Drugssmokkel verplaatst zich naar kleinere Nederlandse havens

De havens in Antwerpen en Rotterdam zijn de belangrijkste doorvoorhavens van het Europese vasteland. Er wordt hier daarom sterk gehandhaafd tegen drugscriminaliteit. Drugshandelaren weten deze havens echter steeds vaker te omzeilen door kleinere Nederlandse havens te gebruiken. Dit meldt WNL. 

Harlingen 

Een voorbeeld van zo’n kleinere haven is de haven van Harlingen. In de Friese kustplaats worden steeds vaker flinke vrachtladingen met drugs aangetroffen. Door de relatief beperkte capaciteit van de havenpolitie in kleinere kustplaatsen lukt het drugssmokkelaars om zo de beveiligde knelpunten van de grote rivieren te vermijden.

Economische moeilijkheden 

Vissers worden tevens benaderd om ladingen te vervoeren tegen riante bedragen. Door de afnemende economische mogelijkheden binnen de visserij weten drugshandelaren in te spelen op de financiële problemen van vissers. Zij krijgen dan het aanbod om cocaïne of amfetamine door te voeren langs kleinere havens.

Aantrekkelijk 

Gezien hun steeds beperkte materiële opties is het bijzonder logisch dat sommige vissers meewerken aan de drugshandel. Sommige mensen pleiten daarom voor een betere bescherming van de visserij als stabiele inkomstenbron. Zolang het aantrekkelijker blijft om drugs te verschepen zal de smokkel naar verwachting alsmaar toenemen.

Door: Nationale Transportgids