Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Voorzitter Fed: inflatie moeilijk te remmen door aanvoerproblemen en kosten

Door Redactie Nationale Transportgids
schedule 4 min
Voorzitter Fed: inflatie moeilijk te remmen door aanvoerproblemen en kosten
Tijdens een symposium in Portugal van verschillende centrale banken waarschuwde Fed-voorzitter Jerome Powell voor de gevolgen van de inflatie-beteugelende maatregelen. Hij stelde dat er geen garantie is dat die inflatie onder controle komt zonder het veroorzaken van een recessie. Dit meldt De Tijd.  

Grappend

Powell nam geen blad voor de mond. Grappend noemde hij zelfs dat de meeste bankiers maar weinig grip hebben op het concept inflatie. Onlangs kondigden de EU en de VS een rentestijging aan om de inflatie te beperken. Rentestijgingen zorgen voor duurdere leningen, wat de groei van het bedrijfsleven en het bestedingsgedrag van burgers beperkt.

Beurzen 

De recessievrees heeft ook een weerslag op de aandelenmarkt. De AEX en de Dow Jones zien over de hele maand juni al forse dalingen die op de korte termijn doorzetten. Grote Amerikaanse ketens die verlies leden waren onder andere Bed Bath & Beyond en Tesla. Zij lijden onder stijgende brandstofkosten en vertraagde aanvoerketens. Verliezende bedrijven zullen naar verwachting mensen ontslaan en bezuinigen om geldschieters en aandeelhouders te kunnen betalen.

Recessie  

Als dit op grote schaal gebeurt en de het volume van het bruto binnenlands product twee opeenvolgende kwartalen krimpt dan spreekt men van een recessie. Hoewel dit vervelend is voor grote internationale bedrijven hebben recessies grootschalige effecten op het verloop van de maatschappij. Huishoudens verliezen hun inkomen en maatschappelijke armoede neemt wereldwijd toe. De Beurskrach van 1929 is hierbij het extreemste voorbeeld. De daaruit volgende proletarisering had een bijzonder verregaande impact op het verloop van de jaren dertig van de twintigste eeuw. 

Nationale Transportgids 

30 september '22 (11:58)

Nieuw platform EuRIS helpt vaarweggebruikers hun reis en route beter te plannen

Rijkswaterstaat heeft in samenwerking met dertien Europese landen een volledig nieuwe onlineomgeving opgezet. De European River Information Services (EuRIS) geeft binnenvaartgebruikers dag en nacht een beeld van de situatie op de vaarwegen en helpt hen een betrouwbare reis- en routeplanning te maken. Daarover bericht Rijkswaterstaat.

20 september '22 (16:06)

Veerpont Fransisca vaart tijdelijk over het Calandkanaal

De Fransisca beleefde maandag 19 september 2022 om 06.00 uur zijn eerste afvaart. Dit veerpont vaart tijdelijk over het Calandkanaal, omdat Rozenburgers de defecte Calandbrug niet over kunnen. De eerste pontreizigers werden – hoewel het nog láng geen sinterklaastijd is – getrakteerd op een zakje pepernoten. Dat meldt ProRail.

16 september '22 ( 9:42)

Nieuw systeem van rederij MSC moet verlies van zeecontainers verkleinen

Om het risico van containerverlies op zee te verkleinen gaat rederij MSC maatregelen treffen. De onderneming wil op honderd van haar containerschepen een nieuw systeem installeren. Daardoor zou het verlies van containers kunnen worden geminimaliseerd. Dit meldt Omrop Fryslân.

06 oktober '22 (11:14)

'Dreigend tekort aan duurzame brandstoffen raakt ook zeevaart'

Volgens een studie van het Lucht- en Ruimtevaartcentrum van de TU Delft dreigt er een tekort aan grondstoffen voor duurzame brandstoffen. Vanaf 2035 zouden luchtvaartmaatschappijen daardoor minder snel kunnen vergroenen. Dat meldt ANP Expert Support.

05 oktober '22 ( 8:00)

Eerste 100 asielzoekers aangekomen op cruiseschip in Amsterdam

Zo'n honderd asielzoekers zijn dinsdagmiddag aangekomen op een cruiseschip in het Amsterdamse Westelijk Havengebied. Hier is voor zeker een half jaar noodopvang geregeld. In totaal krijgen de komende dagen rond de duizend mensen onderdak op de MS Galaxy, die normaal gesproken tussen Zweden en Finland vaart.

04 oktober '22 (16:46)

Renovatie sluis Maas-Waalkanaal bij Weurt duurt weken langer

Het duurt weken langer voordat de sluis bij Weurt gerenoveerd is dan aanvankelijk werd gedacht. Schippers kunnen hierdoor maar beperkt varen over het Maas-Waalkanaal. Dit meldt De Gelderlander.

04 oktober '22 (12:20)

Asielzoekers krijgen onderdak op cruiseschip, schip arriveert in Amsterdam

De eerste asielzoekers die onderdak krijgen op een cruiseschip in Amsterdam arriveren dinsdag. Dat laat een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) desgevraagd weten. Het gaat om zo'n honderd personen. Uiteindelijk komen er rond de duizend asielzoekers op het schip, dat ligt aangemeerd in het Westelijk Havengebied.

04 oktober '22 (10:39)

Nederlandse schippers moeten blijven oppassen bij Nord Stream 2: lekt nog

Uit de onderzeese gaspijpleiding Nord Stream 2 blijkt toch nog gas te lekken, constateert de Zweedse kustwacht na een inspectievlucht over de twee leidingen in de Oostzee. Het gaat om een "klein lek", dat sinds het weekend "licht is gegroeid", aldus de Zweden. Gas borrelt naar de oppervlakte over een straal van 30 meter.

03 oktober '22 (15:06)

Oefening Nationale Reddingsvloot op 8 oktober in Hardinxveld-Giessendam

In samenwerking met o.a. de gemeente Hardinxveld-Giessendam, Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, Ambulancedienst Zuid-Holland-Zuid, Politie Eenheid Rotterdam, Kustwacht en het Rode Kruis oefent de Nationale Reddingsvloot (NRV) op zaterdag 8 oktober in- en rond Hardinxveld-Giessendam. Dat meldt de Nationale Reddingsvloot.

28 september '22 ( 8:00)

Vier uithalers van ruim 900 kilo coke in haven Rotterdam nog 90 dagen

De vier zogeheten uithalers die verdacht worden van het invoeren van 902 kilo cocaïne, blijven nog 90 dagen lager vastzitten, meldt het Openbaar Ministerie (OM).