Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof gedoopt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof gedoopt
Een watertaxi op waterstof: even schoon als een elektrische watertaxi, maar twee keer zo snel. Technisch een hele uitdaging om die te ontwerpen, maar het is gelukt. De eerste waterstofboot in de Rotterdamse haven is dinsdag gedoopt. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Waterstof stoot bij verbranding geen CO2 uit en is daarom heel duurzaam. Door op waterstof te varen kan de scheepvaartsector, die een van de vervuilendste ter wereld is, veel schoner worden. De Rotterdamse watertaxi voor 12 personen is de eerste die op waterstof vaart. Wethouder Zeegers doopte deze MSTX22 op dinsdag 30 augustus.

Stil en snel

De vloot van Watertaxi Rotterdam, die al zes elektrische vaartuigen heeft, wordt hiermee weer een beetje schoner. En er zijn meer voordelen. "Een boot die op waterstof of elektriciteit vaart is veel stiller dan een boot met dieselmotor", vertelt Wim de Jong van Watertaxi Rotterdam. "Daarnaast kan een boot op waterstof bijna 25 km per uur varen, twee keer zo snel als een elektrische boot. Bovendien kan het schip op waterstof op een volle tank een hele dag varen, terwijl een elektrische boot tussendoor een paar keer moet opladen."

Eerste boot

Maar dat de boot er nu is, betekent niet dat hij meteen in de reguliere vaart wordt opgenomen. "Het is de eerste boot van deze omvang die op waterstof kan varen. Daarmee tonen de ontwerpers aan dat dit mogelijk is", zegt De Jong. "Maar er moet meer gebeuren om te zorgen dat de boot dagelijks kan varen."

Waterstof produceren

"Er moet voldoende waterstof geproduceerd worden én er moeten punten zijn waar de schepen deze brandstof kunnen bunkeren (tanken, red.). Een uitdaging voor Havenbedrijf Rotterdam, Shell en de gemeente", aldus De Jong. "Er wordt nu hard gewerkt aan een waterstoffabriek op de Maasvlakte. Die is op zijn vroegst in 2023 klaar."

Wereldhavendagen

Wie niet zo lang zijn nieuwsgierigheid wil bedwingen, kan tijdens de Wereldhavendagen op 2 en 3 september langskomen op de Leuvehaven. De waterstof-watertaxi ligt daar dan afgemeerd. Je kunt hem dan bekijken en ook meevaren op een korte demonstratietocht. De ontwerpers zijn aanwezig om van alles te vertellen over het ontwerpproces.

Door: Nationale Transportgids

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

06 oktober '22 (11:14)

'Dreigend tekort aan duurzame brandstoffen raakt ook zeevaart'

Volgens een studie van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum van de TU Delft dreigt er een tekort aan grondstoffen voor duurzame brandstoffen. Vanaf 2035 zouden luchtvaartmaatschappijen daardoor minder snel kunnen vergroenen. Dat meldt ANP Expert Support.

05 oktober '22 ( 8:00)

Eerste 100 asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo'n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.

04 oktober '22 (16:46)

Renovatie sluis Maas-Waalkanaal bij Weurt duurt weken langer

Het duurt weken langer voordat de sluis bij Weurt gerenoveerd is dan aanvankelijk werd gedacht. Schippers kunnen hierdoor maar beperkt varen over het Maas-Waalkanaal. Dit meldt De Gelderlander.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).