Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Havenbedrijf Rotterdam publiceert overslagcijfers afgelopen maanden

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Het Havenbedrijf Rotterdam komt vrijdag met cijfers over de overslag in de afgelopen maanden naar buiten. Daarbij is het vooral de vraag in hoeverre de sancties tegen Rusland doorwerken in de haven.

In mei waarschuwde haventopman Allard Castelein nog dat de maatregelen meer en meer zou worden gevoeld. Daarbij zei hij ook dat de gevolgen in de loop van het jaar waarschijnlijk significanter zouden zijn.

De omvangrijke import van olie en olieproducten in Rotterdam werd op dat moment nog niet of nauwelijks geraakt door sancties. Maar de export en overslag van containers leed al wel onder de onzekerheid als gevolg van de oorlog en de sancties.

Verbod import Russische olie via zee

De Europese Unie kondigde vorige maand ook echt een verbod aan op de import van Russische olie die via zee wordt aangevoerd. De ban moet nog ingaan, maar veel bedrijven en organisaties bereiden zich er nu al op voor omdat ze het straks toch zonder de Russische olie moeten stellen.

Economen van ING kwamen onlangs met een vergelijkbare voorspelling als Castelein. Ze wezen erop dat de haven een belangrijk doorvoerpunt was voor containers van en naar Rusland. Maar die functie valt naar verwachting steeds verder weg in de loop van dit jaar.

De Rotterdamse haven handelde in het eerste kwartaal van dit jaar nog 1,5 procent minder goederen af dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. Na een "uitstekend" begin van het jaar begon het handelsvolume na de oorlogsuitbraak toch af te nemen.

Ijzererts

Ook bleek na de eerste drie maanden dat ijzererts in de haven minder verhandeld werd door een afgenomen vraag vanuit vooral Duitse staalfabrieken. Staalfabrieken produceerden minder door verstoringen in de toeleveringsketen en de flink opgelopen energiekosten, en daarom hadden ze minder ijzererts nodig.

Door: ANP

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).

27 september '22 (16:50)

Er wordt gewerkt aan zes Crew Transfer Vessels die op waterstof gaan varen

De aankomende twee jaar bouwen Windcat Workboats en CMB.Tech aan zes zogenoemde Crew Transfer Vessels (CTV). Deze gaan op waterstof varen. Dit meldt Schuttevaer.

27 september '22 (12:45)

Scheepvaart opgelet: gaspijpleiding Nord Stream 1 heeft ook lekkages

De gaspijpleiding Nord Stream 1, die via de Oostzee van Rusland naar Duitsland loopt, is op twee plaatsen lek. Dat meldt de Deense minister van Klimaat en Energie in een verklaring aan persbureau AFP.

27 september '22 (11:07)

Havenstakingen VK: schepen kunnen uitwijken naar haven in Rotterdam

Schepen die niet kunnen lossen in de Britse havens in Felixstowe en Liverpool vanwege stakingen, kunnen vooralsnog uitwijken naar de haven van Rotterdam. In de Britse havens wordt vanaf dinsdag een week gestaakt voor een beter loonbod. Volgens FNV-bestuurder Niek Stam is er nog geen verzoek gekomen om besmette schepen te weigeren.