Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ondanks flinke brand bij haven Mannheim waterkwaliteit Rijn niet in gevaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Ondanks flinke brand bij haven Mannheim waterkwaliteit Rijn niet in gevaar
In de haven van Mannheim (Duitsland) staat sinds dinsdagmiddag een container met 21,5 ton natriumhydrosulfiet in brand. De brand is door zelfontsteking ontstaan en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling waardoor zeventien mensen ademhalingsproblemen kregen, waaronder zestien politieagenten en een kraanmachinist. De stof die het ongeval heeft veroorzaakt wordt als bleekmiddel in de textielindustrie gebruikt en is erg reactief. Dat meldt ANP Expert Support. 

De waterkwaliteit van de Rijn is vooralsnog niet in gevaar. De drinkwaterbedrijven werden woensdagmiddag geïnformeerd via het internationale waarschuwings- en alarmplan (IWAP) van de internationale Rijncommissie. Wel werd in de afvalwaterzuivering van Mannheim aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van deze stoffen.

Zwaveldioxide 

Bij verbranding komt voornamelijk zwavel en zwaveldioxide vrij. Deze laatste stof is erg irriterend en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De container met de bijna 200 vaten had als bestemming Turkije, verklaarde BASF. BASF heeft vooralsnog geen verklaring voor hoe het tot dit ongeluk kon komen.

Blusboot 

De brand is op dinsdag ontstaan en de brandweer heeft de container nog niet kunnen openen. Door de container te koelen hoopt men de temperatuur tot 50 graden te verminderen alvorens men de container kan openen. Dit doet men met een blusboot water uit het havenbekken te pompen. Men houdt er rekening mee dat dit nog enkele dagen kan duren.

IWAP-melding 

De drinkwaterbedrijven zijn tevreden over de tijdige melding van het incident via het IWAP, ook als de waterkwaliteit van de Rijn niet direct in gevaar is. Vorig jaar zagen we dat bij grote incidenten, zoals bij de explosie bij Currenta in Leverkusen en de nasleep daarvan, er door de lokale autoriteiten geen IWAP-melding werd gedaan. Dan ben je erg afhankelijk van mediaberichten om een inschatting te maken van de risico’s voor onze waterinname uit de Rijn. Nu kunnen we de mogelijke impact veel beter en, nog belangrijker, tijdig inschatten.

Door: Nationale Transportgids 

31 januari '23 (14:36)

Greenpeace voert actie op transportschip Boskalis met boorplatform Shell

Activisten van Greenpeace hebben volgens de milieuorganisatie uit protest een schip beklommen dat een boorplatform van Shell vervoert. Het transportschip White Marlin is van de Nederlandse maritiem dienstverlener Boskalis. Volgens Greenpeace is het vier activisten gelukt om er op de Atlantische Oceaan, in de buurt van de Canarische Eilanden, met touwen op te klimmen.

17 januari '23 (11:44)

Maas bereikt dinsdag hoogste punt, Rijn volgt donderdag

De Maas bereikt dinsdag aan het eind van de ochtend naar verwachting de hoogste stand. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier dan ongeveer 1350 kubieke meter water per seconde afvoert bij Sint-Pieter, onder Maastricht. Waterschap Limburg sluit een doorgang in een waterkering bij het Noord-Limburgse Arcen af, omdat de Maas buiten de oevers gaat treden. Na dinsdag zakt het waterpeil van de regenrivier sterk.

17 januari '23 (11:11)

Duizenden werknemers voor energietransitie nodig in Haven Rotterdam

De Rotterdamse haven en omliggende industrie hebben komende jaren waarschijnlijk 10.000 tot 15.000 extra mensen nodig. De bij de haven betrokken bedrijven en organisaties staan daarmee voor een enorme opgave. Op dit moment zijn er al meer dan 8000 vacatures in de Rotterdamse haven en dat aantal zal naar verwachting in de nabije toekomst nog verder stijgen, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. 

17 januari '23 ( 9:08)

Export groeit met bijna 5 procent in november

Het volume van de goederenexport was in november 4,8 procent groter dan in november 2021, meldt het CBS. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten, en transportmiddelen uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in november 0,9 procent kleiner dan in november 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari minder gunstig dan in november. Dit meldt CBS.

13 januari '23 (14:06)

Veerpontencoalitie luidt noodklok over mogelijk einde Gelderse veerboten

De provincie Gelderland heeft besloten om het Gelders Verenfonds, dat veerboten en schippers ondersteunt, niet meer aan te vullen. Het gevolg hiervan is dat veel ponten aanzienlijk duurder zullen worden, minder vaak zullen varen of misschien helemaal verdwijnen. De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling, en luiden de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

13 januari '23 ( 7:27)

Douane houdt opnieuw uithalers aan op Maasvlakte in Rotterdam

De douane heeft vrijdagochtend op de Maasvlakte opnieuw vermoedelijke uithalers aangehouden. De Zeehavenpolitie meldt dat het gaat om een 16-jarige jongen en een man van 20. De twee zijn overgedragen aan de politie.

10 januari '23 (11:29)

22-jarige man opgepakt voor valse bommelding op schip bij Vlissingen

De politie heeft dinsdagochtend een 22-jarige man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de valse bommelding op het containerschip de MSC Lorena op donderdag 22 december, voor de kust van Vlissingen.

10 januari '23 ( 9:19)

Grote terminal in aanbouw in Rotterdamse haven failliet verklaard

De nog in aanbouw zijnde HES Hartel Tank Terminal in de Rotterdamse haven is failliet verklaard door de rechter in Rotterdam. Het project van havendienstverlener HES International kampte afgelopen jaren al met een opeenstapeling van tegenslagen. Er is nu een curator aangesteld om het bankroet af te wikkelen en te kijken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart.

10 januari '23 ( 4:40)

Meerderheid drugsuithalers Rotterdamse haven zijn jonge Rotterdammers

De meerderheid van de zogeheten uithalers (mensen die drugs uit containers halen) in de Rotterdamse haven zijn jongeren die afkomstig zijn uit de havenstad zelf. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar in een interview met De Telegraaf.

10 januari '23 ( 4:32)

Totale hoeveelheid onderschepte drugs haven Rotterdam bekendgemaakt

Het Hit And Run Cargo (HARC)-team maakt bekend hoeveel drugs er vorig jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven. België brengt tegelijkertijd naar buiten hoeveel er in de Antwerpse haven in beslag is genomen.