Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis bereikt akkoord met HAL over overname na hoger bod

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Boskalis bereikt akkoord met HAL over overname na hoger bod
Investeerder HAL verhoogt het overnamebod op baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Daarmee werd toen een prijskaartje van 4,2 miljard euro op Boskalis geplakt. Dat is nu ruim 4,3 miljard euro, gelet op de 129 miljoen uitstaande aandelen Boskalis. De leiding van Boskalis is akkoord met het nieuwe bod en adviseert aandeelhouders hun stukken aan te melden.

De aanmeldingstermijn voor de overname zou oorspronkelijk op 2 september aflopen, maar is nu verlengd tot 6 september. Door het nieuwe bod is er nu sprake van een nieuwe termijn, die volgens de regels minstens zeven dagen moet zijn.

Personeelsbestand 

Topman Peter Berdowski van Boskalis zegt in een reactie tegen het ANP dat er nu sprake is van een "fair" bod. Mochten aandeelhouders akkoord gaan, dan zal het nog maanden duren alvorens de overname is afgewikkeld en Boskalis van de beurs verdwijnt. Onderdeel van de afspraak met HAL is onder andere dat er de komende vier jaar niet wordt gesneden in het personeelsbestand. Ook de leiding van Boskalis blijft aan, waarbij het bedrijf ook zeggenschap houdt over investeringen.

De termijn van Berdowski loopt komend voorjaar af. Of hij daarna aanblijft is nog niet bekend. "Ik heb mijn positie bewust buiten de discussie gehouden. Mijn contract loopt tot mei volgend jaar. Dan kijken we verder", aldus de topman.

Overnamepoging 

HAL probeert al langer Boskalis in te lijven. De leiding van Boskalis gaf eerder te kennen het vorige bod van HAL te laag te vinden. Een eerder overleg over het ophogen van het bod leidde tot niets. Afgelopen week werden aandeelhouders van Boskalis bijgepraat over de overnamepoging. Toen bleek de animo voor de overname onder de beleggers niet al te groot, wat HAL er vermoedelijk toe heeft aangezet een verhoogd bod uit te brengen.

Inmiddels heeft de investeerder, samen met een speciale stichting die al sinds maart aandelen Boskalis opkoopt, 55,6 procent van de aandelen in handen. De overname gaat volgens de gestelde voorwaarden door als minstens 85 procent van de stukken is aangemeld.

Beleggers 

Volgens Berdowski is het vooral voor institutionele beleggers belangrijk dat de leiding van Boskalis akkoord is met de overname. De grote beleggers waren afwezig tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige week. "Voor deze groep beleggers telt het zwaar mee of er sprake is van een vriendelijk of een onvriendelijk bod", aldus de topman. "Dat legt wel gewicht in de schaal." Verder wijst Berdowski erop dat het voor de minderheidsaandeelhouders belangrijk is dat er 60 miljoen euro is bijgekomen.

Door: ANP 

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

27 september '22 (12:45)

Scheepvaart opgelet: gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft ook lekkages

De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.

27 september '22 (11:07)

Havenstakingen VK: schepen kunnen uitwijken naar haven in Rotterdam

Schepen die niet kunnen lossen in de Britse havens in Felixstowe en Liverpool vanwege stakingen, kunnen vooralsnog uitwijken naar de haven van Rotterdam. In de Britse havens wordt vanaf dinsdag een week gestaakt voor een beter loonbod. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam is er nog geen verzoek gekomen om besmette schepen te weigeren.

27 september '22 ( 9:29)

Schippers opgelet: lekkage bij Nord Stream 2, nu sprake van veiligheidszone

Er is sprake van een lekkage bij de gaspijpleiding Nord Stream 2. Deze loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Er komt gas vrij. Daarom hebben de Deense autoriteiten schepen gevraagd afstand te houden bij het eiland Bornholm waar de leiding langs loopt. Dit meldt Transport-Online.

26 september '22 (16:04)

Vanwege hoogwater sluit Vlaardingen een deel van de kade voor verkeer

In Vlaardingen wordt op 26 september om 17.15 uur hoogwater verwacht. We verwachten dan een waterstand tussen 1,75 en 2,10 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat meldt de gemeente Vlaardingen.

22 september '22 (11:40)

Douane onderschept 700 kilo cocaïne bij haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven is woensdagavond een lading van 700 kilo cocaïne onderschept door de douane. De drugs waren verstopt in een container met bananenpuree uit Costa Rica en hadden een straatwaarde van ruim 52 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie.

21 september '22 (11:42)

Cruiseschip vangt asielzoekers op in Velsen-Noord

Een cruiseschip waarop asielzoekers en statushouders opgevangen gaan worden is woensdagochtend rond 08.00 uur aangekomen in Velsen-Noord, meldt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het wordt nu gereedgemaakt als noodopvang.

20 september '22 (11:47)

Verhoging maximumsnelheid schepen op Rijn zorgt voor meer veiligheid

De maximumsnelheid op de Rijn tussen Bingen en Sankt Goar gaat mogelijk omhoog. Op dit moment is deze 20 kilometer per uur. De bedoeling is dat het omhoog gaat met vier kilometer per uur, wat zou bijdragen aan de veiligheid. Dit meldt Schuttevaer.

13 september '22 (11:55)

Test: Deltawerken Maeslantkering en Hartelkering even gesloten

Rijkswaterstaat heeft zaterdag 10 september 2022 's middags de Maeslantkering en de Hartelkering gesloten. Dit doet zij eenmaal per jaar voorafgaand aan het stormseizoen om beide stormvloedkeringen te testen. Dit meldt Rijkswaterstaat.