Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof gedoopt

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 5 min
Eerste Rotterdamse watertaxi op waterstof gedoopt
Een watertaxi op waterstof: even schoon als een elektrische watertaxi, maar twee keer zo snel. Technisch een hele uitdaging om die te ontwerpen, maar het is gelukt. De eerste waterstofboot in de Rotterdamse haven is dinsdag gedoopt. Dit meldt de gemeente Rotterdam.

Waterstof stoot bij verbranding geen CO2 uit en is daarom heel duurzaam. Door op waterstof te varen kan de scheepvaartsector, die een van de vervuilendste ter wereld is, veel schoner worden. De Rotterdamse watertaxi voor 12 personen is de eerste die op waterstof vaart. Wethouder Zeegers doopte deze MSTX22 op dinsdag 30 augustus.

Stil en snel

De vloot van Watertaxi Rotterdam, die al zes elektrische vaartuigen heeft, wordt hiermee weer een beetje schoner. En er zijn meer voordelen. "Een boot die op waterstof of elektriciteit vaart is veel stiller dan een boot met dieselmotor", vertelt Wim de Jong van Watertaxi Rotterdam. "Daarnaast kan een boot op waterstof bijna 25 km per uur varen, twee keer zo snel als een elektrische boot. Bovendien kan het schip op waterstof op een volle tank een hele dag varen, terwijl een elektrische boot tussendoor een paar keer moet opladen."

Eerste boot

Maar dat de boot er nu is, betekent niet dat hij meteen in de reguliere vaart wordt opgenomen. "Het is de eerste boot van deze omvang die op waterstof kan varen. Daarmee tonen de ontwerpers aan dat dit mogelijk is", zegt De Jong. "Maar er moet meer gebeuren om te zorgen dat de boot dagelijks kan varen."

Waterstof produceren

"Er moet voldoende waterstof geproduceerd worden én er moeten punten zijn waar de schepen deze brandstof kunnen bunkeren (tanken, red.). Een uitdaging voor Havenbedrijf Rotterdam, Shell en de gemeente", aldus De Jong. "Er wordt nu hard gewerkt aan een waterstoffabriek op de Maasvlakte. Die is op zijn vroegst in 2023 klaar."

Wereldhavendagen

Wie niet zo lang zijn nieuwsgierigheid wil bedwingen, kan tijdens de Wereldhavendagen op 2 en 3 september langskomen op de Leuvehaven. De waterstof-watertaxi ligt daar dan afgemeerd. Je kunt hem dan bekijken en ook meevaren op een korte demonstratietocht. De ontwerpers zijn aanwezig om van alles te vertellen over het ontwerpproces.

Door: Nationale Transportgids

31 januari '23 (14:36)

Greenpeace voert actie op transportschip Boskalis met boorplatform Shell

Activisten van Greenpeace hebben volgens de milieuorganisatie uit protest een schip beklommen dat een boorplatform van Shell vervoert. Het transportschip White Marlin is van de Nederlandse maritiem dienstverlener Boskalis. Volgens Greenpeace is het vier activisten gelukt om er op de Atlantische Oceaan, in de buurt van de Canarische Eilanden, met touwen op te klimmen.

17 januari '23 (11:44)

Maas bereikt dinsdag hoogste punt, Rijn volgt donderdag

De Maas bereikt dinsdag aan het eind van de ochtend naar verwachting de hoogste stand. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier dan ongeveer 1350 kubieke meter water per seconde afvoert bij Sint-Pieter, onder Maastricht. Waterschap Limburg sluit een doorgang in een waterkering bij het Noord-Limburgse Arcen af, omdat de Maas buiten de oevers gaat treden. Na dinsdag zakt het waterpeil van de regenrivier sterk.

17 januari '23 (11:11)

Duizenden werknemers voor energietransitie nodig in Haven Rotterdam

De Rotterdamse haven en omliggende industrie hebben komende jaren waarschijnlijk 10.000 tot 15.000 extra mensen nodig. De bij de haven betrokken bedrijven en organisaties staan daarmee voor een enorme opgave. Op dit moment zijn er al meer dan 8000 vacatures in de Rotterdamse haven en dat aantal zal naar verwachting in de nabije toekomst nog verder stijgen, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. 

17 januari '23 ( 9:08)

Export groeit met bijna 5 procent in november

Het volume van de goederenexport was in november 4,8 procent groter dan in november 2021, meldt het CBS. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten, en transportmiddelen uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in november 0,9 procent kleiner dan in november 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari minder gunstig dan in november. Dit meldt CBS.

13 januari '23 (14:06)

Veerpontencoalitie luidt noodklok over mogelijk einde Gelderse veerboten

De provincie Gelderland heeft besloten om het Gelders Verenfonds, dat veerboten en schippers ondersteunt, niet meer aan te vullen. Het gevolg hiervan is dat veel ponten aanzienlijk duurder zullen worden, minder vaak zullen varen of misschien helemaal verdwijnen. De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling, en luiden de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

13 januari '23 ( 7:27)

Douane houdt opnieuw uithalers aan op Maasvlakte in Rotterdam

De douane heeft vrijdagochtend op de Maasvlakte opnieuw vermoedelijke uithalers aangehouden. De Zeehavenpolitie meldt dat het gaat om een 16-jarige jongen en een man van 20. De twee zijn overgedragen aan de politie.

10 januari '23 (11:29)

22-jarige man opgepakt voor valse bommelding op schip bij Vlissingen

De politie heeft dinsdagochtend een 22-jarige man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de valse bommelding op het containerschip de MSC Lorena op donderdag 22 december, voor de kust van Vlissingen.

10 januari '23 ( 9:19)

Grote terminal in aanbouw in Rotterdamse haven failliet verklaard

De nog in aanbouw zijnde HES Hartel Tank Terminal in de Rotterdamse haven is failliet verklaard door de rechter in Rotterdam. Het project van havendienstverlener HES International kampte afgelopen jaren al met een opeenstapeling van tegenslagen. Er is nu een curator aangesteld om het bankroet af te wikkelen en te kijken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart.

10 januari '23 ( 4:40)

Meerderheid drugsuithalers Rotterdamse haven zijn jonge Rotterdammers

De meerderheid van de zogeheten uithalers (mensen die drugs uit containers halen) in de Rotterdamse haven zijn jongeren die afkomstig zijn uit de havenstad zelf. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar in een interview met De Telegraaf.

10 januari '23 ( 4:32)

Totale hoeveelheid onderschepte drugs haven Rotterdam bekendgemaakt

Het Hit And Run Cargo (HARC)-team maakt bekend hoeveel drugs er vorig jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven. België brengt tegelijkertijd naar buiten hoeveel er in de Antwerpse haven in beslag is genomen.