Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof gedoopt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof gedoopt
Een watertaxi op waterstof: even schoon als een elektrische watertaxi, maar twee keer zo snel. Technisch een hele uitdaging om die te ontwerpen, maar het is gelukt. De eerste waterstofboot in de Rotterdamse haven is dinsdag gedoopt. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Waterstof stoot bij verbranding geen CO2 uit en is daarom heel duurzaam. Door op waterstof te varen kan de scheepvaartsector, die een van de vervuilendste ter wereld is, veel schoner worden. De Rotterdamse watertaxi voor 12 personen is de eerste die op waterstof vaart. Wethouder Zeegers doopte deze MSTX22 op dinsdag 30 augustus.

Stil en snel

De vloot van Watertaxi Rotterdam, die al zes elektrische vaartuigen heeft, wordt hiermee weer een beetje schoner. En er zijn meer voordelen. "Een boot die op waterstof of elektriciteit vaart is veel stiller dan een boot met dieselmotor", vertelt Wim de Jong van Watertaxi Rotterdam. "Daarnaast kan een boot op waterstof bijna 25 km per uur varen, twee keer zo snel als een elektrische boot. Bovendien kan het schip op waterstof op een volle tank een hele dag varen, terwijl een elektrische boot tussendoor een paar keer moet opladen."

Eerste boot

Maar dat de boot er nu is, betekent niet dat hij meteen in de reguliere vaart wordt opgenomen. "Het is de eerste boot van deze omvang die op waterstof kan varen. Daarmee tonen de ontwerpers aan dat dit mogelijk is", zegt De Jong. "Maar er moet meer gebeuren om te zorgen dat de boot dagelijks kan varen."

Waterstof produceren

"Er moet voldoende waterstof geproduceerd worden én er moeten punten zijn waar de schepen deze brandstof kunnen bunkeren (tanken, red.). Een uitdaging voor Havenbedrijf Rotterdam, Shell en de gemeente", aldus De Jong. "Er wordt nu hard gewerkt aan een waterstoffabriek op de Maasvlakte. Die is op zijn vroegst in 2023 klaar."

Wereldhavendagen

Wie niet zo lang zijn nieuwsgierigheid wil bedwingen, kan tijdens de Wereldhavendagen op 2 en 3 september langskomen op de Leuvehaven. De waterstof-watertaxi ligt daar dan afgemeerd. Je kunt hem dan bekijken en ook meevaren op een korte demonstratietocht. De ontwerpers zijn aanwezig om van alles te vertellen over het ontwerpproces.

Door: Nationale Transportgids

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

30 april '24 ( 7:54)

Leading Maritime Cities of the World: Rotterdam koploper in Europa

In het rapport 'Leading Maritime Cities of the World' van DNV en Menon Economics is havenstad Rotterdam uitgeroepen tot Europees koploper. Dat gebeurde ook in 2022. Op de wereldranglijst hoeft Rotterdam alleen Singapore voor zich te dulden. Dat meldt Port of Rotterdam.

23 april '24 (13:45)

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

23 april '24 ( 8:18)

Toename containeroverslag in haven Rotterdam in eerste kwartaal 2024

In de haven van Rotterdam is de totale overslag in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.