Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam vervoerde evenveel goederen als een jaar geleden

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Haven Rotterdam vervoerde evenveel goederen als een jaar geleden
Via de Rotterdamse haven zijn in de eerste negen maanden van het jaar vrijwel evenveel goederen vervoerd als een jaar geleden. Wel zijn er volgens het havenbedrijf grote verschillen in de goederenstromen ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de veranderingen in de wereldwijde energieleveringen.

Zo werden in Europa's grootste haven veel meer kolen en vloeibaar gemaakt aardgas (lng) geïmporteerd als alternatief voor Russisch aardgas. De overslag van containers nam daarentegen af, vooral door het wegvallen van de handel met Rusland. De totale goederenoverslag in Rotterdam steeg met 0,3 procent tot 351 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar.

Het totale overslagvolume toont volgens topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam aan dat de haven "gewoon doordraait". De grote veranderingen bij met name lng en kolen laten volgens hem wel zien dat het energielandschap drastisch is veranderd.

Groei Ing-volume

Het lng-volume kende een zeer sterke groei van bijna 74 procent. Dat komt omdat er onder andere uit de Verenigde Staten veel meer lng wordt aangevoerd ter vervanging van Russisch aardgas, dat in het verleden via pijpleidingen aan Noordwest-Europa werd geleverd. Het volume kolen nam met bijna een kwart toe, vooral omdat er meer kolen gestookt worden in elektriciteitscentrales om duur gas te vervangen.

Het volume minerale olieproducten daalde met dik 13 procent, vooral als gevolg van de verminderde aanvoer van stookolie uit Rusland. Wel werd er meer ruwe olie (plus 5,4 procent) overgeslagen. De overslag van ijzererts en schroot daalde fors als gevolg van de afzwakkende economie.

Afname containersegment

Het containersegment zag een afname van 8,6 procent in gewicht en 4,4 procent in aantallen containers. Door de sancties is het containerverkeer tussen Rusland en Rotterdam vrijwel tot stilstand gekomen. De afgelopen jaren was ongeveer 8 procent van het containerverkeer gerelateerd aan Rusland. De logistieke problemen in het containervervoer worden volgens het havenbedrijf wel langzaamaan kleiner. Ook zijn de vrachttarieven aanzienlijk gedaald.

De macro-economische vooruitzichten zijn volgens het havenbedrijf niet rooskleurig door de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de inflatie en het verslechterde economische klimaat. Desondanks verwacht de Rotterdamse haven dat het overslagvolume over heel 2022 op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als dat van vorig jaar.

Door: ANP

27 maart '23 ( 9:22)

Weer drugsuithalers opgepakt in Rotterdamse haven

De douane heeft vrijdag en zaterdag in totaal acht uithalers aangehouden in de Rotterdamse haven. Dat gebeurde bij een terminal op de Maasvlakte, meldt de politie.

24 maart '23 (12:22)

Haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar havenstad

De haven van Rotterdam verwacht niet dat schepen zullen uitwijken naar de Rotterdamse haven als er maandag in de haven van Hamburg wordt gestaakt. Dat laat een woordvoerder van het havenbedrijf weten. In Hamburg leggen havenmedewerkers het werk neer, waardoor grote schepen de haven niet in of uit kunnen varen.

24 maart '23 ( 9:52)

Vastgelopen Nederlands zeilschip Noorderlicht weer onderweg

Het Nederlandse zeilschip Noorderlicht dat in de nacht van woensdag op donderdag vastliep voor de Noorse kust is vlotgetrokken. Een onderwaterinspectie toonde aan dat er geen schade aan het schip is. Er waren 26 mensen aan boord, onder wie veertien scholieren van 14 tot 17 jaar oud. Niemand raakte bij het incident gewond.

23 maart '23 (10:07)

Akkoord over terugdringen CO2-uitstoot in Europese scheepvaart

De EU-lidstaten en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen in de Europese scheepvaart aanzienlijk moeten verminderen. De nieuwe regels gelden voor grote container- en passagiersschepen omdat zij in de maritieme sector verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de CO2-emissies tussen de EU-havens en havens buiten de EU.

23 maart '23 ( 8:08)

Nederlands zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen in Noorwegen

Voor de kust van Noorwegen is het Nederlandse zeilschip Noorderlicht aan de grond gelopen. Dat meldt de Noorse politie. Het schip had 26 mensen aan boord, onder wie 14 kinderen. Niemand raakte gewond.

22 maart '23 (13:13)

Rotterdamse haven gaat werknemers strenger screenen op drugsverleden

Diverse havenbedrijven in Rotterdam gaan samen met behulp van de AIVD hun medewerkers strenger screenen op een drugsverleden of strafbare feiten met betrekking tot drugscriminaliteit. Dit om de drugssmokkel in de haven tegen te gaan. De eerste groepen havenmedewerkers krijgen in de loop van dit jaar een nieuwe screening op basis van de nieuwe haven-vog (verklaring omtrent het gedrag). Dit meldt de NOS.

22 maart '23 ( 8:57)

Drukte op de Noordzee neemt toe: SodM waarschuwt voor veiligheid

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) waarschuwt voor de veiligheid op de Noordzee doordat het daar steeds drukker aan het worden is. Dat is onder meer het gevolg van het groeiend aantal windparken op zee, staat in een dinsdag verschenen rapport.

21 maart '23 (11:09)

Replica eeuw oude reddingsboot Brandaris II meert aan op Terschelling

Na honderd jaar meerde reddingsboot Brandaris II zaterdag 18 maart 2023 weer aan op Terschelling. Net als in 1923 werd de boot, een replica, opgewacht door de burgemeester van het Friese Waddeneiland. Dit meldt Omrop Fryslân.

21 maart '23 (10:59)

In de toekomst mogelijk veel meer giftige ammoniak vervoerd in Nederland; maatregelen zijn nodig

Wordt waterstof de energiedrager van de toekomst in Nederland, dan zal er veel giftige ammoniak door ons land vervoerd worden. Vervoer van ammoniak kan over het water, of via het spoor of een nog aan te leggen stelsel van buisleidingen. Hoe dan ook moeten de veiligheidsrisico’s nu al door de overheid worden beperkt, stellen onderzoekers van Arcadis, Berenschot en TNO. Dit meldt NOS.

17 maart '23 ( 9:22)

Defensie begeleidt twee Russische schepen tijdens passage op Noordzee

Defensie heeft woensdag twee Russische militaire schepen begeleid tijdens hun passage door het Nederlandse deel van de Noordzee. Het ministerie van Defensie meldde donderdag dat daarbij het fregat Zr.Ms. Tromp en een helikopter zijn ingezet.