Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Jubileumeditie Sneekweek na 2 jaar uitstel van start

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 3 min
location_on [xx]km
Jubileumeditie Sneekweek na 2 jaar uitstel van start
In het Friese Sneek begint vrijdag de 85e editie van de Sneekweek. Het grootste zeilevenement op binnenwater in Europa viert na twee jaar afwezigheid door corona eindelijk zijn jubileumeditie.

De week start traditiegetrouw met de benoeming van de Schipper in de Orde van de Sneeker Pan. De titel gaat naar iemand die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de watersport in het algemeen of voor de Sneekweek in het bijzonder. De burgemeester van Sneek reikt de onderscheiding uit tijdens de officiële opening van de Sneekweek in het theater van Sneek. Daarna volgt de gebruikelijke vlootschouw in de Kolk bij de Water­poort. De vlootschouw wordt afgenomen door de commissaris van de Koning in de provincie Fryslân, Arno Brok.

Tijdens de jubileumeditie van het evenement verschijnen bijna zeshonderd zeilboten verdeeld over dertig klassen aan de start. Ook zijn er allerlei festiviteiten op het water en in de stad.

Aangepaste wedstrijden

Nieuw dit jaar is de '2e baan', die vlakbij het Paviljoen is aangelegd. Van dinsdag tot en met donderdag worden daar aangepaste wedstrijden gevaren door onder anderen deelnemers met een verstandelijke beperking. Ook de windsurfers, die na dertig jaar weer terug zijn op het evenement, zullen daar zeilen.

De Sneekweek wordt georganiseerd door de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) op het Kolmeersland, ook wel het Starteiland genoemd. Het eiland is de thuisbasis van KWS en ligt in het Sneekermeer. Het zeilevenement trekt jaarlijks zo'n 200.000 bezoekers. De Sneekweek is van 5 tot en met 11 augustus.

Door: ANP

07 december '23 (13:00)

Kustwacht onderschept zeilschip op Noordzee: mogelijk mensensmokkel

De Kustwacht heeft zaterdag op de Noordzee een zeilboot onderschept die vermoedelijk gebruikt werd om mensen te smokkelen. Aan boord waren twaalf personen, twee van hen zijn aangehouden voor mensensmokkel. Het gaat om Nederlandse mannen van 39 en 29 jaar oud, maakt de Kustwacht donderdag bekend.

06 december '23 (10:15)

Snelboot en watertaxi ongeluk Terschelling voeren te hard

Bij het bootongeluk op de Waddenzee bij Terschelling in oktober 2022 voeren de snelboot Tiger van rederij Doeksen en de watertaxi De Stormloper van Watertaxi De Bazuin die met elkaar in botsing kwamen te hard. De snelboot voer daarbij meer dan twee keer te hard, concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OvV).

06 december '23 ( 6:00)

Onderzoeksraad presenteert vandaag rapport bootongeluk Terschelling

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

01 december '23 (13:15)

Volledig elektrisch schip in gebruik genomen door Damen Shipyards

Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft zijn nieuwste en volledig elektrische schip officieel in gebruik genomen. Volgens het bedrijf zorgt het schip voor een aanzienlijk lagere uitstoot tijdens het onderhoud van windparken op zee.

30 november '23 (11:57)

Grote cokevangst in haven van Rotterdam

De douane heeft woensdag in de haven van Rotterdam 976 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een lading bevroren sinaasappelsap afkomstig uit Brazilië en hebben een straatwaarde van ruim 73 miljoen euro, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

28 november '23 (15:45)

Haringvlietbrug nog maanden niet opengesteld voor scheepvaart

De openstelling van de Haringvlietbrug voor schepen die 13 meter hoog of hoger zijn, duurt maanden langer dan Rijkswaterstaat voorzag. De brug zou dit najaar weer functioneren, maar de waterbeheerder denkt dat de openstelling nu pas op 29 maart volgend jaar plaatsheeft, net voordat het recreatieve vaarseizoen weer begint. De brug is al sinds 1 januari van dit jaar buiten gebruik voor de scheepvaart.

23 november '23 (12:27)

Rechtszaak tegen schipper van zeilschip waar giek vanaf brak van start

De 49-jarige schipper die wordt verdacht van dood door schuld, staat vandaag voor de rechter. Op zijn historische zeilschip ‘Risico’ kwam vorig jaar augustus een 12-jarig meisje te overlijden nadat de giek afbrak en op haar viel. Dit meldt RTL Nieuws.

15 november '23 ( 6:00)

Douane verscherpt toezicht op haven Vlissingen na grote cokevondst

De douane heeft dinsdagavond een grote partij cocaïne onderschept in de haven van Vlissingen. Om hoeveel kilo het gaat, kan een woordvoerder van de douane niet zeggen. Maar volgens hem gaat het om "zeker meer dan honderden kilo's". Vanwege de vondst houden douane, politie en de marechaussee in de nacht van dinsdag op woensdag verscherpt toezicht in het havengebied.

02 november '23 (15:00)

Stilleggen Westerschelde wekt woede binnenvaartschippers

Koninklijke Binnenvaart Nederland is woedend dat het scheepvaartverkeer op de Westerschelde al in een vroeg stadium is stilgelegd vanwege de storm Ciarán. Volgens de brancheorganisatie was de maatregel niet nodig en zijn tientallen schippers door de beslissing zwaar gedupeerd.

02 november '23 (11:45)

Grote containerterminals Rotterdam gesloten tijdens storm

De haven van Rotterdam heeft alle grote containerterminals gesloten om storm Ciarán. In de kleinere terminals gaat de overslag van goederen voorlopig gewoon door.