Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Calandbrug tot kerst uit de roulatie: veerpont als alternatief vervoersmiddel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Calandbrug tot kerst uit de roulatie: veerpont als alternatief vervoersmiddel
Nu de Calandbrug zeker tot de kerst uit de roulatie is hebben ProRail, Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar de tijd genomen om een goed alternatief te vinden voor reizigers die gebruik maken van deze brug. Dat is gevonden in de vorm van een veerpont. Deze gaat vanaf half september varen tussen beide oevers. Dit meldt ProRail. 

Op 10 mei is een defect geconstateerd aan de brug. De lagers van het omloopwiel zijn kapot. Om veiligheidsredenen moeten deze worden vervangen. Dat betekent dat vanaf die datum automobilisten, fietsers en voetgangers geen gebruik kunnen maken van de brug. Zij werden geconfronteerd met omleidingsroutes.

De storing is niet zomaar verholpen. Dit komt door de complexiteit van de werkzaamheden, de leveringstijden van een aantal onderdelen en het vinden van gespecialiseerde bedrijven en personeel. 

Pont

Vanaf half september zal er daarom weer een veerpont varen, iets ten noorden van de Calandbrug. De op- en afstaplocaties bevinden zich op de Rozenburgseweg en de Merseyweg. Aannemers Van Gelder en Baars B.V. beginnen binnenkort met het aanbrengen van rijplaten en het leggen van pontons en loopbruggen. De pont is geschikt voor wandelaars, fietsers en reizigers met scooter of brommer. De pont zal vanaf medio september vanaf 06.00 ’s ochtends varen.

Compensatie busvervoer

Het busvervoer van en naar Rozenburg wordt momenteel gecompenseerd. Reizigers kunnen gebruik maken van een speciaal hiervoor beschikbaar gestelde app, die gratis is te downloaden. Gemaakte busritten worden geregistreerd en per week kun je die ritten declareren met een maximum van zes euro per dag. Meer informatie over de app en de voorwaarden zijn te vinden op de website Calandbrug.nl. Daarnaast wordt onderzocht of een vergoeding voor automobilisten kan worden aangeboden.

Door: Nationale Transportgids

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

27 september '22 (12:45)

Scheepvaart opgelet: gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft ook lekkages

De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.

27 september '22 (11:07)

Havenstakingen VK: schepen kunnen uitwijken naar haven in Rotterdam

Schepen die niet kunnen lossen in de Britse havens in Felixstowe en Liverpool vanwege stakingen, kunnen vooralsnog uitwijken naar de haven van Rotterdam. In de Britse havens wordt vanaf dinsdag een week gestaakt voor een beter loonbod. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam is er nog geen verzoek gekomen om besmette schepen te weigeren.

27 september '22 ( 9:29)

Schippers opgelet: lekkage bij Nord Stream 2, nu sprake van veiligheidszone

Er is sprake van een lekkage bij de gaspijpleiding Nord Stream 2. Deze loopt van Rusland naar Duitsland via de Oostzee. Er komt gas vrij. Daarom hebben de Deense autoriteiten schepen gevraagd afstand te houden bij het eiland Bornholm waar de leiding langs loopt. Dit meldt Transport-Online.

26 september '22 (16:04)

Vanwege hoogwater sluit Vlaardingen een deel van de kade voor verkeer

In Vlaardingen wordt op 26 september om 17.15 uur hoogwater verwacht. We verwachten dan een waterstand tussen 1,75 en 2,10 meter boven NAP (Normaal Amsterdams Peil). Dat meldt de gemeente Vlaardingen.

22 september '22 (11:40)

Douane onderschept 700 kilo cocaïne bij haven Rotterdam

In de Rotterdamse haven is woensdagavond een lading van 700 kilo cocaïne onderschept door de douane. De drugs waren verstopt in een container met bananenpuree uit Costa Rica en hadden een straatwaarde van ruim 52 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie.

21 september '22 (11:42)

Cruiseschip vangt asielzoekers op in Velsen-Noord

Een cruiseschip waarop asielzoekers en statushouders opgevangen gaan worden is woensdagochtend rond 08.00 uur aangekomen in Velsen-Noord, meldt een woordvoerder van Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het wordt nu gereedgemaakt als noodopvang.

20 september '22 (11:47)

Verhoging maximumsnelheid schepen op Rijn zorgt voor meer veiligheid

De maximumsnelheid op de Rijn tussen Bingen en Sankt Goar gaat mogelijk omhoog. Op dit moment is deze 20 kilometer per uur. De bedoeling is dat het omhoog gaat met vier kilometer per uur, wat zou bijdragen aan de veiligheid. Dit meldt Schuttevaer.

13 september '22 (11:55)

Test: Deltawerken Maeslantkering en Hartelkering even gesloten

Rijkswaterstaat heeft zaterdag 10 september 2022 's middags de Maeslantkering en de Hartelkering gesloten. Dit doet zij eenmaal per jaar voorafgaand aan het stormseizoen om beide stormvloedkeringen te testen. Dit meldt Rijkswaterstaat.