Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Internationale zeilrace gewonnen door Rotterdamse driemaster 'Oosterschelde'

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Internationale zeilrace gewonnen door Rotterdamse driemaster 'Oosterschelde'
De ‘Oosterschelde' is het grootste gerestaureerde zeilschip van Nederland. De voormalige vrachtschoener werd van 1988 - 1992 museaal gerestaureerd en vaart sindsdien over de hele wereld. Het schip heeft meer dan 50 landen bezocht, is tweemaal de wereld rondgezeild en heeft expedities gemaakt naar Antarctica en Spitsbergen. Dat meldt Reederij Oosterschelde, 

Iedereen die wil kan meezeilen met de ‘Oosterschelde’. Meezeilen betekent dat u deel uitmaakt van de bemanning. U wordt aangemoedigd om te sturen, zeilen te zetten, te helpen met manoeuvreren, navigeren, de zeilen opdoeken, in de mast klimmen en nog veel meer. Tijdens deze race waren 24 jongeren aan boord uit België en Denemarken. 

Sail Training International 

De zeilraces worden georganiseerd door Sail Training International. De doelstelling is om jongeren kennis te laten maken met het zeezeilen op grote schepen en om zo internationale contacten te bevorderen. Behalve door het verblijf op zee en de crew exchange programma’s, gebeurt dit tijdens de festivals die rond deze zeilrace worden georganiseerd. In juli waren de schepen te bewonderen in Harlingen. 

Charles Darwin 

In 2023 onderneemt de ‘Oosterschelde’ een nieuwe wereldreis, met een uniek klimaat- en natuurinitiatief. In het project Darwin200 zeilt het traditionele zeilschip de route die Charles Darwin twee eeuwen geleden maakte. Onderweg verrichten jonge wetenschappers onderzoeken en zijn er tal van activiteiten om de passie voor de natuur te stimuleren en de natuurbeschermers van de toekomst te ondersteunen. 

Door: Nationale Transportgids 

15 maart '24 (14:00)

Franse werf Naval gaat vier onderzeeboten bouwen voor Defensie

De Franse botenbouwer Naval Group mag van het kabinet vier nieuwe onderzeeboten gaan bouwen voor Defensie, zo heeft staatssecretaris Christophe van der Maat bekendgemaakt bij de marine in Den Helder. De onderzeeërs worden voorzien van de nieuwste technologie en een krachtig nieuw wapensysteem. Zo kunnen straks kruisraketten worden afgeschoten van onder water tot ver achter de kustlijn.

15 maart '24 (13:06)

Van der Maat 'houdt hoofd koel' bij besluit over onderzeeboten

Staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie) zegt het "hoofd koel te houden" bij het besluit over de nieuwe onderzeeboten. Het demissionaire kabinet houdt zich volgens hem aan de spelregels die zijn afgesproken. "Daar is hard aan gewerkt", zei hij voorafgaand aan de ministerraad. De bewindsman benadrukt "zorgvuldig" te werk te gaan bij deze miljardeninvestering. Het kabinet besluit vrijdag over de gunning van de bouw, waarvoor drie werven in de running zijn.

15 maart '24 ( 8:12)

Overnachtingshaven bij Spijk officieel geopend

Woensdag 14 maart 2024 heeft demissionair minister Mark Harbers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de overnachtingshaven bij het Gelderse dorp Spijk officieel geopend. Dit gebeurde in het bijzijn van Rijkswaterstaat en regionale bestuurders. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

14 maart '24 ( 8:46)

Kabinet: uitstel gunning onderzeeboten zou ''desastreus'' zijn

Vertraging bij de aanbesteding van de nieuwe onderzeeboten zou "desastreus" zijn, zegt demissionair staatssecretaris Christophe van der Maat (Defensie). Uitstel verhoogt het risico dat Nederland zonder onderzeeboot komt te zitten.

13 maart '24 (11:22)

Schepen mijden massaal Rode Zee door aanvallen Houthi's

Het aantal schepen dat om Kaap de Goede Hoop in Zuid-Afrika vaart, is met 85 procent gestegen sinds de eerste helft van december, meldt directeur Steve Gordon van onderzoeksbureau Clarksons. Veel bedrijven varen tegenwoordig om via Zuid-Afrika omdat Houthi-rebellen uit Jemen regelmatig schepen in de Rode Zee aanvallen.

12 maart '24 (16:06)

Defensie bestelt nieuwe onderzeeërs bij Naval Group en IHC

Een miljardenorder van Defensie voor vier nieuwe onderzeeboten gaat naar een consortium onder leiding van het Franse Naval Group. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Het definitieve besluit wordt vrijdag genomen in de ministerraad.

12 maart '24 ( 8:04)

Sleephopperzuigers brengen zand naar Texel Zuidwest

Afhankelijk van de weersomstandigheden start Rijkswaterstaat komende week met het onderhoud van het strand van Texel Zuidwest. Deze week is begonnen met de voorbereidingen voor de werkzaamheden. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

08 maart '24 (14:45)

Demissionair minister Adema wil visserij toekomst bieden

Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wil de Noordzeevisserij toekomstperspectief bieden omdat die sector met grote uitdagingen kampt door bijvoorbeeld hoge brandstofprijzen en de bouw van windparken op zee. Volgens Adema is er ruimte nodig voor vissers op de Noordzee en grotere wateren, waaronder de Waddenzee, Zuidwestelijke Delta en het IJsselmeer en moet het maatschappelijk belang van voedselwinning op zee worden gewaarborgd.

07 maart '24 ( 9:30)

Scheepsbouwer Damen wil onderzeeër ook exporteren

Scheepsbouwer Damen wil de onderzeeërs die het bedrijf ontwikkelt voor de Nederlandse marine ook aan Canada aanbieden. Het Gorinchemse bedrijf heeft hierover overeenstemming bereikt met Saab-Kockums, dat meewerkt aan de nieuwe duikboten. Door de onderzeeërs te exporteren, verwacht Damen de kansen op het scheppen van banen en meer inkomsten voor de Nederlandse marinebouw te vergroten.

06 maart '24 (19:00)

Marineschip Tromp begint zaterdag aan reis om de wereld

Het luchtverdedigings- en commandofregat Zr.Ms. Tromp vertrekt zaterdag voor een half jaar durende reis om de wereld. Het demissionaire kabinet meldde eind januari dat het ook onderzoekt of de Tromp onderweg een bijdrage kan leveren aan een missie in de Rode Zee om daar aanvallen van de Houthi's uit Jemen op de internationale scheepvaart te verhinderen.