Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Boskalis bereikt akkoord met HAL over overname na hoger bod

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Boskalis bereikt akkoord met HAL over overname na hoger bod
Investeerder HAL verhoogt het overnamebod op baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis naar 33 euro per aandeel. Dat is 1 euro meer dan het vorige bod. Daarmee werd toen een prijskaartje van 4,2 miljard euro op Boskalis geplakt. Dat is nu ruim 4,3 miljard euro, gelet op de 129 miljoen uitstaande aandelen Boskalis. De leiding van Boskalis is akkoord met het nieuwe bod en adviseert aandeelhouders hun stukken aan te melden.

De aanmeldingstermijn voor de overname zou oorspronkelijk op 2 september aflopen, maar is nu verlengd tot 6 september. Door het nieuwe bod is er nu sprake van een nieuwe termijn, die volgens de regels minstens zeven dagen moet zijn.

Personeelsbestand 

Topman Peter Berdowski van Boskalis zegt in een reactie tegen het ANP dat er nu sprake is van een "fair" bod. Mochten aandeelhouders akkoord gaan, dan zal het nog maanden duren alvorens de overname is afgewikkeld en Boskalis van de beurs verdwijnt. Onderdeel van de afspraak met HAL is onder andere dat er de komende vier jaar niet wordt gesneden in het personeelsbestand. Ook de leiding van Boskalis blijft aan, waarbij het bedrijf ook zeggenschap houdt over investeringen.

De termijn van Berdowski loopt komend voorjaar af. Of hij daarna aanblijft is nog niet bekend. "Ik heb mijn positie bewust buiten de discussie gehouden. Mijn contract loopt tot mei volgend jaar. Dan kijken we verder", aldus de topman.

Overnamepoging 

HAL probeert al langer Boskalis in te lijven. De leiding van Boskalis gaf eerder te kennen het vorige bod van HAL te laag te vinden. Een eerder overleg over het ophogen van het bod leidde tot niets. Afgelopen week werden aandeelhouders van Boskalis bijgepraat over de overnamepoging. Toen bleek de animo voor de overname onder de beleggers niet al te groot, wat HAL er vermoedelijk toe heeft aangezet een verhoogd bod uit te brengen.

Inmiddels heeft de investeerder, samen met een speciale stichting die al sinds maart aandelen Boskalis opkoopt, 55,6 procent van de aandelen in handen. De overname gaat volgens de gestelde voorwaarden door als minstens 85 procent van de stukken is aangemeld.

Beleggers 

Volgens Berdowski is het vooral voor institutionele beleggers belangrijk dat de leiding van Boskalis akkoord is met de overname. De grote beleggers waren afwezig tijdens de aandeelhoudersvergadering van vorige week. "Voor deze groep beleggers telt het zwaar mee of er sprake is van een vriendelijk of een onvriendelijk bod", aldus de topman. "Dat legt wel gewicht in de schaal." Verder wijst Berdowski erop dat het voor de minderheidsaandeelhouders belangrijk is dat er 60 miljoen euro is bijgekomen.

Door: ANP 

31 januari '23 (14:36)

Greenpeace voert actie op transportschip Boskalis met boorplatform Shell

Activisten van Greenpeace hebben volgens de milieuorganisatie uit protest een schip beklommen dat een boorplatform van Shell vervoert. Het transportschip White Marlin is van de Nederlandse maritiem dienstverlener Boskalis. Volgens Greenpeace is het vier activisten gelukt om er op de Atlantische Oceaan, in de buurt van de Canarische Eilanden, met touwen op te klimmen.

17 januari '23 (11:44)

Maas bereikt dinsdag hoogste punt, Rijn volgt donderdag

De Maas bereikt dinsdag aan het eind van de ochtend naar verwachting de hoogste stand. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier dan ongeveer 1350 kubieke meter water per seconde afvoert bij Sint-Pieter, onder Maastricht. Waterschap Limburg sluit een doorgang in een waterkering bij het Noord-Limburgse Arcen af, omdat de Maas buiten de oevers gaat treden. Na dinsdag zakt het waterpeil van de regenrivier sterk.

17 januari '23 (11:11)

Duizenden werknemers voor energietransitie nodig in Haven Rotterdam

De Rotterdamse haven en omliggende industrie hebben komende jaren waarschijnlijk 10.000 tot 15.000 extra mensen nodig. De bij de haven betrokken bedrijven en organisaties staan daarmee voor een enorme opgave. Op dit moment zijn er al meer dan 8000 vacatures in de Rotterdamse haven en dat aantal zal naar verwachting in de nabije toekomst nog verder stijgen, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. 

17 januari '23 ( 9:08)

Export groeit met bijna 5 procent in november

Het volume van de goederenexport was in november 4,8 procent groter dan in november 2021, meldt het CBS. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten, en transportmiddelen uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in november 0,9 procent kleiner dan in november 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari minder gunstig dan in november. Dit meldt CBS.

13 januari '23 (14:06)

Veerpontencoalitie luidt noodklok over mogelijk einde Gelderse veerboten

De provincie Gelderland heeft besloten om het Gelders Verenfonds, dat veerboten en schippers ondersteunt, niet meer aan te vullen. Het gevolg hiervan is dat veel ponten aanzienlijk duurder zullen worden, minder vaak zullen varen of misschien helemaal verdwijnen. De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling, en luiden de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

13 januari '23 ( 7:27)

Douane houdt opnieuw uithalers aan op Maasvlakte in Rotterdam

De douane heeft vrijdagochtend op de Maasvlakte opnieuw vermoedelijke uithalers aangehouden. De Zeehavenpolitie meldt dat het gaat om een 16-jarige jongen en een man van 20. De twee zijn overgedragen aan de politie.

10 januari '23 (11:29)

22-jarige man opgepakt voor valse bommelding op schip bij Vlissingen

De politie heeft dinsdagochtend een 22-jarige man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de valse bommelding op het containerschip de MSC Lorena op donderdag 22 december, voor de kust van Vlissingen.

10 januari '23 ( 9:19)

Grote terminal in aanbouw in Rotterdamse haven failliet verklaard

De nog in aanbouw zijnde HES Hartel Tank Terminal in de Rotterdamse haven is failliet verklaard door de rechter in Rotterdam. Het project van havendienstverlener HES International kampte afgelopen jaren al met een opeenstapeling van tegenslagen. Er is nu een curator aangesteld om het bankroet af te wikkelen en te kijken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart.

10 januari '23 ( 4:40)

Meerderheid drugsuithalers Rotterdamse haven zijn jonge Rotterdammers

De meerderheid van de zogeheten uithalers (mensen die drugs uit containers halen) in de Rotterdamse haven zijn jongeren die afkomstig zijn uit de havenstad zelf. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar in een interview met De Telegraaf.

10 januari '23 ( 4:32)

Totale hoeveelheid onderschepte drugs haven Rotterdam bekendgemaakt

Het Hit And Run Cargo (HARC)-team maakt bekend hoeveel drugs er vorig jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven. België brengt tegelijkertijd naar buiten hoeveel er in de Antwerpse haven in beslag is genomen.