Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Calandbrug tot kerst uit de roulatie: veerpont als alternatief vervoersmiddel

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Calandbrug tot kerst uit de roulatie: veerpont als alternatief vervoersmiddel
Nu de Calandbrug zeker tot de kerst uit de roulatie is hebben ProRail, Rijkswaterstaat, de gemeente Rotterdam en samenwerkingsorganisatie Zuid-Holland Bereikbaar de tijd genomen om een goed alternatief te vinden voor reizigers die gebruik maken van deze brug. Dat is gevonden in de vorm van een veerpont. Deze gaat vanaf half september varen tussen beide oevers. Dit meldt ProRail. 

Op 10 mei is een defect geconstateerd aan de brug. De lagers van het omloopwiel zijn kapot. Om veiligheidsredenen moeten deze worden vervangen. Dat betekent dat vanaf die datum automobilisten, fietsers en voetgangers geen gebruik kunnen maken van de brug. Zij werden geconfronteerd met omleidingsroutes.

De storing is niet zomaar verholpen. Dit komt door de complexiteit van de werkzaamheden, de leveringstijden van een aantal onderdelen en het vinden van gespecialiseerde bedrijven en personeel. 

Pont

Vanaf half september zal er daarom weer een veerpont varen, iets ten noorden van de Calandbrug. De op- en afstaplocaties bevinden zich op de Rozenburgseweg en de Merseyweg. Aannemers Van Gelder en Baars B.V. beginnen binnenkort met het aanbrengen van rijplaten en het leggen van pontons en loopbruggen. De pont is geschikt voor wandelaars, fietsers en reizigers met scooter of brommer. De pont zal vanaf medio september vanaf 06.00 ’s ochtends varen.

Compensatie busvervoer

Het busvervoer van en naar Rozenburg wordt momenteel gecompenseerd. Reizigers kunnen gebruik maken van een speciaal hiervoor beschikbaar gestelde app, die gratis is te downloaden. Gemaakte busritten worden geregistreerd en per week kun je die ritten declareren met een maximum van zes euro per dag. Meer informatie over de app en de voorwaarden zijn te vinden op de website Calandbrug.nl. Daarnaast wordt onderzocht of een vergoeding voor automobilisten kan worden aangeboden.

Door: Nationale Transportgids

21 juni '24 (12:00)

Ondanks nieuwe regels daalt stifstofuitstoot zeevaart niet

De zeevaart stoot meer stikstof uit dan verwacht, ondanks strengere emissie-eisen voor nieuwe zeeschepen. Dat baart de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zorgen, omdat luchtvervuiling gezondheidsproblemen geeft bij mensen en slecht is voor het milieu. Stikstof slaat namelijk neer op water en land.

20 juni '24 ( 6:00)

Grootste drugsvangst van dit jaar in haven Vlissingen

De douane heeft woensdag ruim 3600 kilo cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om de grootste drugsvangst van dit jaar in Zeeland. Een man van 27 uit Middelburg is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de drugssmokkel.

18 juni '24 (10:15)

Nieuwe spuisluizen Afsluitdijk later voltooid door duikongeval

Nieuwe spuisluizen in de Afsluitdijk bij Den Oever zijn niet eind 2025, maar eind 2026 af. Dat schrijft demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Aanleiding is een ongeluk in 2022 waarbij een duiker om het leven kwam.

18 juni '24 ( 9:01)

Wilhelminasluis bij Andel halfjaar gestremd

Vanwege een technisch defect aan de tandwielen van de oostelijke Waaldeur is de Wilhelminasluis bij Andel sinds vrijdag 7 juni 2024 gestremd. De verwachting is dat het herstel circa een halfjaar zal gaan duren. Dat meldt Rijkswaterstaat.

14 juni '24 ( 9:38)

Proef met hoogtedetectie schepen bij sluis Gaarkeuken

Bij de sluis Gaarkeuken op de Hoofdvaarweg Lemmer Delfzijl (HLD) voert Rijkswaterstaat de komende periode een proef uit met hoogtedetectie van (beroepsvaart)schepen. Dat meldt Rijkswaterstaat.

13 juni '24 (14:15)

Wereldhavendagen kunnen ook doorgaan zonder bijdrage Rotterdam

Mocht de gemeente Rotterdam definitief besluiten geen financiële bijdrage meer te leveren aan de Wereldhavendagen, dan komt het voortbestaan niet in gevaar. Dat zegt een woordvoerder van het jaarlijkse evenement. "De Port of Rotterdam is bereid gevonden het ontbrekende bedrag bij te passen, zodat we door kunnen blijven gaan", aldus de zegsman. Om welk bedrag het gaat, wil hij niet zeggen.

03 juni '24 (13:15)

Hoge waterstanden: Rijkswaterstaat verwacht geen problemen voor scheepvaart

Rijkswaterstaat verwacht de komende dagen geen problemen voor de scheepvaart door de hoge waterstanden in het land, meldt een woordvoerster. Op dit moment kampt het zuiden van Duitsland met wateroverlast door hevige regenval. "Een deel van de regen is in het stroomgebied van de Rijn gevallen. Dat is doorslaggevend voor hoeveel water er bij Lobith in Nederland binnenkomt. Maar er is heel veel regen gevallen in de Donau, dat is niet direct op ons van toepassing", legt de woordvoerster uit.

03 juni '24 (10:15)

Zoektocht drenkelingen in Maas vanmiddag met sonarboot hervat

De politie hervat maandagmiddag de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo. Eerder gaat volgens een woordvoerster van de politie niet, omdat het zoekteam dat gebruikmaakt van een sonarboot uit Urk moet komen. De rijtijd naar Venlo is relatief lang. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

31 mei '24 (12:15)

Nederlandse zeevissers hadden in 2023 een zorgelijk jaar

Nederlandse zeevissers hebben "een zorgelijk jaar" achter de rug. De kottervisserij leed verlies en met name garnalenvissers hadden het moeilijk, meldt Wageningen University & Research (WUR). Zo werd de vloot kleiner, waardoor er minder gevist werd en in het algemeen vielen de opbrengsten ook tegen. De prijs heeft dat niet kunnen compenseren en de kosten liepen door, legt onderzoeker Kees Taal uit.

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.