Lage waterstanden Rijn, Maas en IJssel veroorzaken hinder vrachtvaart

Waterstanden in de Rijn, de Maas en de IJssel zijn een stuk lager dan normaal gesproken. Heel Europa kampt met droogte door hitte waardoor waterwegen moeilijker bevaarbaar zijn. Er geldt daarom een landelijk advies om rekening te houden met beperkte vaarmogelijkheden. Dit meldt Rijkswaterstaat. 

Droogte

Eerder deze maand kwamen er vergelijkbare berichten uit Italië. De rivier de Po zou kampen met grootschalige verzilting en drooglegging door de aanhoudende recordtemperaturen. Ook Nederlandse rivieren hebben hier last van. Droge rivieren betekenen verminderde vaardiepte voor vrachtschepen. Rijkswaterstaat probeert samen met de waterschappen het peil op een gewenst niveau te houden door water te besparen of de aanvoer te vergoten. Toch moet de scheepvaart rekenen op aanhoudende beperkingen deze zomer.

Hulpmiddelen 

Het hangt af van de rivier in hoeverre hulpinstanties kunnen bijspringen. Op gedeeltes van de Maas en de Nederrijn kunnen stuwen, sluizen en pompgemalen nuttige hulpmiddelen zijn. Ook de IJssel kan worden beheerst met een stuw bij Driel. De Rijn en de Waal stromen daarentegen vrijuit richting zee. Door het ontbreken van stuwen of sluizen zijn deze rivieren daarom aan hun lot overgelaten.

Schippers krijgen actuele informatie van Rijkswaterstaat over de grootste knelpunten op het water. Ook worden ze geadviseerd over de maximale hoeveelheden vracht die ze veilig kunnen vervoeren.

Door: Nationale Transportgids