Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Via Rotterdamse haven iets meer goederen vervoerd dan jaar eerder

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 6 min
Via Rotterdamse haven iets meer goederen vervoer dan jaar eerder
Via de Rotterdamse haven zijn in het eerste halfjaar iets meer goederen vervoerd dan een jaar eerder, ondanks de Russische inval in Oekraïne. In Europa's grootste haven werd onder andere meer Russische ruwe olie overgeslagen dan een jaar eerder, maakte Havenbedrijf Rotterdam bekend bij zijn halfjaarcijfers.

De totale goederenoverslag steeg met 0,8 procent op jaarbasis tot 233,5 miljoen ton. Dat is wel een veel minder sterke stijging dan vorig jaar, toen de wereldhandel zich herstelde van de klap van het coronavirus. In heel 2021 nam het vervoer van goederen via de haven nog met meer dan 7 procent toe.

Schepen vervoerden via Rotterdam 4,3 procent meer ruwe olie. Het ging vaak om olie die door kleinere tankers uit Rusland naar de haven werd gebracht om daar in grotere schepen naar Azië te worden vervoerd. Later dit jaar gaat een EU-breed importverbod op Russische olie in die over zee wordt aangevoerd, dus raffinaderijen zijn hier al grotendeels overgestapt op olie van elders. Maar bijvoorbeeld India en China weigeren zich aan te sluiten bij westerse strafmaatregelen tegen Rusland en importeren meer olie uit het land.

Lng

Door de oorlog steeg de import van vloeibaar gemaakt aardgas (lng) met bijna de helft, nu Europa snel alternatieven zoekt voor Russisch gas. Daarnaast gingen er veel meer kolen via de haven naar elektriciteitscentrales om duur gas te vervangen.

Het containervervoer via Rotterdam nam juist af door westerse export- en importverboden tegen Rusland, bijvoorbeeld voor goederen die ook voor militaire doeleinden kunnen worden gebruikt. In aantallen containers gemeten ging het om een daling van 4,4 procent, maar in gewicht was het bijna 9 procent minder. Ook de hoeveelheid vervoerde ijzererts nam af omdat de metaalindustrie in Europa kampt met hoge energieprijzen.

Havengelden

Financieel gingen de zaken voor de Rotterdamse haven goed. De omzet steeg met 24,6 miljoen euro tot 412,2 miljoen euro. Dat was onder andere te danken aan een verhoging van de havengeldtarieven. Ook gaf het havenbedrijf minder vaak kortingen op die havengelden. De kosten daalden juist 2,4 procent tot 124,4 miljoen euro.

Het Havenbedrijf durft zich niet aan voorspellingen voor de tweede jaarhelft te wagen. Daarvoor zijn er door de oorlog in Oekraïne te veel onzekerheden. Mocht een hevigere gascrisis voor een recessie zorgen, dan is dat ook slecht voor de wereldhandel en dus voor de Rotterdamse haven. Economen van ING voorspelden eerder deze maand dat de overslag van goederen later dit jaar zal dalen door de Russische inval.

Door: ANP

02 juni '23 ( 8:22)

Autobrug Holwert kan door nieuwe problemen nog niet worden vrijgegeven

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

01 juni '23 (10:07)

Rederij Wagenborg schrapt diensten naar eilanden

De veerdienst Wagenborg schrapt voor de rest van dit jaar een flink aantal afvaarten naar Ameland en Schiermonnikoog, bevestigt directeur Ger van Langen donderdag berichtgeving door de Leeuwarder Courant. De reden daarvoor is dat de vaargeulen niet meer breed en diep genoeg zijn en schepen elkaar om die reden niet goed meer kunnen passeren.

01 juni '23 ( 8:52)

Europa verscheept 1,1 miljoen ton overtollig steenkool

Europa heeft dit jaar grote hoeveelheden steenkool naar het buitenland verscheept. Vanwege de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne werd vorig jaar juist nog veel steenkool geïmporteerd, maar nu zijn grote hoeveelheden van die fossiele brandstof overtollig geworden. Volgens persbureau Bloomberg gaat het dit jaar al om ruim 1,1 miljoen ton steenkool dat onder meer is gegaan naar landen als Marokko, Senegal, Guatemala en India.

01 juni '23 ( 8:07)

Autobrug Holwert werkt nog niet naar behoren; noodoplossing blijft staan

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 ( 7:41)

Arnhem gaat tot 380 extra vluchtelingen opvangen op schepen

Arnhem gaat 360 tot 380 extra vluchtelingen opvangen. Dit in reactie op de toenemende asielcrisis in Nederland. Deze mensen, die op de vlucht zijn voor oorlog en geweld, krijgen per direct onderdak op de Rijnkade. Hier worden deze week twee extra opvangschepen geplaatst. Dit meldt de gemeente Arnhem. 

31 mei '23 ( 7:25)

ILT presenteert landelijk beeld staat van primaire waterkeringen in Nederland

Het rapport over de primaire waterkeringen van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is vandaag naar de Tweede Kamer verstuurd. Daarin staat welke Nederlandse primaire waterkeringen wel en welke niet voldoen aan de wettelijke veiligheidsnormen. In uiterlijk 2050 moeten alle keringen aan die normen voldoen. Dit meldt ILT. 

30 mei '23 ( 9:47)

Eerste schip kan over anderhalf jaar door de Nieuwe Sluis Terneuzen

Eind 2024 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis Terneuzen. De realisatiefase wordt in het vierde kwartaal van 2023 afgerond. Later dan gepland. Dit meldt Rijkswaterstaat.

30 mei '23 ( 7:52)

Veerdienst naar Ameland hervat na storing autobrug

De veerdienst tussen het vasteland en Ameland is dinsdagmorgen hervat. Door problemen met de autobrug in de haven van Holwert konden reizigers met een auto maandagavond niet van boord en werden ze teruggebracht naar Ameland, waar ze noodgedwongen de nacht door hebben gebracht.

26 mei '23 (10:34)

Werkbezoek Koning Willem-Alexander aan Scheepvaart en Transport College

Koning Willem-Alexander brengt op woensdagochtend 7 juni samen met minister Dijkgraaf van Onderwijs een werkbezoek aan het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam. Het werkbezoek staat in het teken van het middelbaar beroepsonderwijs (mbo). Tijdens het bezoek komen thema’s aan bod zoals de aansluiting van het mbo op de arbeidsmarkt, samenwerkingen met het bedrijfsleven en de bijdrage die het mbo kan leveren aan de innovatie en energietransitie in de scheepvaart. Dit meldt het Koninklijk Huis.

26 mei '23 ( 9:51)

A0-emissielabel voor eerste binnenvaartschip dat op waterstof vaart

Minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers heeft donderdag het eerste A0-emissielabel uitgereikt aan een binnenvaartschip dat op waterstof vaart. Het bedrijf Future Proof Shipping (FPS) liet het schip de MAAS, dat op diesel voer, ombouwen tot een schip met een waterstofvoortstuwing, de H2 BARGE 1. Dit meldt Rijksoverheid.