Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voorzitter Fed: inflatie moeilijk te remmen door aanvoerproblemen en kosten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Voorzitter Fed: inflatie moeilijk te remmen door aanvoerproblemen en kosten
Tijdens een symposium in Portugal van verschillende centrale banken waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell voor de gevolgen van de inflatie-beteugelende maatregelen. Hij stelde dat er geen garantie is dat die inflatie onder controle komt zonder het veroorzaken van een recessie. Dit meldt De Tijd.  

Grappend

Powell nam geen blad voor de mond. Grappend noemde hij zelfs dat de meeste bankiers maar weinig grip hebben op het concept inflatie. Onlangs kondigden de EU en de VS een rentestijging aan om de inflatie te beperken. Rentestijgingen zorgen voor duurdere leningen, wat de groei van het bedrijfsleven en het bestedingsgedrag van burgers beperkt.

Beurzen 

De recessievrees heeft ook een weerslag op de aandelenmarkt. De AEX en de Dow Jones zien over de hele maand juni al forse dalingen die op de korte termijn doorzetten. Grote Amerikaanse ketens die verlies leden waren onder andere Bed Bath & Beyond en Tesla. Zij lijden onder stijgende brandstofkosten en vertraagde aanvoerketens. Verliezende bedrijven zullen naar verwachting mensen ontslaan en bezuinigen om geldschieters en aandeelhouders te kunnen betalen.

Recessie  

Als dit op grote schaal gebeurt en de het volume van het bruto binnenlands product twee opeenvolgende kwartalen krimpt dan spreekt men van een recessie. Hoewel dit vervelend is voor grote internationale bedrijven hebben recessies grootschalige effecten op het verloop van de maatschappij. Huishoudens verliezen hun inkomen en maatschappelijke armoede neemt wereldwijd toe. De Beurskrach van 1929 is hierbij het extreemste voorbeeld. De daaruit volgende proletarisering had een bijzonder verregaande impact op het verloop van de jaren dertig van de twintigste eeuw. 

Nationale Transportgids 

26 mei '24 (14:45)

Containervervoer in korte tijd flink duurder geworden

De prijzen voor containervervoer tussen Azië en Noord-Europa zijn de afgelopen week omhooggeschoten. Daarmee komen de tarieven dicht bij een eerdere piek dit jaar, toen aanvallen van Houthi-rebellen in de Rode Zee de internationale scheepvaart in de problemen brachten.

24 mei '24 ( 8:54)

FutureLand viert vijftienjarig bestaan

Zondag 2 juni 2024 wordt de vijftiende verjaardag van FutureLand gevierd. Vanwege het vijftienjarig bestaan van dit informatiecentrum van Havenbedrijf Rotterdam op Maasvlakte 2 worden verschillende activiteiten voor jong en oud georganiseerd, zoals een creatieve kinderworkshop. Ook is er livemuziek. Dat meldt Port of Rotterdam.

22 mei '24 ( 9:15)

Allianz: wereldwijd minder schepen vergaan

Wereldwijd zijn er in 2023 26 grote schepen verloren gegaan, meldt verzekeraar Allianz. Dat is een daling van een derde op jaarbasis en het laagste aantal in de scheepvaartsector ooit, ondanks de grotere risico's voor de sector door oorlogen en geopolitieke conflicten. Dertig jaar geleden verloor de wereldwijde scheepsvloot nog ongeveer tweehonderd grote schepen per jaar.

16 mei '24 (10:45)

Vissers 'hoopvol gestemd' over plannen nieuwe kabinet

De Nederlandse vissers zijn "hoopvol gestemd" over de plannen die het nieuwe kabinet heeft met de visserij. Zowel VisNed als de Nederlandse Vissersbond is zeer te spreken over het nieuwe coalitieakkoord.

14 mei '24 (16:00)

Russisch visserschip niet meer welkom in Eemshaven

Een Russisch visserschip is niet meer welkom in de Eemshaven in het noorden van Groningen. Dat gebeurt om het risico op spionage te beperken, zei demissionair minister Kajsa Ollongren (Defensie) tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

30 april '24 ( 7:54)

Leading Maritime Cities of the World: Rotterdam koploper in Europa

In het rapport 'Leading Maritime Cities of the World' van DNV en Menon Economics is havenstad Rotterdam uitgeroepen tot Europees koploper. Dat gebeurde ook in 2022. Op de wereldranglijst hoeft Rotterdam alleen Singapore voor zich te dulden. Dat meldt Port of Rotterdam.

23 april '24 (13:45)

Havenbedrijf Rotterdam: Nederland wacht grote onderhoudsopgave

Nederland staat "duidelijk voor een grote onderhoudsopgave" als het gaat om verouderde infrastructuur zoals wegen, bruggen en vaarwegen. Dat heeft topman Boudewijn Siemons van het Havenbedrijf Rotterdam gezegd over het bericht dat er grote zorgen zijn over de infrastructuur in de regio Rotterdam door achterstallig onderhoud. Daarbij is met name de Van Brienenoordbrug bij Rotterdam in slechte staat, aldus de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH).

23 april '24 ( 8:18)

Toename containeroverslag in haven Rotterdam in eerste kwartaal 2024

In de haven van Rotterdam is de totale overslag in het eerste kwartaal van 2024 gedaald met 1,4% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. In de eerste drie maanden van dit jaar bedroeg de overslag 110,1 miljoen ton tegenover 111,7 miljoen ton in het eerste kwartaal van 2023. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:28)

Aanleg CO2-transport en -opslagproject Porthos van start

De aanleg van de infrastructuur van het CO2-transport en -opslagproject Porthos is na een voorbereidingsperiode zichtbaar van start gegaan. Zaterdag 13 april 2024 vond de eerste boring plaats. Daarbij maakte de boor een boorgat onder de zeewering op de Maasvlakte. Dat meldt Port of Rotterdam.

16 april '24 ( 7:23)

Flevolands project Groot onderhoud bruggen en sluizen officieel afgerond

Afgelopen week is het project 'Groot onderhoud bruggen en sluizen' officieel afgerond. Provincie Flevoland heeft gedurende bijna zes jaar elf sluizen en dertien bruggen in de provincie gemoderniseerd. Daarmee was een bedrag van zeventig miljoen euro gemoeid. Daarover bericht Provincie Flevoland.