Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Export naar Taiwan sinds 2010 verviervoudigd

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Tussen 2010 en 2021 is de waarde van de Nederlandse goederenexport naar Taiwan verviervoudigd. In dezelfde periode is de export naar Oost-Azië als geheel 2,5 keer groter geworden in geldwaarde. Taiwan is sinds 2021 de tweede exportbestemming voor Nederland in Oost-Azië. In 2010 was het nog de vierde bestemming. Dat meldt het CBS.

China is de grootste Oost-Aziatische exportbestemming voor Nederland. In 2021 bedroeg de Nederlandse export naar China 14,1 miljard euro. Taiwan (9,7 miljard euro) en Zuid-Korea (8,6 miljard euro) staan op twee en drie. De export naar China, Taiwan en Zuid-Korea is sinds 2010 veel harder gegroeid dan naar de nummers vier en vijf: Japan en Hongkong. Daarbij speelt een sterke groei van de export van gespecialiseerde machines, met name chipmachines, naar China, Taiwan en Zuid-Korea een grote rol. De export naar Macau, Noord-Korea en Mongolië is zeer gering.

Tussen 2015 en 2020 zijn de Nederlandse verdiensten aan de goederenexport naar Taiwan bijna verdrievoudigd, van 1,1 miljard tot 3,2 miljard euro. Uitgaande van dezelfde exportverdiensten per euro goederenexport als in 2020, zijn de verdiensten aan de export naar Taiwan in 2021 toegenomen tot circa 4,8 miljard euro.

Taiwan belangrijkste afnemer van gespecialiseerde machines

Nederlandse bedrijven voeren vooral gespecialiseerde machines (met name chipmachines) uit naar Taiwan en Zuid-Korea. Drie kwart van het exportpakket met bestemming Taiwan bestond in 2021 uit gespecialiseerde machines. Bijna een kwart van de totale exportwaarde aan gespecialiseerde machines ging in 2021 naar Taiwan, daarmee was Taiwan de grootste afnemer van dit type goederen. In 2010 ging nog 12 procent van alle gespecialiseerde machines naar Taiwan. Met 64 procent zijn gespecialiseerde machines ook in de export naar Zuid-Korea dominant. Zuid-Korea was in 2021 Nederlands tweede afnemer van gespecialiseerde machines.

2,5 keer zoveel import uit Taiwan sinds 2010

Ten opzichte van 2010 is de goederenimport uit Oost-Azië in 2021 met twee derde toegenomen, terwijl de goederenimport uit Taiwan, zoals computeronderdelen en e-bikes, meer dan verdubbelde. In 2021 importeerde Nederland voor 6 miljard euro aan goederen uit Taiwan. Daarmee is Taiwan na China en Japan de derde belangrijkste goederenleverancier in Oost-Azië. De importwaarde uit China bedraagt 54 miljard euro. De Nederlandse import van goederen uit Macau, Mongolië en Noord-Korea is miniem.

Door: Nationale Transportgids

27 maart '23 ( 9:22)

Weer drugsuithalers opgepakt in Rotterdamse haven

De douane heeft vrijdag en zaterdag in totaal acht uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, meldt de politie.

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.