Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Ondanks flinke brand bij haven Mannheim waterkwaliteit Rijn niet in gevaar

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Ondanks flinke brand bij haven Mannheim waterkwaliteit Rijn niet in gevaar
In de haven van Mannheim (Duitsland) staat sinds dinsdagmiddag een container met 21,5 ton natriumhydrosulfiet in brand. De brand is door zelfontsteking ontstaan en ging gepaard met een flinke rookontwikkeling waardoor zeventien mensen ademhalingsproblemen kregen, waaronder zestien politieagenten en een kraanmachinist. De stof die het ongeval heeft veroorzaakt wordt als bleekmiddel in de textielindustrie gebruikt en is erg reactief. Dat meldt ANP Expert Support. 

De waterkwaliteit van de Rijn is vooralsnog niet in gevaar. De drinkwaterbedrijven werden woensdagmiddag geïnformeerd via het internationale waarschuwings- en alarmplan (IWAP) van de internationale Rijncommissie. Wel werd in de afvalwaterzuivering van Mannheim aanwijzingen gevonden voor de aanwezigheid van deze stoffen.

Zwaveldioxide 

Bij verbranding komt voornamelijk zwavel en zwaveldioxide vrij. Deze laatste stof is erg irriterend en kan ademhalingsproblemen veroorzaken. De container met de bijna 200 vaten had als bestemming Turkije, verklaarde BASF. BASF heeft vooralsnog geen verklaring voor hoe het tot dit ongeluk kon komen.

Blusboot 

De brand is op dinsdag ontstaan en de brandweer heeft de container nog niet kunnen openen. Door de container te koelen hoopt men de temperatuur tot 50 graden te verminderen alvorens men de container kan openen. Dit doet men met een blusboot water uit het havenbekken te pompen. Men houdt er rekening mee dat dit nog enkele dagen kan duren.

IWAP-melding 

De drinkwaterbedrijven zijn tevreden over de tijdige melding van het incident via het IWAP, ook als de waterkwaliteit van de Rijn niet direct in gevaar is. Vorig jaar zagen we dat bij grote incidenten, zoals bij de explosie bij Currenta in Leverkusen en de nasleep daarvan, er door de lokale autoriteiten geen IWAP-melding werd gedaan. Dan ben je erg afhankelijk van mediaberichten om een inschatting te maken van de risico’s voor onze waterinname uit de Rijn. Nu kunnen we de mogelijke impact veel beter en, nog belangrijker, tijdig inschatten.

Door: Nationale Transportgids 

24 juni '24 ( 8:45)

In Kudelstaart overvaren man overleden

De 20-jarige man uit De Lier die zondag werd overvaren op de Westeinderplassen aan de Kudelstaartseweg in Kudelstaart, is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt de politie maandagochtend. Zondag hield de politie de bestuurder van de boot aan, een 21-jarige man uit Aalsmeer.

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.

20 juni '24 ( 6:00)

Grootste drugsvangst van dit jaar in haven Vlissingen

De douane heeft woensdag ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland. Een man van 27 uit Middelburg is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

18 juni '24 (10:15)

Nieuwe spuisluizen Afsluitdijk later voltooid door duikongeval

Nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever zijn niet eind 2025, maar eind 2026 af. Dat schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een ongeluk in 2022 waarbij een duiker om het leven kwam.

18 juni '24 ( 9:01)

Wilhelminasluis bij Andel halfjaar gestremd

Vanwege een technisch defect aan de tandwielen van de oostelijke Waaldeur is de Wilhelminasluis bij Andel sinds vrijdag 7 juni 2024 gestremd. De verwachting is dat het herstel circa een halfjaar zal gaan duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14 juni '24 ( 9:38)

Proef met hoogtedetectie schepen bij sluis Gaarkeuken

Bij de sluis Gaarkeuken op de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl (HLD) voert Rijkswaterstaat de komende periode een proef uit met hoogtedetectie van (beroepsvaart)schepen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 juni '24 (14:15)

Wereldhavendagen kunnen ook doorgaan zonder bijdrage Rotterdam

Mocht de gemeente Rotterdam definitief besluiten geen financiële bijdrage meer te leveren aan de Wereldhavendagen, dan komt het voortbestaan niet in gevaar. Dat zegt een woordvoerder van het jaarlijkse evenement. "De Port of Rotterdam is bereid gevonden het ontbrekende bedrag bij te passen, zodat we door kunnen blijven gaan", aldus de zegsman. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen.

03 juni '24 (13:15)

Hoge waterstanden: Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor scheepvaart

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

03 juni '24 (10:15)

Zoektocht drenkelingen in Maas vanmiddag met sonarboot hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

31 mei '24 (12:15)

Nederlandse zeevissers hadden in 2023 een zorgelijk jaar

Nederlandse zeevissers hebben "een zorgelijk jaar" achter de rug. De kottervisserij leed verlies en met name garnalenvissers hadden het moeilijk, meldt Wageningen University & Research (WUR). Zo werd de vloot kleiner, waardoor er minder gevist werd en in het algemeen vielen de opbrengsten ook tegen. De prijs heeft dat niet kunnen compenseren en de kosten liepen door, legt onderzoeker Kees Taal uit.