Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Amsterdam krijgt mogelijk grote groene waterstoffabriek

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 2 min
location_on [xx]km
Haven Amsterdam krijgt mogelijk grote groene waterstoffabriek
In het havengebied van Amsterdam verrijst over een paar jaar mogelijk de grootste groene waterstoffabriek van Europa. Initiatiefnemer HyCC wil in samenwerking met het havenbedrijf een fabriek met een capaciteit van 500 megawatt realiseren, waarmee een "grote stap" wordt gezet in de ontwikkeling van de waterstofeconomie in het Noordzeekanaalgebied. Een eerste haalbaarheidsstudie is afgerond. Het project wordt de komende maanden verder uitgewerkt, waarbij onder andere een geschikte locatie wordt gezocht.

Groene waterstof wordt gezien als een alternatief voor fossiele brandstoffen zoals aardgas. Behalve met het verlagen van de uitstoot kan waterstof ook helpen bij het tegengaan van de afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen.

Shell

Shell kondigde eerder plannen aan voor een waterstoffabriek van 200 megawatt op Tweede Maasvlakte in Rotterdam. Onlangs werd nog bekend dat het kabinet 750 miljoen euro beschikbaar stelt voor de ontwikkeling van een transportnetwerk voor duurzaam geproduceerde waterstof. Nederland hoopt een spilfunctie te gaan vervullen op de internationale markt voor groene waterstof.

HyCC werkt ook al samen met Port of Amsterdam en Tata Steel aan de realisatie van een waterstoffabriek van 100 megawatt op de Tata Steel-locatie in IJmuiden.

Door: ANP

11 november '24 (15:15)

Haven Rotterdam verhoogt tarieven en let meer op duurzaamheid

De haven van Rotterdam verhoogt de tarieven volgend jaar met 6 procent. In de jaren daarna komen daar nog verhogingen van 3,5 procent en 2,5 procent bovenop. Het zijn volgens het Havenbedrijf de eerste veranderingen in de tarieven sinds 2022.

11 november '24 (13:15)

Pensioenfonds loodsen mag als eerste over naar nieuwe stelsel

BPL, het pensioenfonds voor de loodsen, heeft als eerste pensioenfonds in Nederland goedkeuring gekregen van De Nederlandsche Bank (DNB) voor de overgang naar het nieuwe pensioenstelsel. Daardoor kan het fonds de overstap al per 1 januari volgend jaar maken.

05 november '24 ( 8:47)

Nieuw duurzaam werkschip voor provincie Utrecht

Donderdag 31 oktober 2024 heeft de provincie Utrecht de Eem Surveyor in gebruik genomen. Dit nieuwe, duurzame werkschip wordt gebruikt voor de inspectie en schouw van de Utrechtse vaarwegen. En daarnaast voor meldingen en calamiteiten opvolgen en incidenteel klein onderhoud uitvoeren, zoals de vaarwegen vrij bevaarbaar houden. Daarover bericht de provincie Utrecht.

31 oktober '24 (16:13)

Accu elektrische fiets zorgde voor brand opvangschip asielzoekers

De brand die in de nacht van woensdag op donderdag ontstond op een opvangschip voor asielzoekers in Zaandam is ontstaan in de accu van een elektrische fiets. Dat bevestigen de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) na berichtgeving door NH Nieuws. Door de brand moesten de ongeveer driehonderd bewoners van het schip worden geëvacueerd, de meesten konden donderdagochtend weer terugkeren naar hun kamer.

31 oktober '24 ( 9:32)

Verdachte gehoord in zaak van hardvarende sloep die schade veroorzaakte in Poeldijk

De politie heeft een verdachte verhoord in het onderzoek naar de sloep die afgelopen zomer aanzienlijke schade aanrichtte aan de Gantel in Poeldijk. Dit voorval vond plaats op 23 augustus, toen de politie al een onderzoek startte bij een sloep die lag aangemeerd bij een woning aan de Berckenrode in Honselersdijk. Dit meldt WOS.

31 oktober '24 ( 8:45)

Oorzaak brand Zaans opvangschip nog niet achterhaald

De oorzaak van de brand afgelopen nacht op een opvangschip in Zaandam, waar ruim driehonderd asielzoekers verblijven, is nog niet bekend. Dat meldt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland. Bijna alle bewoners kunnen weer hun kamer in, op vier na.

30 oktober '24 (14:30)

Doorlooptijden en keuringen reden voor klachten bedrijven Rotterdamse haven

Bedrijven in de Rotterdamse haven klagen dat het erg lang duurt voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) lading heeft gekeurd. Ook leven er "veel zorgen" over de stevige prijsverhogingen van deze keuringen komend jaar, meldt Deltalinqs, de ondernemersvereniging voor bedrijven in het havengebied.

28 oktober '24 (13:20)

Visser komt vast te zitten aan motorschroef en belandt in ziekenhuis

Een visser die woensdag uit zijn bootje viel en vervolgens aan een motorschroef kwam vast te zitten, moest zondag gereanimeerd worden en is met onbekende verwondingen in het ziekenhuis beland. Het ongeluk vond plaats op de Maas, bij de sluis in Belfeld. Gelukkig waren er genoeg omstanders om de man te hulp te schieten. Dit meldt L1Nieuws.

24 oktober '24 ( 6:00)

Zeshonderd kilo cocaïne gevonden in haven Vlissingen

De douane trof woensdagavond tijdens een reguliere controle in de haven van Vlissingen 600 kilo cocaïne aan. De drugs werden volgens het Openbaar Ministerie gevonden toen een pallet met bananen met behulp van speurhonden werd gecontroleerd.

23 oktober '24 (12:15)

Zorgen in Friesland dat Waddenzee werelderfgoedstatus verliest

De Friese gedeputeerde voor mijnbouw Friso Douwstra (CDA) en meerdere partijen in Provinciale Staten maken zich zorgen over het mogelijk intrekken van de werelderfgoedstatus van de Waddenzee. De VN-organisatie UNESCO heeft daarmee gedreigd als Nederland, Duitsland en Denemarken doorgaan met gas- en zoutwinning onder de zee. Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei moet dit jaar een besluit nemen over gaswinning bij het dorp Ternaard.