Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Haven Rotterdam gaat gevolgen sancties tegen Rusland merken

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Haven Rotterdam gaat gevolgen sancties tegen Rusland merken
De haven van Rotterdam gaat de gevolgen van de sancties tegen Rusland in de loop van dit jaar merken en de overslag van goederen daalt dan ook. Dat voorspellen economen van ING die aangeven dat de haven een belangrijk doorvoerpunt is voor containers van en naar Rusland. Die functie valt steeds verder weg in de loop van dit jaar.

De binnenvaart profiteert juist van de oorlog in Oekraïne. Daardoor worden weer meer kolen gebruikt om stroom mee op te wekken en dat wordt vaak per binnenvaartschip vervoerd. De prijzen voor die vorm van vervoer stijgen daardoor. Bovendien worden binnenvaartschippers ook ingezet om graan uit Oekraïne via de Donau verder Europa in te vervoeren.

Aantal passagiers in ov valt tegen

Qua personenvervoer valt het aantal passagiers in het openbaar vervoer nog altijd tegen. De reizigersaantallen zitten daar rond de 80 procent van 2019. Door thuiswerken zal de laatste 20 procent vermoedelijk ook volgend jaar nog niet terugkeren. De luchtvaart daarentegen heeft te maken met een sterke inhaalvraag. Door het terugbrengen van het aantal vluchten op Schiphol gaat de maximale capaciteit vanaf volgend jaar met 12 procent omlaag ten opzichte van 2019. Bovendien wordt vliegen door hogere lonen, duurdere kerosine en een hogere milieuheffing ook niet meer zo goedkoop als de afgelopen jaren.

Post- en pakketvervoer

Het wegtransport en het post en pakketvervoer gaan volgens de ING-economen de economische tegenwind voelen. Door de inflatie houden consumenten wat meer de hand op de knip en dat leidt onder meer tot minder vervoer van consumentengoederen en ook wat minder online-aankopen. Ook personeelstekorten en ziekteverzuim remmen het herstel. De hele sector transport en logistiek komt dit jaar wel weer boven het niveau van voor corona uit.

Door: ANP

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

06 oktober '22 (11:14)

'Dreigend tekort aan duurzame brandstoffen raakt ook zeevaart'

Volgens een studie van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum van de TU Delft dreigt er een tekort aan grondstoffen voor duurzame brandstoffen. Vanaf 2035 zouden luchtvaartmaatschappijen daardoor minder snel kunnen vergroenen. Dat meldt ANP Expert Support.

05 oktober '22 ( 8:00)

Eerste 100 asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo'n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.

04 oktober '22 (16:46)

Renovatie sluis Maas-Waalkanaal bij Weurt duurt weken langer

Het duurt weken langer voordat de sluis bij Weurt gerenoveerd is dan aanvankelijk werd gedacht. Schippers kunnen hierdoor maar beperkt varen over het Maas-Waalkanaal. Dit meldt De Gelderlander.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).