Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vorig jaar minder overtreders op water beboet, maar meer dan voor corona

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Vorig jaar minder overtreders op water beboet, maar meer dan voor corona
Er zijn vorig jaar minder boetes uitgedeeld voor overtredingen op het water. Handhavers schreven in 2021 bijna 3800 boetes uit, zo'n 20 procent minder dan een jaar eerder. Wel lag het aantal boetes nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In de cijfers gaat het om alle boetes die zijn uitgedeeld aan overtreders op het water. In 2020, het eerste coronajaar, werden ruim 4800 duizend boetes uitgedeeld. In de jaren voor corona lag dat aantal beduidend lager.

730.00 euro aan boetes

Er werd in totaal 730.000 euro aan boetes geïnd. Vier op de tien boetes werden uitgedeeld aan snelheidsovertreders. Ook zijn er relatief veel boetes uitgedeeld voor het ontbreken van een dodemansknop, voor varen met een boot waar te weinig reddingsvesten aanwezig zijn en voor varen zonder vaarbewijs.

Vrijwel overal in Nederland werden minder boetes op het water uitgedeeld dan in 2020. Alleen in Overijssel (stijging van 4 procent) steeg het aantal betrapte overtreders licht. In de provincies Groningen en Utrecht was juist sprake van een halvering van het aantal boetes.

Op gemeenteniveau telde Amsterdam de meeste boetes: 467. Ook in de gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, werden veel boetes uitgedeeld. Daarnaast telden ook Wijdemeren, waar de Loosdrechtse Plassen in liggen, en het waterrijke Súdwest-Fryslân veel boetes.

Coronapandemie

In hoeverre de stijging van het aantal boetes in de afgelopen twee jaar veroorzaakt wordt door de coronapandemie valt niet met zekerheid te zeggen. Volgens Jeroen van den Heuvel, hoofd van de afdeling watersport van brancheorganisatie HISWA-RECRON, zijn tijdens de coronacrisis wel veel meer mensen het water op gegaan. "Zowel het gebruik van bestaande vaartuigen als de aanschaf van nieuwe vaartuigen is ontzettend toegenomen", aldus Van den Heuvel. "Naar onze beleving kwam dit enerzijds doordat mensen tijdens corona besloten om in Nederland op vakantie gaan, en omdat je op een boot goed kan voldoen aan de coronamaatregelen."

Door: ANP

31 januari '23 (14:36)

Greenpeace voert actie op transportschip Boskalis met boorplatform Shell

Activisten van Greenpeace hebben volgens de milieuorganisatie uit protest een schip beklommen dat een boorplatform van Shell vervoert. Het transportschip White Marlin is van de Nederlandse maritiem dienstverlener Boskalis. Volgens Greenpeace is het vier activisten gelukt om er op de Atlantische Oceaan, in de buurt van de Canarische Eilanden, met touwen op te klimmen.

17 januari '23 (11:44)

Maas bereikt dinsdag hoogste punt, Rijn volgt donderdag

De Maas bereikt dinsdag aan het eind van de ochtend naar verwachting de hoogste stand. Rijkswaterstaat verwacht dat de rivier dan ongeveer 1350 kubieke meter water per seconde afvoert bij Sint-Pieter, onder Maastricht. Waterschap Limburg sluit een doorgang in een waterkering bij het Noord-Limburgse Arcen af, omdat de Maas buiten de oevers gaat treden. Na dinsdag zakt het waterpeil van de regenrivier sterk.

17 januari '23 (11:11)

Duizenden werknemers voor energietransitie nodig in Haven Rotterdam

De Rotterdamse haven en omliggende industrie hebben komende jaren waarschijnlijk 10.000 tot 15.000 extra mensen nodig. De bij de haven betrokken bedrijven en organisaties staan daarmee voor een enorme opgave. Op dit moment zijn er al meer dan 8000 vacatures in de Rotterdamse haven en dat aantal zal naar verwachting in de nabije toekomst nog verder stijgen, meldt het Havenbedrijf Rotterdam. 

17 januari '23 ( 9:08)

Export groeit met bijna 5 procent in november

Het volume van de goederenexport was in november 4,8 procent groter dan in november 2021, meldt het CBS. Er werden vooral meer aardolieproducten, machines en apparaten, en transportmiddelen uitgevoerd. Het volume van de goederenimport was in november 0,9 procent kleiner dan in november 2021. Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in januari minder gunstig dan in november. Dit meldt CBS.

13 januari '23 (14:06)

Veerpontencoalitie luidt noodklok over mogelijk einde Gelderse veerboten

De provincie Gelderland heeft besloten om het Gelders Verenfonds, dat veerboten en schippers ondersteunt, niet meer aan te vullen. Het gevolg hiervan is dat veel ponten aanzienlijk duurder zullen worden, minder vaak zullen varen of misschien helemaal verdwijnen. De Veerpontencoalitie van ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, NTFU, TeVoet, Vrienden van de Veerponten en Wandelnet noemen dit een zorgwekkende ontwikkeling, en luiden de noodklok. Dit meldt Pretwerk. 

13 januari '23 ( 7:27)

Douane houdt opnieuw uithalers aan op Maasvlakte in Rotterdam

De douane heeft vrijdagochtend op de Maasvlakte opnieuw vermoedelijke uithalers aangehouden. De Zeehavenpolitie meldt dat het gaat om een 16-jarige jongen en een man van 20. De twee zijn overgedragen aan de politie.

10 januari '23 (11:29)

22-jarige man opgepakt voor valse bommelding op schip bij Vlissingen

De politie heeft dinsdagochtend een 22-jarige man aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de valse bommelding op het containerschip de MSC Lorena op donderdag 22 december, voor de kust van Vlissingen.

10 januari '23 ( 9:19)

Grote terminal in aanbouw in Rotterdamse haven failliet verklaard

De nog in aanbouw zijnde HES Hartel Tank Terminal in de Rotterdamse haven is failliet verklaard door de rechter in Rotterdam. Het project van havendienstverlener HES International kampte afgelopen jaren al met een opeenstapeling van tegenslagen. Er is nu een curator aangesteld om het bankroet af te wikkelen en te kijken of er nog mogelijkheden zijn voor een doorstart.

10 januari '23 ( 4:40)

Meerderheid drugsuithalers Rotterdamse haven zijn jonge Rotterdammers

De meerderheid van de zogeheten uithalers (mensen die drugs uit containers halen) in de Rotterdamse haven zijn jongeren die afkomstig zijn uit de havenstad zelf. Dat zegt de Rotterdamse hoofdofficier van justitie Hugo Hillenaar in een interview met De Telegraaf.

10 januari '23 ( 4:32)

Totale hoeveelheid onderschepte drugs haven Rotterdam bekendgemaakt

Het Hit And Run Cargo (HARC)-team maakt bekend hoeveel drugs er vorig jaar zijn onderschept in de Rotterdamse haven. België brengt tegelijkertijd naar buiten hoeveel er in de Antwerpse haven in beslag is genomen.