Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam vervoerde evenveel goederen als een jaar geleden

Door Johanne Levinsky
schedule 5 min
Haven Rotterdam vervoerde evenveel goederen als een jaar geleden
Via de Rotterdamse haven zijn in de eerste negen maanden van het jaar vrijwel evenveel goederen vervoerd als een jaar geleden. Wel zijn er volgens het havenbedrijf grote verschillen in de goederenstromen ontstaan als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de sancties tegen Rusland en de veranderingen in de wereldwijde energieleveringen.

Zo werden in Europa's grootste haven veel meer kolen en vloeibaar gemaakt aardgas (lng) geïmporteerd als alternatief voor Russisch aardgas. De overslag van containers nam daarentegen af, vooral door het wegvallen van de handel met Rusland. De totale goederenoverslag in Rotterdam steeg met 0,3 procent tot 351 miljoen ton ten opzichte van vorig jaar.

Het totale overslagvolume toont volgens topman Allard Castelein van Havenbedrijf Rotterdam aan dat de haven "gewoon doordraait". De grote veranderingen bij met name lng en kolen laten volgens hem wel zien dat het energielandschap drastisch is veranderd.

Groei Ing-volume

Het lng-volume kende een zeer sterke groei van bijna 74 procent. Dat komt omdat er onder andere uit de Verenigde Staten veel meer lng wordt aangevoerd ter vervanging van Russisch aardgas, dat in het verleden via pijpleidingen aan Noordwest-Europa werd geleverd. Het volume kolen nam met bijna een kwart toe, vooral omdat er meer kolen gestookt worden in elektriciteitscentrales om duur gas te vervangen.

Het volume minerale olieproducten daalde met dik 13 procent, vooral als gevolg van de verminderde aanvoer van stookolie uit Rusland. Wel werd er meer ruwe olie (plus 5,4 procent) overgeslagen. De overslag van ijzererts en schroot daalde fors als gevolg van de afzwakkende economie.

Afname containersegment

Het containersegment zag een afname van 8,6 procent in gewicht en 4,4 procent in aantallen containers. Door de sancties is het containerverkeer tussen Rusland en Rotterdam vrijwel tot stilstand gekomen. De afgelopen jaren was ongeveer 8 procent van het containerverkeer gerelateerd aan Rusland. De logistieke problemen in het containervervoer worden volgens het havenbedrijf wel langzaamaan kleiner. Ook zijn de vrachttarieven aanzienlijk gedaald.

De macro-economische vooruitzichten zijn volgens het havenbedrijf niet rooskleurig door de aanhoudende oorlog in Oekraïne, de inflatie en het verslechterde economische klimaat. Desondanks verwacht de Rotterdamse haven dat het overslagvolume over heel 2022 op ongeveer hetzelfde niveau uitkomt als dat van vorig jaar.

Door: ANP

02 december '22 (13:46)

Herstelwerkzaamheden Hoeckelingsdam volgens natuurlijke principes

Natuurverbetering in het IJmeer. Dat is het streven van Rijkswaterstaat en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Dinsdag 29 november 2022 tekenden beide organisaties een samenwerkingsovereenkomst om de Hoeckelingsdam te herstellen. Dit meldt Rijkswaterstaat.

30 november '22 (12:49)

Overheid en sector werken samen aan de binnenvaart van de toekomst

De binnenvaart is in Nederland verantwoordelijk voor maar liefst 35 procent van al het goederenvervoer, en zal de komende jaren alleen maar belangrijker worden. Tegelijkertijd staat de sector voor grote uitdagingen: een verduurzamingsopgave, de gevolgen van klimaatverandering en digitalisering zijn daar goede voorbeelden van. Met de Toekomstvisie voor de binnenvaart, presenteert minister Mark Harbers een integrale aanpak voor de komende decennia. Dit meldt Rijksoverheid.

30 november '22 (11:06)

Geldboetes voor vissers en andere schippers die veiligheidszones Noordzee schenden

Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt een aantal vissers en andere schippers het schenden van de veiligheidszones van verschillende mijnbouwinstallaties op de Noordzee. Eén van de verdachten is daadwerkelijk tegen een mijnbouwinstallatie aangevaren. De verdachten overtraden daardoor in 2020 en in 2021 de Mijnbouwwet. Het OM eist geldboetes tot een bedrag van 4.100 euro, waarvan 2.000 voorwaardelijk. Het negeren van dit verbod kan tot (levens)gevaarlijke situaties leiden. Dit meldt het OM.

25 november '22 (13:32)

Binnenvaartschip kapseist bij lossen big bags in Lemmer

Bij het lossen van big bags is een binnnenvaartschip in Lemmer donderdag gekapseisd. Voordat het schip daadwerkelijk op zijn zij kwam te liggen, verliet de bemanning het schip. Dit meldt Schuttevaer.

22 november '22 ( 8:41)

Aandacht voor georganiseerde criminaliteit in binnenhavens

Nederland is een transport knooppunt voor de hele wereld. Niet alleen voor legale goederen, maar ook voor illegale goederen, zoals drugs, geld en wapens. Deze vorm van criminaliteit brengt geweld met zich mee. Hiervan wil de transportsector geen slachtoffer zijn, de overheid helpt hen hierbij. Daarom was er afgelopen week in Oss, Den Bosch en Cuijk speciale aandacht voor het bestrijden en voorkomen van georganiseerde criminaliteit in de transportsector rondom binnenhavens. Samen met de branche werken politie, gemeenten en Douane aan het weerbaar maken van ondernemers en chauffeurs tegen criminele inmenging.

01 november '22 (14:26)

Cruiseschip voor vluchtelingen uit Ter Apel voor anker in Harlingen

Maandag 31 oktober 2022 is in de Friese havenstad Harlingen het riviercruiseschip River Diamond gearriveerd. Dit schip dient als crisisnoodopvang voor maximaal 170 vluchtelingen uit Ter Apel. Dit meldt de gemeente Harlingen.

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

29 november '22 ( 8:52)

'Internationale scheepvaart moet snel eigen CO2-uitstoot beperken'

De internationale scheepvaartsector moet snel de eigen CO2-uitstoot beperken, waarschuwt de VN-organisatie voor handel en ontwikkeling UNCTAD. Zeeschepen vervoeren ruim 80 procent van alle wereldwijd verhandelde goederen, maar dat gebeurt nog veelal met oude en vervuilende vaartuigen. Dat de maritieme sector tussen 2020 en 2021 meer is gaan uitstoten is volgens UNCTAD-baas Rebeca Grynspan een slecht teken.