Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis bereikt akkoord met HAL over overname na hoger bod

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Boskalis bereikt akkoord met HAL over overname na hoger bod
Investeerder HAL verhoogt het overnamebod op baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Daarmee werd toen een prijskaartje van 4,2 miljard euro op Boskalis geplakt. Dat is nu ruim 4,3 miljard euro, gelet op de 129 miljoen uitstaande aandelen Boskalis. De leiding van Boskalis is akkoord met het nieuwe bod en adviseert aandeelhouders hun stukken aan te melden.

De aanmeldingstermijn voor de overname zou oorspronkelijk op 2 september aflopen, maar is nu verlengd tot 6 september. Door het nieuwe bod is er nu sprake van een nieuwe termijn, die volgens de regels minstens zeven dagen moet zijn.

Personeelsbestand 

Topman Peter Berdowski van Boskalis zegt in een reactie tegen het ANP dat er nu sprake is van een "fair" bod. Mochten aandeelhouders akkoord gaan, dan zal het nog maanden duren alvorens de overname is afgewikkeld en Boskalis van de beurs verdwijnt. Onderdeel van de afspraak met HAL is onder andere dat er de komende vier jaar niet wordt gesneden in het personeelsbestand. Ook de leiding van Boskalis blijft aan, waarbij het bedrijf ook zeggenschap houdt over investeringen.

De termijn van Berdowski loopt komend voorjaar af. Of hij daarna aanblijft is nog niet bekend. "Ik heb mijn positie bewust buiten de discussie gehouden. Mijn contract loopt tot mei volgend jaar. Dan kijken we verder", aldus de topman.

Overnamepoging 

HAL probeert al langer Boskalis in te lijven. De leiding van Boskalis gaf eerder te kennen het vorige bod van HAL te laag te vinden. Een eerder overleg over het ophogen van het bod leidde tot niets. Afgelopen week werden aandeelhouders van Boskalis bijgepraat over de overnamepoging. Toen bleek de animo voor de overname onder de beleggers niet al te groot, wat HAL er vermoedelijk toe heeft aangezet een verhoogd bod uit te brengen.

Inmiddels heeft de investeerder, samen met een speciale stichting die al sinds maart aandelen Boskalis opkoopt, 55,6 procent van de aandelen in handen. De overname gaat volgens de gestelde voorwaarden door als minstens 85 procent van de stukken is aangemeld.

Beleggers 

Volgens Berdowski is het vooral voor institutionele beleggers belangrijk dat de leiding van Boskalis akkoord is met de overname. De grote beleggers waren afwezig tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige week. "Voor deze groep beleggers telt het zwaar mee of er sprake is van een vriendelijk of een onvriendelijk bod", aldus de topman. "Dat legt wel gewicht in de schaal." Verder wijst Berdowski erop dat het voor de minderheidsaandeelhouders belangrijk is dat er 60 miljoen euro is bijgekomen.

Door: ANP 

14 juni '24 ( 9:38)

Proef met hoogtedetectie schepen bij sluis Gaarkeuken

Bij de sluis Gaarkeuken op de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl (HLD) voert Rijkswaterstaat de komende periode een proef uit met hoogtedetectie van (beroepsvaart)schepen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 juni '24 (14:15)

Wereldhavendagen kunnen ook doorgaan zonder bijdrage Rotterdam

Mocht de gemeente Rotterdam definitief besluiten geen financiële bijdrage meer te leveren aan de Wereldhavendagen, dan komt het voortbestaan niet in gevaar. Dat zegt een woordvoerder van het jaarlijkse evenement. "De Port of Rotterdam is bereid gevonden het ontbrekende bedrag bij te passen, zodat we door kunnen blijven gaan", aldus de zegsman. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen.

03 juni '24 (13:15)

Hoge waterstanden: Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor scheepvaart

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

03 juni '24 (10:15)

Zoektocht drenkelingen in Maas vanmiddag met sonarboot hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

31 mei '24 (12:15)

Nederlandse zeevissers hadden in 2023 een zorgelijk jaar

Nederlandse zeevissers hebben "een zorgelijk jaar" achter de rug. De kottervisserij leed verlies en met name garnalenvissers hadden het moeilijk, meldt Wageningen University & Research (WUR). Zo werd de vloot kleiner, waardoor er minder gevist werd en in het algemeen vielen de opbrengsten ook tegen. De prijs heeft dat niet kunnen compenseren en de kosten liepen door, legt onderzoeker Kees Taal uit.

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.