Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Vorig jaar minder overtreders op water beboet, maar meer dan voor corona

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Vorig jaar minder overtreders op water beboet, maar meer dan voor corona
Er zijn vorig jaar minder boetes uitgedeeld voor overtredingen op het water. Handhavers schreven in 2021 bijna 3800 boetes uit, zo'n 20 procent minder dan een jaar eerder. Wel lag het aantal boetes nog altijd hoger dan in de jaren voor corona. Dat blijkt uit een analyse van ANP/LocalFocus op basis van cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

In de cijfers gaat het om alle boetes die zijn uitgedeeld aan overtreders op het water. In 2020, het eerste coronajaar, werden ruim 4800 duizend boetes uitgedeeld. In de jaren voor corona lag dat aantal beduidend lager.

730.00 euro aan boetes

Er werd in totaal 730.000 euro aan boetes geïnd. Vier op de tien boetes werden uitgedeeld aan snelheidsovertreders. Ook zijn er relatief veel boetes uitgedeeld voor het ontbreken van een dodemansknop, voor varen met een boot waar te weinig reddingsvesten aanwezig zijn en voor varen zonder vaarbewijs.

Vrijwel overal in Nederland werden minder boetes op het water uitgedeeld dan in 2020. Alleen in Overijssel (stijging van 4 procent) steeg het aantal betrapte overtreders licht. In de provincies Groningen en Utrecht was juist sprake van een halvering van het aantal boetes.

Op gemeenteniveau telde Amsterdam de meeste boetes: 467. Ook in de gemeente Steenwijkerland, waar Giethoorn onder valt, werden veel boetes uitgedeeld. Daarnaast telden ook Wijdemeren, waar de Loosdrechtse Plassen in liggen, en het waterrijke Súdwest-Fryslân veel boetes.

Coronapandemie

In hoeverre de stijging van het aantal boetes in de afgelopen twee jaar veroorzaakt wordt door de coronapandemie valt niet met zekerheid te zeggen. Volgens Jeroen van den Heuvel, hoofd van de afdeling watersport van brancheorganisatie HISWA-RECRON, zijn tijdens de coronacrisis wel veel meer mensen het water op gegaan. "Zowel het gebruik van bestaande vaartuigen als de aanschaf van nieuwe vaartuigen is ontzettend toegenomen", aldus Van den Heuvel. "Naar onze beleving kwam dit enerzijds doordat mensen tijdens corona besloten om in Nederland op vakantie gaan, en omdat je op een boot goed kan voldoen aan de coronamaatregelen."

Door: ANP

08 juli '25 (14:01)

Schipper watertaxi kan zich ongeluk niet herinneren

De schipper van watertaxi Stormloper kan zich de aanvaring met de snelboot Tiger op de Waddenzee niet herinneren. Hij lijdt aan een vorm van geheugenverlies. Dit bleek dinsdag bij de start van de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee op 21 oktober 2022, die vier opvarenden het leven kostte.

08 juli '25 ( 8:46)

Sluizen Lith en St. Andries gestremd door lekkage

Vanwege lekkage in het bediengebouw zijn de zuidkolk van de Prinses Máximasluizen in Lith en de sluis van St. Andries gestremd. De alternatieve vaarroutes lopen via de Bergsche Maas of via sluis Weurt. Dat leidt voor de scheepvaart tot veel extra reistijd. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

08 juli '25 ( 8:01)

Zaak aanvaring Waddenzee van start

Twee families maken gebruik van hun spreekrecht tijdens de strafzaak over de dodelijke aanvaring op de Waddenzee. De zaak tegen de twee schippers van de snelboot en de watertaxi begint dinsdag in de rechtbank in Leeuwarden.

07 juli '25 (12:16)

Dienstregeling Middenkolk Oranjesluizen volledig hervat

Sinds vrijdag 4 juli 2025 is de Middenkolk van de Oranjesluizen weer normaal in gebruik. Deze wordt weer bediend volgens de dienstregeling. Dat meldt Rijkswaterstaat.

04 juli '25 ( 7:31)

Afgelopen halfjaar iets minder coke onderschept in zeehavens

De douane heeft in de eerste zes maanden van dit jaar 15.600 kilo cocaïne in de Nederlandse zeehavens onderschept. Dat is 400 kilo minder dan in de eerste zes maanden van 2024.

02 juli '25 (15:46)

Boete voor bedrijf om fataal ongeval op ponton in Calandkanaal

Een Rotterdams op- en overslagbedrijf heeft een boete gekregen van 50.000 euro voor een ongeluk waarbij in november 2022 een werknemer om het leven kwam. De 47-jarige man werd tijdens zijn werk op een ponton in het Calandkanaal in de Europoort geraakt door een kabel die knapte. De man raakte zwaargewond en overleed dezelfde dag in het ziekenhuis.

02 juli '25 (11:30)

Arcadis gaat Nijkerkersluiscomplex renoveren

Arcadis zet in opdracht van Rijkswaterstaat de eerste stappen voor de renovatie van het Nijkerkersluiscomplex bij Nijkerk en doet dit samen met ingenieursbureau Iv-Infra. Dat meldt Arcadis.

01 juli '25 (11:09)

Radiosystemen van de kustwacht werken niet door storing

De radiosystemen van Kustwacht Nederland werken niet door een storing die dinsdagochtend vroeg ontstond. Hierdoor kan de kustwacht geen berichten ontvangen of verzenden via de marifoon. Ook op de uitwijklocatie zijn problemen, aldus de Kustwacht.

01 juli '25 (10:44)

Kustwacht niet te bereiken op noodnummer vanwege een storing

Kustwacht Nederland heeft een probleem met het radiosysteem vanwege een storing. De Kustwacht kan nu geen berichten ontvangen of verzenden. Dat meldt NH Nieuws.

30 juni '25 (13:11)

Haven Rotterdam luidt dinsdag Nationaal Industrie Alarm

De haven van Rotterdam laat dinsdag het Nationaal Industrie Alarm afgaan om aandacht te vragen voor de problemen waarmee de industrie in de haven kampt. Daarbij wordt op verschillende plekken getoeterd door trucks, gaan alarmsignalen af en worden scheepsbellen geluid.