudigd. In dezelfde periode is de export naar Oost-Azië als geheel 2,5 keer groter geworden in geldwaarde. Taiwan is sinds 2021 de tweede exportbestemming voor Nederland in Oost-Azië. In 2010 was het nog de vierde bestemming. Dat meldt het CBS.

China is de grootste Oost-Aziatische exportbestemming voor Nederland. In 2021 bedroeg de Nederlandse export naar China 14,1 miljard euro. Taiwan (9,7 miljard euro) en Zuid-Korea (8,6 miljard euro) staan op twee en drie. De export naar China, Taiwan en Zuid-Korea is sinds 2010 veel harder gegroeid dan naar de nummers vier en vijf: Japan en Hongkong. Daarbij speelt een sterke groei van de export van gespecialiseerde machines, met name chipmachines, naar China, Taiwan en Zuid-Korea een grote rol. De export naar Macau, Noord-Korea en Mongolië is zeer gering.

Tussen 2015 en 2020 zijn de Nederlandse verdiensten aan de goederenexport naar Taiwan bijna verdrievoudigd, van 1,1 miljard tot 3,2 miljard euro. Uitgaande van dezelfde exportverdiensten per euro goederenexport als in 2020, zijn de verdiensten aan de export naar Taiwan in 2021 toegenomen tot circa 4,8 miljard euro.

Taiwan belangrijkste afnemer van gespecialiseerde machines

Nederlandse bedrijven voeren vooral gespecialiseerde machines (met name chipmachines) uit naar Taiwan en Zuid-Korea. Drie kwart van het exportpakket met bestemming Taiwan bestond in 2021 uit gespecialiseerde machines. Bijna een kwart van de totale exportwaarde aan gespecialiseerde machines ging in 2021 naar Taiwan, daarmee was Taiwan de grootste afnemer van dit type goederen. In 2010 ging nog 12 procent van alle gespecialiseerde machines naar Taiwan. Met 64 procent zijn gespecialiseerde machines ook in de export naar Zuid-Korea dominant. Zuid-Korea was in 2021 Nederlands tweede afnemer van gespecialiseerde machines.

2,5 keer zoveel import uit Taiwan sinds 2010

Ten opzichte van 2010 is de goederenimport uit Oost-Azië in 2021 met twee derde toegenomen, terwijl de goederenimport uit Taiwan, zoals computeronderdelen en e-bikes, meer dan verdubbelde. In 2021 importeerde Nederland voor 6 miljard euro aan goederen uit Taiwan. Daarmee is Taiwan na China en Japan de derde belangrijkste goederenleverancier in Oost-Azië. De importwaarde uit China bedraagt 54 miljard euro. De Nederlandse import van goederen uit Macau, Mongolië en Noord-Korea is miniem.

Door: Nationale Transportgids

01 maart '24 (14:23)

Kabinet schaft vier nieuwe fregatten aan voor marine

Het kabinet gaat vier nieuwe oorlogsschepen (fregatten) aanschaffen voor de marine. Dat laat RTL Nieuws weten op hun website. Het gaat om het grootste maritieme project ooit. 

01 maart '24 (10:51)

Schip vaart tegen Willemsbrug Rotterdam, containers overboord

In Rotterdam is vanochtend een schip tegen de Willemsbrug aangevaren. Daarbij zijn een paar containers overboord gegooid. Dat meldt NOS. Er zijn geen gewonden geraakt.

28 februari '24 (12:51)

Gebruiksverbod dreigt voor verschillende historische zeilschepen

Verschillende historische zeilschepen hebben mogelijk voor 1 april niet de benodigde papieren om vanaf dan gebruikt te mogen worden. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) meldt woensdag dat de schippers van circa tachtig schepen zich nog niet hebben gemeld voor een verplicht aanvullend onderzoek, dat voor die datum afgerond moet zijn. Bij de onderzoeken die al wel zijn gedaan, bleken in verschillende gevallen kostbare reparaties nodig.

23 februari '24 ( 8:15)

Veel hogere verzekeringspremies voor vrachtschepen Rode Zee

De verzekeringspremies voor vrachtschepen in de Rode Zee zijn de afgelopen maanden omhooggeschoten door de aanvallen van Jemenitische Houthi-rebellen. De kosten voor containervervoer over zee, die al onder druk stonden door de stijgende vrachttarieven en langere alternatieve handelsroutes, lopen daardoor verder op.

21 februari '24 (11:35)

Eerste chemicaliëntanker met ondersteunende windvoortstuwing

Rederij Chemship heeft haar eerste schip met Wind Assisted Ship Propulsion in gebruik genomen. Daarmee is MT Chemical Challenger wereldwijd gezien de eerste chemicaliëntanker die met ondersteunende windvoortstuwing gaat varen. Dat meldt Port of Rotterdam.

20 februari '24 (13:30)

Havenbaas Rotterdam: situatie Rode Zee nu geen gevolgen voor overslag

Topman Boudewijn Siemons van Havenbedrijf Rotterdam verwacht niet dat de situatie in de Rode Zee dit jaar effect heeft op de totale overslag in de Rotterdamse haven. Dat is mits de situatie daar niet verergert, benadrukt hij bij de presentatie van de jaarcijfers van de grootste haven van Europa.

19 februari '24 ( 9:51)

Marine vaart uit naar Noorwegen voor grootste NAVO-oefening

Twee schepen van de marine vertrekken maandag richting het noorden van Noorwegen om daar deel te nemen aan de oefening Nordic Response. Dat is een onderdeel van Steadfast Defender, de grootste NAVO-oefening sinds de Koude Oorlog.

16 februari '24 (11:00)

Douane vindt zeventig kilo cocaïne in Rotterdamse haven

De douane heeft woensdag 70 kilo cocaïne gevonden in de Rotterdamse haven, meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag. Het gaat om een vondst van 50 kilo en een van 20 kilo. Beide partijen werden gevonden tussen fruit. De drugs zijn inmiddels vernietigd.

15 februari '24 (16:45)

Rotterdamse haven kan volgens Deltalinqs niet zonder arbeidsmigranten

De haven van Rotterdam kan niet zonder arbeidsmigranten. Dat zegt Victor van der Chijs, voorzitter van Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied. Het is volgens hem "ontzettend lastig" voldoende mensen aan te trekken om de duizenden vacatures in de haven te vervullen. "Nederland moet ook in de toekomst arbeidsmigranten blijven verwelkomen."

15 februari '24 ( 8:30)

Grote brand bij raffinaderij Esso in Botlekgebied

In een gebouw op het terrein van de Esso-raffinaderij in het Rotterdamse Botlekgebied is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Een woordvoerster van de veiligheidsregio spreekt van een zeer grote brand en de brandweer is met meerdere voertuigen uitgerukt om het vuur aan de Botlekweg te bestrijden.