Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Pleziervaart beperkt door aanvoer extra zoetwater naar westen

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Pleziervaart beperkt door aanvoer extra zoetwater naar westen
De pleziervaart kan vanaf maandagmiddag niet meer op de Leidsche Rijn tussen Harmelen en het Amsterdam-Rijnkanaal varen. Alle schippers moeten er ook rekening mee houden dat er bij de sluis in Bodegraven in de Oude Rijn nog maar driemaal per dag wordt geschut. Die maatregelen kondigt hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden donderdag aan, omdat maandag de Klimaatbestendige Water Aanvoer (KWA) in werking wordt gesteld. Deze maatregel moet het westen van het land van voldoende zoetwater voorzien.

Door de lage waterstand op de grote rivieren en de droogte dringt verzilting vanaf de Noordzee te ver het land in. Dat is onder meer schadelijk voor de natuur en voor teelten. De KWA stuurt extra zoetwater naar het gebied vanuit het Amsterdam-Rijnkanaal en de Lek. Daarvoor zorgt het speciale gemaal De Aanvoerder bij De Meern, dat alleen voor de KWA wordt gebruikt. De Aanvoerder stuurt om te beginnen ongeveer 7 kubieke meter water per seconde langs de sluis bij Bodegraven via de Oude Rijn en de Leidsche Rijn het gebied in.

Verhoging waterpeil

De extra wateraanvoer zorgt voor hoge stroomsnelheden en een flinke verhoging van het waterpeil. Om de doorvoer mogelijk te maken gaat de keersluis in de Leidsche Rijn dicht. Gewoonlijk voert de Leidsche Rijn water uit de polders af richting Utrecht, maar als de KWA in werking is wordt de stroomrichting omgedraaid, zodat het aangevoerde zoete water de andere kant op stroomt richting het westen. Daarnaast nemen verschillende waterschappen nog veel andere maatregelen om de verzilting tegen te gaan.

Extreme droogte

Eigenaren van plezierjachten in de Leidsche Rijn tussen de vanaf maandag gestremde Haanwijkersluis tot aan het Amsterdam-Rijnkanaal krijgen donderdag of vrijdag een waarschuwing van het hoogheemraadschap dat zij hun boot moeten verplaatsen, want dat kan vanaf maandag niet meer. De Aanvoerder is eerder aangezet bij extreme droogte in 2018, 2011 en 2003. In 2003 en 2018 duurde de periode van beperkingen twee maanden. De Klimaatbestendige Water Aanvoer blijft nu zeker enkele weken in werking, aldus het schap.

Door: ANP

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

30 april '24 ( 7:54)

Leading Maritime Cities of the World: Rotterdam koploper in Europa

In het rapport 'Leading Maritime Cities of the World' van DNV en Menon Economics is havenstad Rotterdam uitgeroepen tot Europees koploper. Dat gebeurde ook in 2022. Op de wereldranglijst hoeft Rotterdam alleen Singapore voor zich te dulden. Dat meldt Port of Rotterdam.

23 april '24 (13:45)

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

23 april '24 ( 8:18)

Toename containeroverslag in haven Rotterdam in eerste kwartaal 2024

In de haven van Rotterdam is de totale overslag in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.